Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Dosya


Dosya

MERAK BİR KEŞİF MOTORUDUR




Toplam oy: 169
İnsan merakı uçsuz bucaksız bir coğrafya gibidir, ne zaman nerede neyin çıkacağı belli olmaz. Yeryüzünde hiçbir şey merak duygusunu tatmin etmekten daha heyecanlı değildir insan için.

"Bayan Mallard’ın kalp sorunundan muztarip olduğu bilindiğinden, kocasının ölüm haberi verilirken mümkün olduğunca nazik ve özenli davranıldı. Acı haberi kız kardeşi Josephine’den öğrenen kadın, önce gözyaşlarına boğulur, sonra yalnız kalmak istediğini söyleyip odasına çekilir fakat işte tam bu noktada çok beklenmedik bir şey olur. Boğazında düğümlenen hıçkırıklar ve gökyüzüne kenetlenmiş bakışlarla oturduğu yerde bir süre öylece kalakalıp bulutların arasından göz kırpan maviliklere seyre dalmışken, ansızın dudaklarından fısıltı halinde hayret verici bir sözcük dökülür: ‘Özgürüm, özgürüm, özgürüm!’ Bunu daha da coşkulu bir duygusal boşalma takip eder: ‘Özgürüm! Ruhum ve bedenim artık özgür!’ Dışarıda bekleyen Josephine’in endişeli yakarışlarına teslim olup nihayet kapı açıldığında, Bayan Mallard’ın yüzünde mağrur bir zafer tanrıçasının ateşli ifadesi vardır. Kız kardeşinin beline sarılıp büyük bir sakinlikle basamakları inerken, kocasının arkadaşı Richard merdivenin dibinde onları beklemektedir. İşte tam o sırada, sokak kapısını açan anahtarın sesi duyurulur…”

 

Kate Chopin’in yazdığı bu kısa öykü sadece sekiz satır daha sürer. Bu noktadan sonra okumayı bırakmak mümkün müdür? Elbette hayır. Yazar okurun merak duygusunu o kadar yükseltmiştir ki, çok az okur kapıdaki kişinin kim olduğunu merak etmediğini söyleyebilir…

 

Mario Livio, daha kitabın ilk sayfasında okuru kitaba bağlamayı başarıyor. Tür olarak popüler bilim olsa da, kitabın girişine koyduğu bu edebi öykü, kitabın içeriğine öyle bir uyum sağlıyor ki, o andan itibaren bunun sadece bir başlangıç olduğu anlaşılıyor.

 

Şöyle der Mario Livio: İnsan merak eden tek canlı türü olmasa da neden sorusunu sorabilen tek canlı türüdür. Nasıl ki Google bir arama motoruysa merak da aslında bir keşif motorudur. Mükâfat beklemeksizin yapılan işlerin çoğu, meraktan kaynaklıdır.

 

İnsan merakı uçsuz bucaksız bir coğrafya gibidir, ne zaman nerede neyin çıkacağı belli olmaz. Yeryüzünde hiçbir şey merak duygusunu tatmin etmekten daha heyecanlı değildir insan için. En büyük keşiflerin, en büyük icatların gerisinde hep merak vardır. Tarihin en önemli beyinlerinden biri olan Leonardo da Vinci’den daha büyük olan tek şey, onun sınır tanımayan ve doymak bilmeyen merakıydı.

 

KEŞİFLERİN PUSULASI MERAKTIR

 

İçeriğine bakıldığında; bilimi sanattan, felsefeyi fizikten, edebiyatı müzikten, psikolojiye resimden ayıran belirgin özellikler vardır, ama hepsinin de temelinde yatan ve hepsinin tohumunu atan tek şey, şüphesiz ki meraktır.

 

Merak duygusunun medeniyetin ve insanlığın gelişimindeki rolünün büyüklüğünü anlamak için, ortaya çıkmasına ön ayak olduğu keşiflere bakmak yeterlidir. Tüm büyük keşiflerin pusulası daima merak olmuştur.

 

İnsan merakının tarihsel ve bilimsel süreçlerini bir dedektif gibi takip eden Mario Livio, bu süreçte ortaya çıkan bilginin dönüşümünü de tüm ayrıntılarıyla ele almış. Kitapta salt bilimsel konulara değil; edebiyat, tarih ve sanata da değinerek, insan merakının medeniyetin inşasında teşkil ettiği önemi çarpıcı bir dille anlatıyor.

 

 

NEDEN?
Mario Livio
Çev: Berna Gülpınar
ALTIN KİTAPLAR 2018

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Dosya Yazıları

Günlük yaşantıdaki kurallar çoğu zaman, yazılan eserler için de geçerlidir. Zorla gerçekleşen, kendine biçilen rolden fazlası istenen veya aşırıya kaçan her şey güzelliğini yitirir. Şair Eyyüp Akyüz, son kitabı Eskiden Buralar’da, adeta bu bilginin ışığında şiirlerini uzun tutmadan bitiriyor ve akılda kalan mısraları bize yadigâr kalıyor.

 

-Kimsin?

-Anneannemin torunuyum.

 

Divan Edebiyatı, sahibi meçhul bir kavram. Her halükârda 20. yüzyılın başında ortaya çıktığı konusunda bir tartışma yok. İskoçyalı oryantalist Elias John Wilkinson Gibb’in 1900 yılında yayınlanan Osmanlı Şiiri Tarihi kitabında bu kavrama hiç yer verilmez. Hepsi batılılaşma döneminde düşünülen isim alternatiflerinden biridir “Divan Edebiyatı”.

Arap coğrafyasında üretilen roman, öykü ve şiirler son yıllarda edebiyat gündeminde karşılık buluyor. Avrupa başta olmak üzere Batı’da düzenlenen büyük ve uluslararası kitap fuarlarındaki temsiliyetin güçlenmesi, en yeni eserlerin prestijli birçok ödüle değer görülmesinin bu ilgideki payı büyük elbette. Batı’nın doğuyu gördüğü “egzotik göz”le romantize edilemeyecek bir yükseliş bu.

Yirminci yüzyıl başlarında İngiltere genelinde Müslümanlara yönelik hasmane tavırlar öne çıkarken, İslam’ı seçenlerin sayısında da gözle görülür bir artış söz konusudur. İslam’la müşerref olan bu şahsiyetler, yeri geldiğinde İslam dünyasının savunucuları olarak da önemli faaliyetlerde bulunmuşlardır.

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.