Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Dosya


Dosya

Distopik anlatılara doyamayanlara 30 kitaplık bir okuma listesi



Zayıf
Toplam oy: 198

“Distopya" günümüzde hayli yüklü bir kelime olsa da, en genel anlamıyla, ütopik toplum anlayışının anti-tezini tanımlamak için kullanılan bir sözcük. Distopik anlatılara yönelik ilgi son yıllarda hiç görülmedik ölçüde artış gösterdi. The Handmaid's Tale'in televizyonda yarattığı büyük etki, Yüksek Şatodaki Adam gibi diziler ve Fahrenheit 451'in yeniden sinemaya uyarlanması bunun bir yansıması.

 

 

Tüm dünyada totaliter rejimleri akla getiren uygulamaların artması, politik umutsuzluk iklimi ve teknolojinin olanaklarının çoğalmasıyla devlet aygıtlarının bireyin özel hayatını tahakküm altına alabilmesinin kolaylaşması, distopik anlatılara yönelik ilginin sebepleri arasında gösterilebilir.



Paste Magazine, distopya türünün klasikleriyle, genç yetişkinlere hitap eden romanları harmanlayarak, sıralama konusunda hayli öznel(!) davranan bir liste ortaya çıkarmış. Eksik gedikleri olsa da, bazı romanları hak etmediği kadar arka sıralarda bıraksa da, pek çok önemli distopyayı yeniden hatırlatacak, masamız üzerindeki yığını büyütecek bir liste.

 

 

 

 

1) Fahrenheit 451 -  Ray Bradbury

 

 

2) 1984 -  George Orwell


3) Cesur Yeni Dünya - Aldous Huxley

 


4) Hayvan Çiftliği – George Orwell

 

5) Damızlık Kızın Öyküsü - Margaret Atwood



6) V for Vendetta - Alan Moore and David Lloyd



7) Zamanda Kıvrılma - Madeleine L'Engle


8) The Belles -  Dhonielle Clayton


9) Mezbaha 5 - Kurt Vonnegut



10 Neuromancer - William Gibson

 

11) Mesajcı - Lois Lowry


12) Beni Asla Bırakma - Kazuo Ishiguro



13) Bulut Atlası - David Mitchell



14) Kurma Kız - Paolo Bacigalupi



15) Infinite Jest - David Foster Wallace



16) Androidler Elektrikli Koyun Düşler Mi? - Philip K. Dick



17) All These Things I’ve Done - Gabrielle Zevin



18) Yüksek Şatodaki Adam - Philip K. Dick



19) Otomatik Portakal - Anthony Burgess


20) Küller ve Kor - Sabaa Tahir


21) Açlık Oyunları – Suzanne Collins

 

 

22) American War - Omar El Akkad

 


23) Sihirli Şehir - Jeanne Duprau


24) Karanlığı Taramak - Philip K. Dick

 

 

25) Biz - Yevgeni Zamyatin

 


26) Antilop ve Flurya - Margaret Atwood

 


27) Parazit - Neal Stephenson


28) Wool serisi - Hugh Howey



29) Rüyanın Öte Yakası - Ursula K. Le Guin



30) Kızıl Yükseliş - Pierce Brown

 

 

AB


 


 

 

Görsel: Uğur Altun

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Dosya Yazıları

Günlük yaşantıdaki kurallar çoğu zaman, yazılan eserler için de geçerlidir. Zorla gerçekleşen, kendine biçilen rolden fazlası istenen veya aşırıya kaçan her şey güzelliğini yitirir. Şair Eyyüp Akyüz, son kitabı Eskiden Buralar’da, adeta bu bilginin ışığında şiirlerini uzun tutmadan bitiriyor ve akılda kalan mısraları bize yadigâr kalıyor.

 

-Kimsin?

-Anneannemin torunuyum.

 

Divan Edebiyatı, sahibi meçhul bir kavram. Her halükârda 20. yüzyılın başında ortaya çıktığı konusunda bir tartışma yok. İskoçyalı oryantalist Elias John Wilkinson Gibb’in 1900 yılında yayınlanan Osmanlı Şiiri Tarihi kitabında bu kavrama hiç yer verilmez. Hepsi batılılaşma döneminde düşünülen isim alternatiflerinden biridir “Divan Edebiyatı”.

Arap coğrafyasında üretilen roman, öykü ve şiirler son yıllarda edebiyat gündeminde karşılık buluyor. Avrupa başta olmak üzere Batı’da düzenlenen büyük ve uluslararası kitap fuarlarındaki temsiliyetin güçlenmesi, en yeni eserlerin prestijli birçok ödüle değer görülmesinin bu ilgideki payı büyük elbette. Batı’nın doğuyu gördüğü “egzotik göz”le romantize edilemeyecek bir yükseliş bu.

Yirminci yüzyıl başlarında İngiltere genelinde Müslümanlara yönelik hasmane tavırlar öne çıkarken, İslam’ı seçenlerin sayısında da gözle görülür bir artış söz konusudur. İslam’la müşerref olan bu şahsiyetler, yeri geldiğinde İslam dünyasının savunucuları olarak da önemli faaliyetlerde bulunmuşlardır.

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.