Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Dosya


Dosya

KararsızOkur // George R.R. Martin’e İlham Veren Kitaplar




Toplam oy: 164

Buz ve Ateşin Şarkısı serisi (televizyon uyarlaması adıyla Taht Oyunları) en sabırsızlıkla beklenen, üzerine en çok konuşulan popüler kültür ürünü olarak, gelecekte, dönem tanımlamakta kullanılacak eserlerin başında geliyor. Ortaçağ temalı ya da zeki kırılmalarla dolu pek çok eser arasında Buz ve Ateşin Şarkısı’nın başarısını yazarı George R.R. Martin Ortaçağın dinamiklerini en iyi yakalayan eser olmasına bağlıyor. İddiasını bir adım öteye taşıyalım; üç bacaklı bir başarı bu:

 

  • Martin, geçmişin bugüne ulaşan, dokunan ve bir ölçüde yaşayan geleneklerinden ve yordamlarından geri gelerek, Foucault-vari bir arkeolojik çalışma ile geçmişe uzanmış. Bugünkü İskoç topraklarının sınırında, MS 2. yüzyılda kuzeyden gelecek tehditlere karşı sınır boyunca inşa edilen Hadrian Duvarı’nın üzerinde derin ormanlara ve tekinsiz bir belirsizliğe bakan Romalı askerin hissettiklerinden, Yüzyıl Savaşları’nın (1337-1453) hanedanların yönetimindeki Ortaçağ Avrupası kodlarına; dönemin vassal-süzeren güç ilişkilerine, İngiliz Tahtı üzerine Lanchesterlar ve Yorkların 30 yıla yayılan taht mücadelesi Güller Savaşı’na, dinler tarihine yönelen kapsamlı bir arkeolojik çalışma.

 

  • Sanat eserleri, hedef kitlelerine disiplinlerin kendilerine has kanalları üzerinden ulaşmak üzere tasarlandıklarından, bir disiplinden öbürüne nakiller kolay olmuyor. Ancak Martin’in disiplinlerarası geçmişi daha kaynağında bu sorunu çözmüş. Örnek vermek gerekirse; zamanında televizyon için de çalışan Martin, bir televizyon taktiği olan arkası yarını, ifşa anlarında akış kesmeyi, sahne atlamayı edebiyata taşıdı ve kitaplarında her bölüm sonunu birer sahne kırılması gibi tasarladı.

 

  • Serinin -ve dolayısıyla Martin’in- beslendiği eserler güçlü ve oldukça çeşitli… Çocukluğundan itibaren bilimkurgu tutkunu olan Martin’in tarih ve antropolojiye olan derin ilgisi ile farklı disiplinlerini bir arada kullanmasının sonuçlarını seride açık bir biçimde görüyoruz. KararsızOkur için, Martin’in seriyi yaratırken beslendiği kitapları topladık.

 

 

(Görselin büyük hali için tıklayınız.)

 

 

 


 

 

 

Görsel: Onur Atay

 

 

 


 

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Dosya Yazıları

Günlük yaşantıdaki kurallar çoğu zaman, yazılan eserler için de geçerlidir. Zorla gerçekleşen, kendine biçilen rolden fazlası istenen veya aşırıya kaçan her şey güzelliğini yitirir. Şair Eyyüp Akyüz, son kitabı Eskiden Buralar’da, adeta bu bilginin ışığında şiirlerini uzun tutmadan bitiriyor ve akılda kalan mısraları bize yadigâr kalıyor.

 

-Kimsin?

-Anneannemin torunuyum.

 

Divan Edebiyatı, sahibi meçhul bir kavram. Her halükârda 20. yüzyılın başında ortaya çıktığı konusunda bir tartışma yok. İskoçyalı oryantalist Elias John Wilkinson Gibb’in 1900 yılında yayınlanan Osmanlı Şiiri Tarihi kitabında bu kavrama hiç yer verilmez. Hepsi batılılaşma döneminde düşünülen isim alternatiflerinden biridir “Divan Edebiyatı”.

Arap coğrafyasında üretilen roman, öykü ve şiirler son yıllarda edebiyat gündeminde karşılık buluyor. Avrupa başta olmak üzere Batı’da düzenlenen büyük ve uluslararası kitap fuarlarındaki temsiliyetin güçlenmesi, en yeni eserlerin prestijli birçok ödüle değer görülmesinin bu ilgideki payı büyük elbette. Batı’nın doğuyu gördüğü “egzotik göz”le romantize edilemeyecek bir yükseliş bu.

Yirminci yüzyıl başlarında İngiltere genelinde Müslümanlara yönelik hasmane tavırlar öne çıkarken, İslam’ı seçenlerin sayısında da gözle görülür bir artış söz konusudur. İslam’la müşerref olan bu şahsiyetler, yeri geldiğinde İslam dünyasının savunucuları olarak da önemli faaliyetlerde bulunmuşlardır.

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.