Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Dosya


Dosya

Mark Twain'den kedilere dair...




Toplam oy: 711

Kediler vakur, sevimli ve özgürdürler. İnsanlarla mazileri oldukça geçmişe dayanan bu egsantrik canlıların seveni de çoktur. Fakat çok az insan kedileri Mark Twain kadar sevmiştir desek yalan olmaz. Amerika'nın en ünlü yazarlarından biri olan Mark Twain gerçek bir kedi tutkunuydu. Hayatı boyunca kedilerle iç içe yaşayan Twain onlar hakkında birkaç kelime de etmişti elbette.İşte Mark Twain'in ağzından, kedilere duyduğu derin sevgiye dair cümleler...

 

1.    Eğer bir adam kedileri seviyorsa benim de dostum ve yoldaşımdır, başka bir açıklamaya gerek duymam.

 


2.    Kediler insanların sandığından çok daha zekidirler, öyle ki suç işlemeyi bile öğrenebilirler.

 


3.    Eğer hayvanlar konuşabilseydi köpekler boşboğazlıklarıyla epey çam devirirlerdi, kedi ise az konuşmanın o az rastlanan erdemine sahip olurdu.

 


4.    Bir kediye asla karşı koyamam, hele de mırmırlayan bir kediye. Kediler gördüğüm en akıllı, en şirin ve en temiz şeyler, tabii aşık olduğunuz kız haricinde.

 


5.    Kralların tehlikeli olduğunu söyledim. Öyleyse kediler de tehlikeli dedi. Kedilerin soylu ailesinin her niyete cevap vereceğinden emindi. Soyluluğun nedensizce yüceltildiği şu durumda bu vakur ve zararsız kediler de diğer soylular gibi, hatta daha fazla mukaddes sayılabilir. Ne de olsa onlar kimseyi asmamış, kimsenin kellesini uçurmamış, kimseyi hapsetmemiş ya da kimseye acımasızca veya adaletsizce davranmamıştır. Bu yüzden de insanların krallarından daha derin bir sevgi ve saygıya layıktır ve bu sevgi ve saygıyı da görmelidir.

 

6.    Tanrının yarattıkları arasında boynuna bir tasma geçirilerek köleleştirilemeyen yalnızca kedilerdir. İnsanla kedinin bir melezi olsa insandan iyi, kediden kötü olurdu.

 


7.    Eğer bir kediyi suistimal edersen sana her daima onurlu bir ihtiyatla yaklaşır, onun güvenini bir daha asla tümüyle kazanamazsın.

 


8.    Bir kedi ve bir yalan arasındaki en büyük fark kedinin dokuz canı olmasıdır.

 


9.    Kediler böyledir, siz de bilirsiniz ya, disiplinle hiç mi hiç araları yoktur.

 


10.    Eğer onu severseniz o da sizin dostunuz olur, ama ancak eşit şartlar altında. İster bir kral olun, isterse ayakkabı tamircisi bir kediyle asla üstünlük oyununa giremezsiniz.

 

 

EK

 

 

 


 

 

 

 

Kaynak: Book Glove

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Dosya Yazıları

Günlük yaşantıdaki kurallar çoğu zaman, yazılan eserler için de geçerlidir. Zorla gerçekleşen, kendine biçilen rolden fazlası istenen veya aşırıya kaçan her şey güzelliğini yitirir. Şair Eyyüp Akyüz, son kitabı Eskiden Buralar’da, adeta bu bilginin ışığında şiirlerini uzun tutmadan bitiriyor ve akılda kalan mısraları bize yadigâr kalıyor.

 

-Kimsin?

-Anneannemin torunuyum.

 

Divan Edebiyatı, sahibi meçhul bir kavram. Her halükârda 20. yüzyılın başında ortaya çıktığı konusunda bir tartışma yok. İskoçyalı oryantalist Elias John Wilkinson Gibb’in 1900 yılında yayınlanan Osmanlı Şiiri Tarihi kitabında bu kavrama hiç yer verilmez. Hepsi batılılaşma döneminde düşünülen isim alternatiflerinden biridir “Divan Edebiyatı”.

Arap coğrafyasında üretilen roman, öykü ve şiirler son yıllarda edebiyat gündeminde karşılık buluyor. Avrupa başta olmak üzere Batı’da düzenlenen büyük ve uluslararası kitap fuarlarındaki temsiliyetin güçlenmesi, en yeni eserlerin prestijli birçok ödüle değer görülmesinin bu ilgideki payı büyük elbette. Batı’nın doğuyu gördüğü “egzotik göz”le romantize edilemeyecek bir yükseliş bu.

Yirminci yüzyıl başlarında İngiltere genelinde Müslümanlara yönelik hasmane tavırlar öne çıkarken, İslam’ı seçenlerin sayısında da gözle görülür bir artış söz konusudur. İslam’la müşerref olan bu şahsiyetler, yeri geldiğinde İslam dünyasının savunucuları olarak da önemli faaliyetlerde bulunmuşlardır.

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.