Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Dosya


Dosya

Aynı anda birden çok kitap okumak isteyenler için öneriler



Vasat
Toplam oy: 919

Kimi zaman tek bir kitap okumaya dahi vakit bulamıyoruz gündelik hayatın koşturmacasında, kimi zamansa usta bir jonglör gibi aynı anda birden çok kitabı "çevirmemiz" gerekiyor elimizde. Kimi zaman yalnızca yatmadan önce, kimi zaman sadece bir yerden bir yere giderken okuduğumuz kitaplarımız oluyor. Aynı anda birden çok dünya içinde gezinmek, birden çok maceraya ortak olmak gerekiyor. Peki aynı anda birden çok kitaba konsantre olmak ve doyurucu bir okuma deneyimi yaşamak gerçekten de mümkün mü?

 

Aslında bu sanıldığı kadar zor değil. Üstelik başarılı bir düzen kurabilirseniz, hızlı ve keyifli bir süreç haline getirebilirsiniz. İşte aynı anda birden çok kitap okumak isteyenler için öneriler:

 

1. Farklı türlerde kitaplar okuyun. İçerik bakımından birbirine benzer kitaplar okumak kafa karıştırıcı olabilir. Gerek tür, gerekse kurgu bakımından benzer iki kitabı aynı anda okurken bir anda tüm hikayeyi birbirine karıştırmış bir halde bulabilirsiniz kendinizi. Ayrıca benzer tür ve içerikteki iki kitabı aynı anda okumak çabuk sıkılmanıza da sebep olabilir. Birçok başka konuda olduğu gibi, okuma konusunda da çeşitlilik iyidir. Kurgu, kurgu dışı, şiir ya da çizgi roman... Bilimkurgu, fantastik ya da polisiye... Türler arasında gezinmekten çekinmeyin!

 

2. Farklı alanlar için farklı kitaplar belirleyin. Örneğin yalnızca uyumadan önce okumak için bir kitap seçin ve onu başucunuzdan ayırmayın. Ya da sadece bir yerden bir yere giderken okumak için bir kitabınız olsun ve her daim çantanızda dursun. Böylelikle birbirinden farklılaşan alışkanlıklar kazanmanın yanı sıra belli mekanları ve zaman dilimlerini okuma eylemiyle bağdaştırarak kitap okumaya daha kolay motive olabilirsiniz.

 

3. Okuma listenize göre değil, arzunuza göre okuyun. Hemen her gün yeni ve ilginç kitapların yayımlandığı günümüzde okuma listelerinin de hızla kabarması işten bile değil. Fakat okumayı adeta bir görev haline getirmek sizi soğutabilir ve okuyacağınız kitabın kapağını açmanızı zorlaştırabilir. Dolayısıyla okumayı sürekli erteler bir hale gelebilirsiniz. Bu ruh halini aşmak ise sanıldığından daha kolay: Okumanız gerektiğini düşündüklerinizi değil, okumak istediklerinizi okuyun! Tercihlerinizi arzularınıza göre yapın ve keyif alarak okumaya bakın!

 

4. Zamana yayın. Bir kitabı kısa sürede bitirmeye çalışmak da okumayı görev haline getirebilen bir durum. Okuduğunuz kitabı belli bir süre zarfında bitirme hedefi sizi strese sokabilir ve bu stres de okumaktan kaçınmanıza sebep olabilir. Eğer bir ödev ya da görev sebebiyle değil, sadece keyif için okuyorsanız bunun bir yarış olmadığını unutmayın ve zamana yayarak, kendi hızınızda okuyun.

 

 

 


 

 

 

Görsel: Ece Zeber

 

Kaynak: BookRiot

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Dosya Yazıları

Günlük yaşantıdaki kurallar çoğu zaman, yazılan eserler için de geçerlidir. Zorla gerçekleşen, kendine biçilen rolden fazlası istenen veya aşırıya kaçan her şey güzelliğini yitirir. Şair Eyyüp Akyüz, son kitabı Eskiden Buralar’da, adeta bu bilginin ışığında şiirlerini uzun tutmadan bitiriyor ve akılda kalan mısraları bize yadigâr kalıyor.

 

-Kimsin?

-Anneannemin torunuyum.

 

Divan Edebiyatı, sahibi meçhul bir kavram. Her halükârda 20. yüzyılın başında ortaya çıktığı konusunda bir tartışma yok. İskoçyalı oryantalist Elias John Wilkinson Gibb’in 1900 yılında yayınlanan Osmanlı Şiiri Tarihi kitabında bu kavrama hiç yer verilmez. Hepsi batılılaşma döneminde düşünülen isim alternatiflerinden biridir “Divan Edebiyatı”.

Arap coğrafyasında üretilen roman, öykü ve şiirler son yıllarda edebiyat gündeminde karşılık buluyor. Avrupa başta olmak üzere Batı’da düzenlenen büyük ve uluslararası kitap fuarlarındaki temsiliyetin güçlenmesi, en yeni eserlerin prestijli birçok ödüle değer görülmesinin bu ilgideki payı büyük elbette. Batı’nın doğuyu gördüğü “egzotik göz”le romantize edilemeyecek bir yükseliş bu.

Yirminci yüzyıl başlarında İngiltere genelinde Müslümanlara yönelik hasmane tavırlar öne çıkarken, İslam’ı seçenlerin sayısında da gözle görülür bir artış söz konusudur. İslam’la müşerref olan bu şahsiyetler, yeri geldiğinde İslam dünyasının savunucuları olarak da önemli faaliyetlerde bulunmuşlardır.

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.