Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Dosya


Dosya

Futbolun sadece futbol olmadığını hatırlatan 20 kitap




Toplam oy: 200

Simon Kuper’in futbolun siyasetle, toplumsal hareketlerle bağını 22 ülkeden örneklerle ortaya koyduğu kitabı Futbol Asla Sadece Futbol Değildir insanlık tarihinin bu en popüler oyununa farklı bir bakış geliştirerek bir dönüm noktası olmuştu. Kuper, sırf kitabın başlığıyla bile, futbolla eril dilin holiganımsı refleksleri dışında bir ilişki kuranlara büyük bir armağan vermiş oldu. Yıllar geçse de, futbol hakkında düşünürken halen geçerli onun kurduğu cümleler.

 

 

Spor hakkında antropolojik bir perspektiften yazan Kuper bir uçtaysa, kişisel deneyimlerini büyük bir tutkuyla paylaşan romancı Nick Hornby ve futbola dair taktik/teknik/tarihi bilgileri ustalıkla harmanlayan Jonathan Wilson da diğer uçlarda yer alıyorlar.


Rusya’da düzenlenecek Dünya Kupası yaklaşırken, ister yeşil sahanın içinden isterse tribünün oralardan oyuna bakan, holiganlıktan ve körü körüne bir spor düşkünlüğünden arınmış kitaplardan bir seçki hazırladık. Galeano'nun kendine has dünya kupası gözlemleri elbette listemizin baş köşesine yerleşti!

 

 

 

 

Gölgede ve Güneşte Futbol - Eduardo Galeano

 

 

 

 

 

 

Futbol Dünyayı Nasıl Açıklar? - Franklin Foer

 

 

 

 

 

 

 

Futbol Taktikleri Tarihi - Jonathan Wilson

 

 

 

 

 

 

 

Evdeyken Deplasmanda: Güzel Oyun -

 

Karl Ove Knausgaard, Fredrik Ekelund

 

 

 

 

 

 

Umberto Eco ve Futbol - Peter Pericles Trifonas

 

 

 

 

 

 

 

Futbol ve Kültürü - R. Horak, W. Reiter, Tanıl Bora

 

 

 

 

 

 

Futbol Ateşi - Nick Hornby

 

 

 

 

 

 

 

Dünya Kupası Tarihi - Mert Aydın

 

 

 

 

 

 

 

Harika Portakal - David Winner

 

 

 

 

 

 

 

Takımdan Ayrı Düz Koşu - Tanıl Bora

 

 

 

 

 

 

 

Lanet Takım - David Peace

 

 

 

 

 

 

 

 

Futbolistas - Futbol ve Latin Amerika

 

 

 

 

 

 

 

Bi Futbolcu Olursak... - Safter Elmas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Al da At Dercesine - Kolektif

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dördüncü Yıldız - Raphael Honigstein

 

 

 

 

 

 

 

Son 11 - Ferhat Uludere

 

 

 

 

 

 

 

Anadolu Yıldızı Eskişehirspor - Özgür Topyıldız

 

 

 

 

 

 

Rakamlar Oyunu - David Sally, Chris Anderson

 

 

 

 

 

 

 

Korsanlar, Punklar ve Siyaset - Nick Davidson

 

 

 

 

 

Futbol Adamları - Simon Kuper

 

 

 

 

 

 

Bonus (Keşke yeni baskısı çıksa dediğimiz kitaplar!)

 

 

Bu Maçı Alıcaz! - Can Kozanoğlu

 

 

 

 

 

Santrforun Rüyası - Laszlo Darvasi

 

 

 

 

 

 

AB

 

 

 


 

 

 

 

Görseller: Unsplash

 

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Dosya Yazıları

Günlük yaşantıdaki kurallar çoğu zaman, yazılan eserler için de geçerlidir. Zorla gerçekleşen, kendine biçilen rolden fazlası istenen veya aşırıya kaçan her şey güzelliğini yitirir. Şair Eyyüp Akyüz, son kitabı Eskiden Buralar’da, adeta bu bilginin ışığında şiirlerini uzun tutmadan bitiriyor ve akılda kalan mısraları bize yadigâr kalıyor.

 

-Kimsin?

-Anneannemin torunuyum.

 

Divan Edebiyatı, sahibi meçhul bir kavram. Her halükârda 20. yüzyılın başında ortaya çıktığı konusunda bir tartışma yok. İskoçyalı oryantalist Elias John Wilkinson Gibb’in 1900 yılında yayınlanan Osmanlı Şiiri Tarihi kitabında bu kavrama hiç yer verilmez. Hepsi batılılaşma döneminde düşünülen isim alternatiflerinden biridir “Divan Edebiyatı”.

Arap coğrafyasında üretilen roman, öykü ve şiirler son yıllarda edebiyat gündeminde karşılık buluyor. Avrupa başta olmak üzere Batı’da düzenlenen büyük ve uluslararası kitap fuarlarındaki temsiliyetin güçlenmesi, en yeni eserlerin prestijli birçok ödüle değer görülmesinin bu ilgideki payı büyük elbette. Batı’nın doğuyu gördüğü “egzotik göz”le romantize edilemeyecek bir yükseliş bu.

Yirminci yüzyıl başlarında İngiltere genelinde Müslümanlara yönelik hasmane tavırlar öne çıkarken, İslam’ı seçenlerin sayısında da gözle görülür bir artış söz konusudur. İslam’la müşerref olan bu şahsiyetler, yeri geldiğinde İslam dünyasının savunucuları olarak da önemli faaliyetlerde bulunmuşlardır.

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.