Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Dosya


Dosya

Stephen King'in yazar karakterleri



İyi
Toplam oy: 818

Altın Kitaplar Yayınevi’nden gelen bilgilere göre, yakın bir zaman içerisinde Stephen King’in unutulmaz kitabı Korku Ağı yeniden raflarda olacak.

 

King’in yayımlanmış ikinci romanı olan 1975 tarihli Korku Ağı, Türkçede ilk olarak 80’li yılların başında yine Altın Kitaplar tarafından yayımlanmıştı. Diğer bir deyişle, 25 yıl sonra yeniden çevrilen ve tam metin halinde yayımlanacak Korku Ağı’yla bir kez daha o tekinsiz kasabaya adım atacağız...

 

Korku Ağı romanının dikkat çeken bir diğer özelliği de, merkezinde bir yazarın yer alması. Yazar Ben Mears, çocukluk yıllarını konu alan ve o günlerden beri ona musallat olmuş korkularıyla yüzleşmek amacıyla bir roman yazmak için küçük bir New England kasabası olan Jerusalem’s Lot’a döner. Çok geçmeden de Mears’ın belleğindeki karanlık anılar canlanmaya başlar...


Korku Ağı, Stephen King’in merkezine bir yazar karakteri yerleştirdiği tek kitabı değil; hatta tam tersine, sıklıkla rastladığımız bir durum bu. Peki başka hangi yazarlarla karşılaşmıştık Stephen King romanlarında?

 


1. Gizli Pencere Gizli Bahçe / Secret Window

 



Gece Yarısını Dört Geçe kitabında yer alan “Gizli Pencere Gizli Bahçe” hikayesinde, bir yazarın ve onu kendi eserini çalmakla suçlayan bir psikopatın haklılıklarını kanıtlamak için gösterdikleri çaba anlatılıyordu. King’in pek çok eseri gibi bu hikayesi de beyazperdeye uyarlanmış ve Mort Rainey isimli yazar karakterini Johnny Depp canlandırmıştı.

 

 


2. Sadist / Misery

 



Tek cümleyle şöyle tanıtılıyor Sadist romanı: “Çok ünlü bir yazardı, ama bir gün, hayatta kalabilmek için kitap yazması gerekeceğini hiç düşünmemişti...” 1990 tarihli film uyarlamasında, söz konusu o ünlü yazar Paul Sheldon’ı James Caan canlandırmıştı ama asıl, Kathy Bates’in performansı hatırlanır daha çok...

 

 

 

3. “1408”

 



Stephen King’in Karanlık Öyküler kitabında bir araya getirdiği hikayelerinden biri olan “1408”de, Mike Enslin’le tanışmıştık. Mike Enslin, doğaüstü olayların yaşandığı iddia edilen yerleri araştıran ve bunlarla ilgili kitaplar yazan bir yazardır.  New York'taki Dolphin otelinin 1408 numaralı odasına hiç gitmemesi konusunda aldığı bir uyarı notu, onun için aslında bir “davet” olacaktır... Hollywood da bu hikayeye kayıtsız kalamamış ve başrollerinde John Cusack ile Samuel L. Jackson’ın yer aldığı aynı adlı bir uyarlamayı 2007’de izlemiştik.

 

 

 
4. Medyum / The Shining

 



Böylesi bir listede Jack Torrance’i unutmak mümkün değil elbette. Beyazperdede Jack Nicholson’ın unutulmaz performansıyla izlediğimiz bu karakter, Stephen King’in üçüncü romanı Medyum'da yer alıyordu ve bu romanın başarısı, Stephen King'in korku romanları yazarı olarak ününü pekiştirmişti.

 

 

 

CU

 


Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Dosya Yazıları

Günlük yaşantıdaki kurallar çoğu zaman, yazılan eserler için de geçerlidir. Zorla gerçekleşen, kendine biçilen rolden fazlası istenen veya aşırıya kaçan her şey güzelliğini yitirir. Şair Eyyüp Akyüz, son kitabı Eskiden Buralar’da, adeta bu bilginin ışığında şiirlerini uzun tutmadan bitiriyor ve akılda kalan mısraları bize yadigâr kalıyor.

 

-Kimsin?

-Anneannemin torunuyum.

 

Divan Edebiyatı, sahibi meçhul bir kavram. Her halükârda 20. yüzyılın başında ortaya çıktığı konusunda bir tartışma yok. İskoçyalı oryantalist Elias John Wilkinson Gibb’in 1900 yılında yayınlanan Osmanlı Şiiri Tarihi kitabında bu kavrama hiç yer verilmez. Hepsi batılılaşma döneminde düşünülen isim alternatiflerinden biridir “Divan Edebiyatı”.

Arap coğrafyasında üretilen roman, öykü ve şiirler son yıllarda edebiyat gündeminde karşılık buluyor. Avrupa başta olmak üzere Batı’da düzenlenen büyük ve uluslararası kitap fuarlarındaki temsiliyetin güçlenmesi, en yeni eserlerin prestijli birçok ödüle değer görülmesinin bu ilgideki payı büyük elbette. Batı’nın doğuyu gördüğü “egzotik göz”le romantize edilemeyecek bir yükseliş bu.

Yirminci yüzyıl başlarında İngiltere genelinde Müslümanlara yönelik hasmane tavırlar öne çıkarken, İslam’ı seçenlerin sayısında da gözle görülür bir artış söz konusudur. İslam’la müşerref olan bu şahsiyetler, yeri geldiğinde İslam dünyasının savunucuları olarak da önemli faaliyetlerde bulunmuşlardır.

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.