Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Dosya


Dosya

Kitap kurtları daha nazik ve anlayışlı




Toplam oy: 888

Kitaplara hayatında daha önemli bir yer veren, boş vaktinin çoğunu kitap okuyarak geçiren insanların sosyal becerilerinin düşük olduğu yaygın bir inanıştır. Fakat bilimsel araştırmalar bunun tam tersini söylüyor!

 

Londra'da bulunan Kingston Üniversitesi'nin yürüttüğü ve Brighton'da gerçekleştirilen British Psychological Society konferansında sundukları çalışmaya göre düzenli olarak kitap okuyan, özellikle de kurgu eserler okuyan insanlar daha nazik ve empati kurmaya daha yatkın oluyor!

 

Aynı araştırma televizyon konusunda ise pek iç açıcı şeyler söylemiyor. Araştırmaya göre vaktini televizyon başında geçirenlerin nezaket seviyesi daha düşük oluyor ve bu kişiler başkalarını anlamakta zorlanıyorlar.

 

Araştırma çerçevesinde 123 kişilik denek grubuna kitaplar, televizyon programları ve oyunlar hakkındaki alışkanlıklarına dair sorular yöneltildi. Ardından bireylerin kişilerarası becerilerinin incelenmesine geçildi ve katılımcıların başkalarının duygularını fark etme ve anlama becerileri, başkalarının bakış açılarına saygı gösterip gösteremedikleri ve başka insanlara aktif olarak yardım edip etmedikleri test edildi.

 

Araştırma sonuçlarını yorumlayan uzmanlar düzenli olarak kurgu okumanın başka insanların bakış açılarını anlamayı kolaylaştırdığı sonucuna varıyor; bu durum da kişilerin başkalarını daha iyi anlamalarını sağlıyor.

 

 

 

Ortaya çıkan sonuçlar araştırmacılar açısından da hayli enteresandı. Kitap okumayı tercih eden bireyler daha olumlu sosyal davranışlar sergiliyor ve daha iyi bir biçimde empati kurabiliyorlardı. Televizyon izlemeyi tercih eden bireyler açısından ise durum tam tersiydi: Bu bireyler empati kurmakta fazla başarılı olamıyor ve asosyal davranışlar sergiliyordu.

 

"Bulgular, kurgu okumanın bir dizi empatik kabiliyetle ilişkili olduğuna dair önceki kanıtları destekliyor," diyor  ve ekliyor araştırmanın lideri Rose Turner. "Yine de kurgunun tüm türleri için eşit bir etki söz konusu değil." Başkalarıyla ilişki kurmak konusunda en rahat olanlar komedi severler iken dram ve romantik türleri sevenler ise en empatik davranışları sergiliyor ve başkalarının bakış açısını anlamakta daha başarılı oluyorlar. "Özellikle kurgusal nesir ve komedi ile etkileşim kurmak insanların empatetik yeteneklerini arttırmanın anahtarı olabilir," diyor Rose Turner.

 

Araştırma sonucunu değerlendiren uzmanlar düzenli olarak kurgu okuyan kişilerin başkalarının bakış açısını anlamak konusunda daha başarılı olduğu, bunun da kişilerin başkalarını anlama becerisini artırdığı sonucuna ulaşmış görünüyor. Okumanın faydalarının bilimsel olarak ispatlanması en çok kitap kurtlarını sevindirmiş olsa gerek!

 

 


 

 

Kaynak: IFL Science

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Dosya Yazıları

Günlük yaşantıdaki kurallar çoğu zaman, yazılan eserler için de geçerlidir. Zorla gerçekleşen, kendine biçilen rolden fazlası istenen veya aşırıya kaçan her şey güzelliğini yitirir. Şair Eyyüp Akyüz, son kitabı Eskiden Buralar’da, adeta bu bilginin ışığında şiirlerini uzun tutmadan bitiriyor ve akılda kalan mısraları bize yadigâr kalıyor.

 

-Kimsin?

-Anneannemin torunuyum.

 

Divan Edebiyatı, sahibi meçhul bir kavram. Her halükârda 20. yüzyılın başında ortaya çıktığı konusunda bir tartışma yok. İskoçyalı oryantalist Elias John Wilkinson Gibb’in 1900 yılında yayınlanan Osmanlı Şiiri Tarihi kitabında bu kavrama hiç yer verilmez. Hepsi batılılaşma döneminde düşünülen isim alternatiflerinden biridir “Divan Edebiyatı”.

Arap coğrafyasında üretilen roman, öykü ve şiirler son yıllarda edebiyat gündeminde karşılık buluyor. Avrupa başta olmak üzere Batı’da düzenlenen büyük ve uluslararası kitap fuarlarındaki temsiliyetin güçlenmesi, en yeni eserlerin prestijli birçok ödüle değer görülmesinin bu ilgideki payı büyük elbette. Batı’nın doğuyu gördüğü “egzotik göz”le romantize edilemeyecek bir yükseliş bu.

Yirminci yüzyıl başlarında İngiltere genelinde Müslümanlara yönelik hasmane tavırlar öne çıkarken, İslam’ı seçenlerin sayısında da gözle görülür bir artış söz konusudur. İslam’la müşerref olan bu şahsiyetler, yeri geldiğinde İslam dünyasının savunucuları olarak da önemli faaliyetlerde bulunmuşlardır.

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.