Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Dosya


Dosya

Hem yazdılar, hem bastılar




Toplam oy: 996

Kişisel yayıncılığın pek iyi bir ünü yoktu, en azından internetin olmadığı dönemlerde. "Eski zamanlar"da kişisel yayıncılık denince insanların gözünde şöyle bir senaryo canlanıyordu: Yaşlı ancak zengin bir kadın, bir bavul dolusu elyazmasını götürerek binlerce dolar öder ve hemen hemen kimsenin okumayacağı kitabını bastırır. 

 

Ancak şunu da unutmamak gerekir ki, zamanımızın en büyük yazarlarından bazıları, yazdıklarını yayımlatabilmek için pamuk ellerini ceplerine atmışlardı. Kimler mi bu isimler? Bakalım...

 

 

 

 

Bir Yılbaşı Öyküsü- Charles Dickens (1843)

 

 

 

 

 

 

 

İngiliz yazar Charles Dickens, kira borcu ve doğum yapmak üzere olan eşinin masraflarının altında ezilmişken, 6 hafta gibi bir sürede yazmış Bir Yılbaşı Öyküsü'nü. Ancak son kitabının satışlarından memnun olmadığı için yayıncısı Chapman and Hall ile çalışmak istememiş ve kendi işini kendisi görmeye karar vermiş. Ancak baskı ile ilgili sorunlar yaşayınca, giderler Dickens'ın hesapladığından çok daha fazla tutmuş ve Dickens, hesapladığı 1.000 poundluk satıştan yalnızca 137 pound kazanabilmiş.

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Çimen Yaprakları- Walt Whitman (1855)

 

 

 

 

 

 

Amerikan edebiyatının mükemmel örneklerinden olan Çimen Yaprakları'nın yazarı, kitabın yayınlanması için her türlü masrafı yapmanın yanısıra, kitabın basımı aşamasında da yer almış. Kitabın ilk baskısı yalnızca iki kitabevinde yer bulmuş kendine- biri New York, diğeri Brooklyn'de. İlk basımda yer alan 12 şiire eklemeler yapan Whitman, daha sonra kitabı yeniden basmış.

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

Aşçılığın Sevinci- Irma S. Rombauer (1931)

 

 

 

 

 

 

 

Yeni boşanmış bir kadın, üstelik de bütün dünyayı etkisi altına almış Büyük Buhran yaşanırken ne yapar dersiniz? Hayır, Irma Rombauer evde oturup, hâline acımamış. Onun yerine, yemek tariflerini yazmaya başlamış, tüm tarifleri kızına tattırmış ve kitap hazır olduğunda ona Aşçılığın Sevinci adını vermiş. Kenarda tuttuğu tüm parayı, 6.000 doları bu kitabın basımı için harcayan Rombauer, kısa süre içinde harcamalarının karşılığını almış. Kitap, bu yıl The New York Public Library tarafından en önemli ve etkileyici 150 kitaptan biri seçildi.

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

114 Şarkı- Charles Ives (1922)

 

 

 

 

 

 

Oldukça yaratıcı bir kompozitör olan Ives, ilham perisi onu 1920'lerin başında terk edene dek çok büyük başarılara imza atmış. Ancak bir şeyler üretememeye başladıktan sonra çareyi hayatını anlatan bir kitap yazmakta bulmuş ve bu kitabı da kendisi basmış.

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

Swann'ın Bir Aşkı - Marcel Proust (1931)

 

 

 


 

 

Otobiyografik şaheserinin ilk bölümünü yayınlatabilmek için çok uğraşanlardan biri de Marcel Proust. Aldığı yanıtlar oldukça inciticiymiş: "Sevgili dostum, herhangi birinin neden 30 sayfa boyunca kahramanın uyumak için dönüp durmasını okumak isteyeceğini bilmiyorum." Proust'un maddi durumu yerindeymiş, bu nedenle Editions Grasset'e ödeme yaparak kitabını bastırmış. Kitabın satışlarını gören Nobel ödüllü yazar ve editör Andre Gide, ki kendisi önceden bu kitabı reddetmiştir, kararının yanlışlığını fark eder ve diğer bölümleri yayınlar.

 

 

 

 

 

 

 

 

DDD

 

 

 


Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Dosya Yazıları

Günlük yaşantıdaki kurallar çoğu zaman, yazılan eserler için de geçerlidir. Zorla gerçekleşen, kendine biçilen rolden fazlası istenen veya aşırıya kaçan her şey güzelliğini yitirir. Şair Eyyüp Akyüz, son kitabı Eskiden Buralar’da, adeta bu bilginin ışığında şiirlerini uzun tutmadan bitiriyor ve akılda kalan mısraları bize yadigâr kalıyor.

 

-Kimsin?

-Anneannemin torunuyum.

 

Divan Edebiyatı, sahibi meçhul bir kavram. Her halükârda 20. yüzyılın başında ortaya çıktığı konusunda bir tartışma yok. İskoçyalı oryantalist Elias John Wilkinson Gibb’in 1900 yılında yayınlanan Osmanlı Şiiri Tarihi kitabında bu kavrama hiç yer verilmez. Hepsi batılılaşma döneminde düşünülen isim alternatiflerinden biridir “Divan Edebiyatı”.

Arap coğrafyasında üretilen roman, öykü ve şiirler son yıllarda edebiyat gündeminde karşılık buluyor. Avrupa başta olmak üzere Batı’da düzenlenen büyük ve uluslararası kitap fuarlarındaki temsiliyetin güçlenmesi, en yeni eserlerin prestijli birçok ödüle değer görülmesinin bu ilgideki payı büyük elbette. Batı’nın doğuyu gördüğü “egzotik göz”le romantize edilemeyecek bir yükseliş bu.

Yirminci yüzyıl başlarında İngiltere genelinde Müslümanlara yönelik hasmane tavırlar öne çıkarken, İslam’ı seçenlerin sayısında da gözle görülür bir artış söz konusudur. İslam’la müşerref olan bu şahsiyetler, yeri geldiğinde İslam dünyasının savunucuları olarak da önemli faaliyetlerde bulunmuşlardır.

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.