Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Dosya


Dosya

KararsızOkur // Edebiyat dünyasından bilim ve teknolojiye büyük hediye




Toplam oy: 576

Edgar Allan Poe'nun gotik, karanlık, romantik akımın etkisindeki çoğunlukla gizem ve ölümle ilgili hikayeleri zamanla dönemin bildik kalıplarına sığmamaya başladı. Poe, polisiye kurgu gibi türlerin babası olurken, bilimkurgunun yeniden icadına ve ana akım edebi türlerden biri olarak kabulüne uzanan yolu döşedi. Poe'nun getirdiği yeniliklerin rüzgarı Atlantik'i aşarak Fransa'yı da etkisi altına aldı. Hepimiz şanslıyız ki Jules Verne çok iyi İngilizce biliyordu. Poe'dan etkilenen H.G Wells ile birlikte Verne, bilimkurgunun babaları oldular. Verne, kendisini asla Wells gibi bir bilimkurgu yazarı olarak görmedi; kendisini olası-bilim yazarı olarak tanımlıyordu. Dönemin bilimdeki sınırlarına ve teknolojik gelişmelerine her daim hakim kalarak, bir adım sonrasının "olası" bilimini zihninde kurgulayarak kitaplarına taşıdı.

 

Bilim, teknoloji ile zenginleştirdiği macera dolu keşif hikayeleriyle değişik ilgi alanlarından çok sayıda insanı etkiledi. En çok tercüme edilen yazarlar listesinde Agatha Christie'nin ardından Shakespeare'in önünde ikinci sırada olmasını bu yarattığı heyecanlı, bilimseven ve akıllı reçeteye borçludur. Adını tarihe yazdırmış pek çok bilim insanı, bilimle uğraşmalarını Jules Verne'in kitaplarına bağlar.

 

Verne toplam 60 roman yazdı. Sadece iki kitabını çocukları düşünerek yazmasına rağmen, 1800'lerdeki basitleştirilmiş (ve kötü) İngilizce çeviriler onun çocuk kitapları yazarı olduğu algısını oluşturdu. Ancak belki de bu algı sayesinde, çeviriler düzelse de Verne dünya çocuklarına ulaşmaya ve onları etkilemeye devam etti. Belki günümüz dünyasının şekillenmesinde bu şekilde etkili oldu.

 

Verne külliyatının önemli bir bölümü son döneme kadar Türkçeye çevrilmemişti. Jules Verne; daha uçakların kendini havada zor tuttuğu bir dönemde zihninde oluşturduğu uzay mekiklerinde astronotların ağırlıksız süzülmelerini canlandırdı; uzakları yakına marconi radyosunun cızırtılı sesisnin getirebildiği dönemde zihninde videokonferanslar yaptı; hiç gmrediği derinliklere inmek için en ince teknik detayına kadar anlatabildiği bir denizaltı yarattı ve tüm bu heyecan verici, bilim-sevdiren yeniliği tempolu ve duru edebi kurgusuna mükemmel bir biöimde oturtabildi. Biz de, Türkçe okuyan okurun Verne'in tüm eserlerine geç de olsa ulaşabilecek olmasını bahane ettik ve bu ay Jules Verne ve Verne'in etki alanına kapılan açan bir Kararsız Okur sayfası yapmaya karar verdik.

 



(Görselin büyük hali için tıklayınız.)

 

 

 


 

 

 

Görsel: Onur Atay

 

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Dosya Yazıları

Günlük yaşantıdaki kurallar çoğu zaman, yazılan eserler için de geçerlidir. Zorla gerçekleşen, kendine biçilen rolden fazlası istenen veya aşırıya kaçan her şey güzelliğini yitirir. Şair Eyyüp Akyüz, son kitabı Eskiden Buralar’da, adeta bu bilginin ışığında şiirlerini uzun tutmadan bitiriyor ve akılda kalan mısraları bize yadigâr kalıyor.

 

-Kimsin?

-Anneannemin torunuyum.

 

Divan Edebiyatı, sahibi meçhul bir kavram. Her halükârda 20. yüzyılın başında ortaya çıktığı konusunda bir tartışma yok. İskoçyalı oryantalist Elias John Wilkinson Gibb’in 1900 yılında yayınlanan Osmanlı Şiiri Tarihi kitabında bu kavrama hiç yer verilmez. Hepsi batılılaşma döneminde düşünülen isim alternatiflerinden biridir “Divan Edebiyatı”.

Arap coğrafyasında üretilen roman, öykü ve şiirler son yıllarda edebiyat gündeminde karşılık buluyor. Avrupa başta olmak üzere Batı’da düzenlenen büyük ve uluslararası kitap fuarlarındaki temsiliyetin güçlenmesi, en yeni eserlerin prestijli birçok ödüle değer görülmesinin bu ilgideki payı büyük elbette. Batı’nın doğuyu gördüğü “egzotik göz”le romantize edilemeyecek bir yükseliş bu.

Yirminci yüzyıl başlarında İngiltere genelinde Müslümanlara yönelik hasmane tavırlar öne çıkarken, İslam’ı seçenlerin sayısında da gözle görülür bir artış söz konusudur. İslam’la müşerref olan bu şahsiyetler, yeri geldiğinde İslam dünyasının savunucuları olarak da önemli faaliyetlerde bulunmuşlardır.

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.