Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Dosya


Dosya

Bir Ressamın Yalana Yakın Portresi



Vasat
Toplam oy: 124
Fatih Baha Aydın, ilk romanı Bihaber’de insanın nasıl yalancı olabildiğini adım adım işlemiş. Kişinin kendi uydurduğu bir yalanın kölesi olma sürecini okuyoruz bu romanda.

Kadim zamanlardan beri “yalan” her din, her inanış ve her dünya görüşünce lanetlenmiştir. Tarihte yalanı hoş gören bir kavme denk gelmek mümkün değildir. Yine de insanın olduğu her yerde ve zamanda yalan “kullanılan” bir araçtır. Kimi zaman gerekmese bile yalan söyler insanlar. Yalanın yüzü insana daha sıcak, daha parlak görünür çoğu zaman.

 

Fatih Baha Aydın, ilk romanı Bihaber’de insanın nasıl yalancı olabildiğini adım adım işlemiş. Kişinin kendi uydurduğu bir yalanın kölesi olma sürecini okuyoruz bu romanda.

 

Öncelikle romanda yalanın kişisel boyutunu görüyoruz. Bir çocuğun nasıl kolayca yalan söyleyebilen bir fert haline gelişine şahit oluyoruz. Bir yalancının yetişmesini adım adım okuyoruz adeta. Ancak kişisel bir maceradan da ibaret değil durum. Bir gencin hiç aklında olmadığı halde üniversiteye hoca olması ve sonrasında sırf kariyeri için hiç yaşamamış bir kadın ressamı icat ettikten sonra, geçmişi kendi icadı doğrultusunda yeniden inşa etme süreci, gerçekten ibretlik bölümlerden oluşuyor.

 

Ancak Fatih Baha Aydın’ın bu roman karakterinin inşa sürecini anlatırken, karakteri kendi geçmişinden devşirmesini sağladığı ögeler gerçekten dikkat çekici. Karakterimiz hiç olmayan bir ressam icat etmektense var olan bir ressamı “değiştirerek” kendi kariyeri için manipüle ediyor ve kendi çevresinde tanıdığı kişileri de icat ettiği yeni ressamın çevresine monte ediyor. Bu özelliği romanı daha başarılı, daha inandırıcı, daha yaşanmış kılıyor bence. Her ne kadar “akademiyi” merkeze alsa da yalanın sanat piyasasındaki karşılığını, politik çevrelerdeki durumunu da gözler önüne seriyor Bihaber. Kişisel ihtiraslarla, örgütlü kötülük arasındaki mesafenin düşünüldüğünden daha az olduğunu da okuyoruz.

 

Kurgu metinlere yalan muamelesi yaparız. Roman ve öykü okumama gerekçesi olarak “ben kurgu metinlere vakit ayıramam, benim işim gerçeklerle” diyerek yalan muamelesi yapan tanıdıklarım vardır mesela benim. Oysa kurgu yapmak yalan söylemek değildir. Bihaber’i okurken bir yalanı kurgulayan karakterin kurgulanma sürecinde, buna bir kez daha şahit oldum. Kendi adıma kurgu yapmak ile yalan söylemek arasındaki farkı görmek isteyenleri bu kitabı okumaya davet etmek isterim.

 

Bihaber, meselesi olan, anlatacak derdi olan bir roman. Hem de sadece kişisel bir dert değil söz konusu olan. Hayatın her alanında karşımıza çıkabilecek yahut bizzat bizim kullanıp başkalarını maruz bırakabileceğimiz bir günah yalan. Bu açıdan bakılırsa romanın ne denli vahim bir fay hattına inşa edildiği daha net görülebilir. “Anlattığım senin hikâyendir” diyen Romalı şair, umarım bu romanı okurken zihninizin bir kenarında durur ve anlatılana “yabancı” kalmazsınız.

 

Her ne kadar Bihaber, Fatih Baha Aydın’ın ilk romanı olsa da, kitap, bir ilk romandan beklenenden daha olgun, çok boyutlu bir çalışma. Karakterler derinlemesine çalışılmış, olay örgüsü, psikoloji işlenmiş; diline, üslubuna emek verilmiş. Hâsılı kelam fazlası ve eksiği olmayan bir ilk roman ile karşı karşıyayız. Dolayısıyla ilk romanında çıtayı belli bir yere taşıyan Fatih Baha Aydın’dan ikinci romanı beklemek hakkımız.

 

 

BİHABER
Fatih Baha Aydın

ÖTÜKEN NEŞRİYAT 2018

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Dosya Yazıları

Günlük yaşantıdaki kurallar çoğu zaman, yazılan eserler için de geçerlidir. Zorla gerçekleşen, kendine biçilen rolden fazlası istenen veya aşırıya kaçan her şey güzelliğini yitirir. Şair Eyyüp Akyüz, son kitabı Eskiden Buralar’da, adeta bu bilginin ışığında şiirlerini uzun tutmadan bitiriyor ve akılda kalan mısraları bize yadigâr kalıyor.

 

-Kimsin?

-Anneannemin torunuyum.

 

Divan Edebiyatı, sahibi meçhul bir kavram. Her halükârda 20. yüzyılın başında ortaya çıktığı konusunda bir tartışma yok. İskoçyalı oryantalist Elias John Wilkinson Gibb’in 1900 yılında yayınlanan Osmanlı Şiiri Tarihi kitabında bu kavrama hiç yer verilmez. Hepsi batılılaşma döneminde düşünülen isim alternatiflerinden biridir “Divan Edebiyatı”.

Arap coğrafyasında üretilen roman, öykü ve şiirler son yıllarda edebiyat gündeminde karşılık buluyor. Avrupa başta olmak üzere Batı’da düzenlenen büyük ve uluslararası kitap fuarlarındaki temsiliyetin güçlenmesi, en yeni eserlerin prestijli birçok ödüle değer görülmesinin bu ilgideki payı büyük elbette. Batı’nın doğuyu gördüğü “egzotik göz”le romantize edilemeyecek bir yükseliş bu.

Yirminci yüzyıl başlarında İngiltere genelinde Müslümanlara yönelik hasmane tavırlar öne çıkarken, İslam’ı seçenlerin sayısında da gözle görülür bir artış söz konusudur. İslam’la müşerref olan bu şahsiyetler, yeri geldiğinde İslam dünyasının savunucuları olarak da önemli faaliyetlerde bulunmuşlardır.

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.