Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Dosya


Dosya

Buluşma Noktası: Helsinki Oodi Kütüphanesi




Toplam oy: 146

Ülkede yaşayan 5,5 milyon kişinin yılda 68 milyon kitap ödünç aldığı Finlandiya için kütüphaneler yaşamın vazgeçilmezi. Bu veri bile Oodi gibi modern bir kütüphane-yaşam alanının niçin bu ülkede olduğunun bir göstergesi. Avrupa’nın en modern kütüphanesi olarak tanımlanan bu devasa yapı, insan odaklı ve yaratıcılığa açık sistemiyle dünyanın diğer büyük kütüphaneleri arasında farklı bir yerde duruyor. Oodi’de amaç gerçek anlamda verimli vakit geçirmek; kütüphane de bunun için eşsiz bir araç olarak görülüyor. Burası siz onunla ne yapmak isterseniz o şekle girebiliyor, hem fonksiyonel hem yaratıcı bir şekilde inşa edilmiş. İlham veren atmosferi, seyir koltukları, farklı konseptlere göre düzenlenmiş odaları (sessizlik odası, aile odası, perküsyon odası, yazılım odası gibi), dünyanın pek çok dilinde (Somalice, Çince, Arapça) kitabın yer aldığı dev kütüphanesi, laboratuvarları, kayıt stüdyoları, hobi odalarıyla zamanı yaratıcı kullanmak isteyen herkes Oodi’yi kendine göre bir dünyaya çevirebilir. Üç katlı binanın ikinci katı hobi alanı olarak düzenlenmiş; şimdiden en çok ziyaretçinin bu alanda olduğu gözlemleniyormuş. Bu katta stüdyolar ve görsel- işitsel alanlar, sesi yalıtmaya yardımcı olan mantar duvar panoları ile donatılmış. Sinema salonları, kafeler, restoranlar, galeriler, oyun salonlarıyla burası çok yönlü bir şehir gibi de… Zaten kütüphanenin yaratıcıları da Oodi’yi bir yaşam alanı olarak tanımlıyorlar. Buraya sabah erken saatlerde bir kahve içmek için uğrayabilir, biraz kitap karıştırabilir, akşam iş çıkışı arkadaşlarınızla buluşabilir, film izleyebilir ya da hiçbir şey yapmadan orada bulunuyor olmanın keyfini çıkarabilirsiniz. Biraz da teknik bilgiler verelim: Kütüphanenin toplam alanı 17 bin metrekare. Içerisinde 9 agaç, 54 personel ve toplamda 100 bin kitap yer alıyor. Toplam yatırım maliyeti 98 milyon Euro.

 

 

 


 

 

Bir kütüphaneyi güzel yapan şey nedir; kitapların sayısı ve çesitliliği mi, mimarisi mi, yoksa tarihi mi? Dünyada öylesine güzel kütüphaneler var ki başlı başına her biri bir seyahatin sebebi olabilir. Helsinki’de geçtiğimiz ay hizmete açılan Oodi, şehrin ziyaretçi sayısını etkileyecek albenide mi bunu zaman gösterecek ama 17 bin metrekarelik bir alanda kurulu bu dev kütüphane şehrin sakinleri için şimdiden bir buluşma noktası oldu.

 

 


 

 

                

 

 


 

 

 

2019’da hayata geçirilecekler


2019 ile birlikte kütüphanenin en önem verdiği alanlardan hobi bölümü aktif olarak hizmete girecek. Bu bölüm ziyaretçilerin kendi yaratıcılıklarını kullanarak overlok ve nakış için dikiş makinesi, buton rozet makineleri, fotokopi 3D makinesi, etiket yazıcılı, ısı presi gibi makineleri kullanabilmesini amaçlıyor..

 


 

 

Çocuklara ayrılacılık ülkenin DNA'sında var

 

Finlandiya’da hayatın her alanında olduğu gibi kütüphanelerde de çocukların yeri ayrıcalıklı. Oodi bu anlamda da başı çekiyor. Kütüphanenin üç katı da ayrı ayrı bölümlerden oluşan çocuk ve aile alanlarına sahip. Çocuklar için çok sayıda kitap, oyun ve ilgi çekici materyal bulunuyor. Etkinlik mekanları, hikaye odası ve bakım odası da ailelerin rahatı için hazır edilmiş. Hikaye saatleri ve çocuk günleri de dahil olmak üzere çocuk bölümünde ücretsiz etkinlikler düzenleniyor.

 

 


 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Dosya Yazıları

Günlük yaşantıdaki kurallar çoğu zaman, yazılan eserler için de geçerlidir. Zorla gerçekleşen, kendine biçilen rolden fazlası istenen veya aşırıya kaçan her şey güzelliğini yitirir. Şair Eyyüp Akyüz, son kitabı Eskiden Buralar’da, adeta bu bilginin ışığında şiirlerini uzun tutmadan bitiriyor ve akılda kalan mısraları bize yadigâr kalıyor.

 

-Kimsin?

-Anneannemin torunuyum.

 

Divan Edebiyatı, sahibi meçhul bir kavram. Her halükârda 20. yüzyılın başında ortaya çıktığı konusunda bir tartışma yok. İskoçyalı oryantalist Elias John Wilkinson Gibb’in 1900 yılında yayınlanan Osmanlı Şiiri Tarihi kitabında bu kavrama hiç yer verilmez. Hepsi batılılaşma döneminde düşünülen isim alternatiflerinden biridir “Divan Edebiyatı”.

Arap coğrafyasında üretilen roman, öykü ve şiirler son yıllarda edebiyat gündeminde karşılık buluyor. Avrupa başta olmak üzere Batı’da düzenlenen büyük ve uluslararası kitap fuarlarındaki temsiliyetin güçlenmesi, en yeni eserlerin prestijli birçok ödüle değer görülmesinin bu ilgideki payı büyük elbette. Batı’nın doğuyu gördüğü “egzotik göz”le romantize edilemeyecek bir yükseliş bu.

Yirminci yüzyıl başlarında İngiltere genelinde Müslümanlara yönelik hasmane tavırlar öne çıkarken, İslam’ı seçenlerin sayısında da gözle görülür bir artış söz konusudur. İslam’la müşerref olan bu şahsiyetler, yeri geldiğinde İslam dünyasının savunucuları olarak da önemli faaliyetlerde bulunmuşlardır.

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.