Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Dosya


Dosya

İstanbul sokaklarında bir futbol öyküsü




Toplam oy: 1134
Bülent Sağman
Rodeo Yayınları
Türkiye’den, sokak aralarından futbol manzaralarıyla dolu böylesi bir çizgi roman çok sık çıkmıyor karşımıza.

Her dört yılda bir futbolseverleri Dünya Kupası heyecanı sarar. İşte bu yıl da o vakit geldi çattı; dünyanın gözü kulağı Brezilya’daki maçlarda olacak. Heyecanla beklenen maçlar öncesinde, Brezilya sokaklarında, “Bizim futbol kupasına değil, eğitim ve sosyal haklara ihtiyacımız var,” yazılı pankartlarla dolaşan göstericiler de gördük. Haksız değiller. Ama futbol her ne kadar endüstrileşse, dünyayı kuşatan bir başka kapitalist döngüyü kendi içinden doğursa da, sokak sporu özelliğini koruduğu için bu kadar sevilen bir oyun.

 

Dünya Kupası’nın da etkisiyle olsa gerek, yakın bir zaman önce, İstanbul sokaklarından bir futbol sevdası öyküsü anlatan yerli bir çizgi roman yayımlandı. Bir Zamanlar Sahalarda, Bülent Sağman'ın Büyücü Tekir adlı romanından yapılan uyarlamanın ilk bölümü...

 

Çizgi roman, Topçu Gaddar’ın oğlu, küçük kaleci Büyücü Tekir’in öyküsünü anlatıyor. Tekir, bir zamanlar birinci ligde oynayan şöhretli babası ve güzel annesiyle yaşadığı rahat muhitten fakir bir mahalleye yeni taşınmış. Taşınmasının sebebi de, babasının Allah vergisi yeteneği sayesinde sahada kazandığı parayı kumara yatırması. Büyücü Tekir annesinin mutsuzluğunu, babasının öfkesini anlamlandıramıyor. Mahallede konuşulanlardan çıkardığı ama inanmak istemediği şey ise; babasının kumarbaz olduğu, hatta kumar borcu için maç satan bir hain olduğu. Hayatında düzelecek hiçbir taraf yok gibi; her geçen gün babası daha kızgın, annesi daha üzgün, küçük mahalle sanki onlara daha düşman... Ama Tekir’in kalecilik yeteneği fark edilince, yaşıtı olan mahalle takımı kaptanı onu takıma ve koruması altına alıyor, en yakın arkadaşı oluyor. Böylelikle futbol yeteneği, Tekir’in mahalledeki hayatını yaşanır hale getiriyor.

 

 

 

Mahalle atmosferi

 

Ancak işler yeniden karışıyor ve işe yaramaz babası, bacağını geri dönülmez biçimde kırıp eve kapanınca artık gerçekten her şeyini kaybediyor. Annesi ise aklını kaybetmenin eşiğinde... Tekir’in futbol yeteneğinin yine işe yarayıp yaramayacağını burada açıklamış olmayalım, ama Tekir’in başına daha çok şey gelecek gibi görünüyor; neler geleceği ise sonraki kitaplarda da anlatılacak.

 

Çizimlerde mahalle atmosferi, evin içi bir hayli detaylı çizilmiş. Futbol sahneleri ise bir çizgi romana en yakışan kısımlar... Çalışmanın taslak sayfalarını Murat Mıhçıoğlu hazırlamış, çizimler de Cem Özüduru’ya ait. Kapak resmi ise, İtalyan sanatçı Giampiero Casertano tarafından yapılmış.

 

Türkiye’den, sokak aralarından futbol manzaralarıyla dolu böylesi bir çizgi roman çok sık çıkmıyor karşımıza. İşte bu yüzden, telif çizgi roman sayısının daha da artması dileğiyle okunuyor Bir Zamanlar Sahalarda.

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Dosya Yazıları

Günlük yaşantıdaki kurallar çoğu zaman, yazılan eserler için de geçerlidir. Zorla gerçekleşen, kendine biçilen rolden fazlası istenen veya aşırıya kaçan her şey güzelliğini yitirir. Şair Eyyüp Akyüz, son kitabı Eskiden Buralar’da, adeta bu bilginin ışığında şiirlerini uzun tutmadan bitiriyor ve akılda kalan mısraları bize yadigâr kalıyor.

 

-Kimsin?

-Anneannemin torunuyum.

 

Divan Edebiyatı, sahibi meçhul bir kavram. Her halükârda 20. yüzyılın başında ortaya çıktığı konusunda bir tartışma yok. İskoçyalı oryantalist Elias John Wilkinson Gibb’in 1900 yılında yayınlanan Osmanlı Şiiri Tarihi kitabında bu kavrama hiç yer verilmez. Hepsi batılılaşma döneminde düşünülen isim alternatiflerinden biridir “Divan Edebiyatı”.

Arap coğrafyasında üretilen roman, öykü ve şiirler son yıllarda edebiyat gündeminde karşılık buluyor. Avrupa başta olmak üzere Batı’da düzenlenen büyük ve uluslararası kitap fuarlarındaki temsiliyetin güçlenmesi, en yeni eserlerin prestijli birçok ödüle değer görülmesinin bu ilgideki payı büyük elbette. Batı’nın doğuyu gördüğü “egzotik göz”le romantize edilemeyecek bir yükseliş bu.

Yirminci yüzyıl başlarında İngiltere genelinde Müslümanlara yönelik hasmane tavırlar öne çıkarken, İslam’ı seçenlerin sayısında da gözle görülür bir artış söz konusudur. İslam’la müşerref olan bu şahsiyetler, yeri geldiğinde İslam dünyasının savunucuları olarak da önemli faaliyetlerde bulunmuşlardır.

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.