Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Dosya


Dosya

Çizgi Roman // Bir Beckett anlatmak




Toplam oy: 1024
Laura Cerrato /// Çeviren: Saliha Nilüfer
Habitus Kitap
Samuel Beckett'a hayatımızda yer açmak ya da zihnimizde çoktan yer etmiş Beckett sahnelerine yenilerini eklemek için, bu kitap birebir.

Dünyaya düşmüş karakterleri ve dünyaya fırlatılmış haliyle Samuel Beckett, en iyi nasıl anlatılabilir? Hem de hiç Beckett okumamış ya da onun hiçbir oyununu izlememiş birine? Elbette bunun için birçok farklı yol bulmak mümkün ama yollardan belki de en eğlencelisi, yazarı çizgilerle anlatmak olabilir. Habitus Kitap da, bu doğrultuda, “Yeni Başlayanlar İçin” serisi kapsamında bazı “önemli” kişileri, onları hiç tanımayanlara çizgilerle anlatan kitaplar yayımlıyor. Yeni Başlayanlar İçin Nietzsche ve Yeni Başlayanlar İçin Brecht gibi kitaplar bu seriden çıkmıştı daha önce. Bu kez ise karşımızda, Yeni Başlayanlar İçin Beckett var.

 

Beckett’ın eserleriyle lise yıllarında, Haluk Yüce’nin sahneye koyduğu Bir Beckett Oynamak ile de Ankara’daki bir kukla tiyatrosunda tanışmış biri olarak diyebilirim ki, bu “çizgili kitap” sayesinde bildiklerimi tazelemekle kalmadım, yeni şeyler de öğrendim. Bu bağlamda kitap, Beckett’ı hiç tanımayanlar kadar, onu bir süredir takip edenlere de hitap ediyor.

 

20. yüzyılın yüksek umutlar ile sarsıcı hayal kırıklıklarının arasında savrulduğunu düşünürsek, Beckett’ın bu zamanın sesini, hayatını ve ruhunu zengin biçimde yansıttığını söyleyebiliriz. Kitapta yazarın hayat hikayesi, ailesi ve arkadaşlarıyla ilişkileri, eserlerinin incelikleri, çizimlerle ve felsefesine derinlemesine yaklaşan bir üslupla anlatılıyor; “Anne”, “Üçüncü Zaman”, “Unutulmaz”, “Üretim Aşamasındaki Eser” gibi başlıklarla... Onun dünyasına bazen biyografik parçalarla, bazen eserlerinden alıntılarla sokuluyoruz. Üstelik yazarın kitaplarından uyarlanan eserler de unutulmamış.

 

Kitabın yazarı Laura Cerrato, şiir üzerine çalışmaları bulunan bir akademisyen. “Konunun uzmanı sözünü” karşılayacak bir birikime sahip olduğu anlaşılıyor: Buenos Aires Üniversitesi’nde Samuel Beckett’in eserleri üzerine araştırma projelerini yönetiyormuş. Ayrıca özellikle Beckett’ta yoğunlaşan bir derginin yazı işlerinde de çalışıyor. Öte yandan, Yeni Başlayanlar İçin Beckett’taki çizimlerin ise tek işlevi metinlere eşlik etmekmiş gibi duruyor. Oysa kitabın çizeri Enrique Alcatena, 1975’ten bu yana çizimler yapan, çizgi romanlara da imza atmış bir sanatçı. Ayrıca Eduardo Mazzitelli, Ricardo Barreiro gibi önemli çizerlerle ve çizgi roman dünyasının hemen hemen bütün büyük yayınevleriyle çalışmış bir isim. Ancak, belki de konunun çeşitliliği yüzünden, her sayfada aynı lezzet yakalanamıyor. Yine de Beckett’ı başarılı bir biçimde tasvir eden, “duvara asılmaya layık” çizimler de yok değil.

 

Beckett’a hayatımızda yer açmak ya da zihnimizde çoktan yer etmiş Beckett sahnelerine yenilerini eklemek için, bu kitap birebir.

 

 


 

 

* Görsel: Kitaptan

 


Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Dosya Yazıları

Günlük yaşantıdaki kurallar çoğu zaman, yazılan eserler için de geçerlidir. Zorla gerçekleşen, kendine biçilen rolden fazlası istenen veya aşırıya kaçan her şey güzelliğini yitirir. Şair Eyyüp Akyüz, son kitabı Eskiden Buralar’da, adeta bu bilginin ışığında şiirlerini uzun tutmadan bitiriyor ve akılda kalan mısraları bize yadigâr kalıyor.

 

-Kimsin?

-Anneannemin torunuyum.

 

Divan Edebiyatı, sahibi meçhul bir kavram. Her halükârda 20. yüzyılın başında ortaya çıktığı konusunda bir tartışma yok. İskoçyalı oryantalist Elias John Wilkinson Gibb’in 1900 yılında yayınlanan Osmanlı Şiiri Tarihi kitabında bu kavrama hiç yer verilmez. Hepsi batılılaşma döneminde düşünülen isim alternatiflerinden biridir “Divan Edebiyatı”.

Arap coğrafyasında üretilen roman, öykü ve şiirler son yıllarda edebiyat gündeminde karşılık buluyor. Avrupa başta olmak üzere Batı’da düzenlenen büyük ve uluslararası kitap fuarlarındaki temsiliyetin güçlenmesi, en yeni eserlerin prestijli birçok ödüle değer görülmesinin bu ilgideki payı büyük elbette. Batı’nın doğuyu gördüğü “egzotik göz”le romantize edilemeyecek bir yükseliş bu.

Yirminci yüzyıl başlarında İngiltere genelinde Müslümanlara yönelik hasmane tavırlar öne çıkarken, İslam’ı seçenlerin sayısında da gözle görülür bir artış söz konusudur. İslam’la müşerref olan bu şahsiyetler, yeri geldiğinde İslam dünyasının savunucuları olarak da önemli faaliyetlerde bulunmuşlardır.

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.