Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Dosya


Dosya

Edebiyat uyarlaması olduğunu muhtemelen bilmediğiniz 10 film




Toplam oy: 595

Kimi kitaplar daha yayınlanır yayınlanmaz sinema profesyonellerinin radarına giriyor ve henüz kitabın popülerlik dalgası sona ermeden bu kez film uyarlamasıyla karşılaşıyoruz. Öte yandan başlangıçta kıyıda köşede kalmış, fakat dramatik potansiyellerinin keşfedilmesiyle çok ünlü filmlere dönüşmüş kitaplar da var. Öyle ki bu ünlü filmlerin esasen birer edebiyat uyarlaması olduğunu pek çoğumuz bilmiyoruz. İşte edebiyat uyarlaması olduğunu muhtemelen bilmediğiniz 10 film:

 

 

1. Mrs. Doubtfire

 

Ünlü oyuncu Robin Williams'ı çocuklarıyla daha rahat görüşmek için yaşlı bir dadı kılığına giren bir baba olarak izlediğimiz bu film çocuk kitapları yazarı Anne Fine'ın çocuklar için kaleme aldığı Madame Doubtfire adlı romanının bir uyarlamasıdır esasen.

 

 

 

2. Blade Runner

 

Sinefiller için tartışılmaz bir yeri olan Blade Runner da esasen bir edebiyat uyarlamasıdır, film Philip K. Dick'in Androidler Elektrikli Koyun Düşler Mi? adlı bilimkurgu romanından uyarlanmıştır.

 

 

 

3. Pitch Perfect


Bir üniversitedeki sadece kadınlardan ve sadece erkeklerden oluşan iki ayrı müzik grubu arasındaki rekabeti konu edinen eğlenceli film Pitch Perfect de bir uyarlama. Film Mickey Rapkin'in Pitch Perfect adlı kurgu dışı kitabından beyazperdeye aktarılmış.

 

 

 

4. Jaws

 

Sinemanın bu en ünlü ve korkunç köpek balığı denizin değil, edebiyatın derinliklerinden fırlamıştı esasında. Adını duyar duymaz tema müziği kulaklarımızda çınlamaya başlayan Jaws, Peter Benchley'nin 1974 tarihli aynı adlı romanının uyarlaması.

 

 

 

5. Shrek

 

Animasyon dünyasının en popüler devi Shrek de kitap sayfaları arasından kopup gelenlerden. Shrek efsanesi esasında William Steig'in aynı adlı çocuk kitabına dayanıyor.

 

 

 

6. The Birds

 

Alfred Hitchcock'un etrafımızdaki kargalara kötü kötü bakmamıza sebep olan, tedirgin edici filmi The Birds yazar Daphne du Maurier'in aynı adlı kısa bir öyküsünden uyarlanmış. Hitchcock'un du Maurier'le münasebeti bununla da bitmiyor, ünlü yönetmenin Daphne du Maurier'in aynı adlı romanından uyarladığı Rebecca adlı bir filmi de var.

 

 

 

7. Mean Girls

 

Senaryosu ünlü komedyen Tina Fey'in kaleminden çıkan Mean Girls de edebiyat sahnesinden beyazperdeye taşınanlardan. Film Rosalind Wiseman'in Queen Bees and Wannabee adlı romanının uyarlaması.

 

 

 

 

8. Die Hard

 

Aksiyon meraklılarının iyi bildiği serilerden olan Die Hard serisi de kökü edebiyata dayananlardan. Die Hard, Roderick Thorp'un kaleme aldığı Nothing Lasts Forever adlı romanın uyarlaması. İşin ilginç yanı ise bu romanın da esasında bir serinin ilk kitabı olması.

 

 

 

9. Princess Bride

 

Masalsı bir aşk hikayesinin anlatıldığı Princess Bride, William Goldman'ın aynı adlı kitabından beyazperdeye uyarlanmış bir film. Üstelik kitabı senaryoya adapte eden de yazarın bizzat kendisi!

 

 

 

10. The Graduate

 

Usta aktör Dustin Hoffman'ın Benjamin Braddock rolüyle devleştiği, Anna Bancroft'un şarkılara konu olan Mrs. Robinson rolüyle karşımıza çıktığı The Graduate, Charles Webb'in 1963 yılında yayınladığı aynı adlı novellasının bir uyarlaması.

 

 

 

 

 

EK

 

 

 


 

 

 

Kaynak: Bustle

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Dosya Yazıları

Günlük yaşantıdaki kurallar çoğu zaman, yazılan eserler için de geçerlidir. Zorla gerçekleşen, kendine biçilen rolden fazlası istenen veya aşırıya kaçan her şey güzelliğini yitirir. Şair Eyyüp Akyüz, son kitabı Eskiden Buralar’da, adeta bu bilginin ışığında şiirlerini uzun tutmadan bitiriyor ve akılda kalan mısraları bize yadigâr kalıyor.

 

-Kimsin?

-Anneannemin torunuyum.

 

Divan Edebiyatı, sahibi meçhul bir kavram. Her halükârda 20. yüzyılın başında ortaya çıktığı konusunda bir tartışma yok. İskoçyalı oryantalist Elias John Wilkinson Gibb’in 1900 yılında yayınlanan Osmanlı Şiiri Tarihi kitabında bu kavrama hiç yer verilmez. Hepsi batılılaşma döneminde düşünülen isim alternatiflerinden biridir “Divan Edebiyatı”.

Arap coğrafyasında üretilen roman, öykü ve şiirler son yıllarda edebiyat gündeminde karşılık buluyor. Avrupa başta olmak üzere Batı’da düzenlenen büyük ve uluslararası kitap fuarlarındaki temsiliyetin güçlenmesi, en yeni eserlerin prestijli birçok ödüle değer görülmesinin bu ilgideki payı büyük elbette. Batı’nın doğuyu gördüğü “egzotik göz”le romantize edilemeyecek bir yükseliş bu.

Yirminci yüzyıl başlarında İngiltere genelinde Müslümanlara yönelik hasmane tavırlar öne çıkarken, İslam’ı seçenlerin sayısında da gözle görülür bir artış söz konusudur. İslam’la müşerref olan bu şahsiyetler, yeri geldiğinde İslam dünyasının savunucuları olarak da önemli faaliyetlerde bulunmuşlardır.

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.