Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Dosya


Dosya

Ünlü kitaplar ne kadar sürede yazıldı?




Toplam oy: 587

Kimi zaman bir oturuşta okuyup bitirdiğimiz kitapların yazılması yıllar almıştır, kimi zamansa uzun süre yanımızdan ayıramadığımız kitaplar sandığımızdan çok daha kısa sürede yazılmıştır. Bir kitabın  yazılma süresi çoğu zaman uzunluğuyla doğru orantılı görülse de durum her zaman bu yönde olmayabilir. Peki o çok severek okuduğumuz romanlar ne kadar sürede yazılmıştır dersiniz? Gelin, beraber bakalım.

 

1. Yüzüklerin Efendisi - J.R.R. Tolkien

 

Fantastik dünyaların temelini atan ve biz okurları Orta Dünya ile tanıştıran Yüzüklerin Efendisi serisini tamamlamak yazar J.R.R. Tolkien'in tam 16 yılını almıştı.

 

 

2. Bülbülü Öldürmek - Harper Lee

 

Harper Lee'yi dünya çapında bir üne kavuşturan ve ardından 55 yıl boyunca hiçbir eser yayımlamadığı eseri Bülbülü Öldürmek 2,5 yılda yazılmıştı.

 

 

3. Dr. Jekyll ve Mr. Hyde - Robert Louis Stevenson

 

Robert Louis Stevenson, insan zihninin sınırlarında dolaşan kısa ama öz romanı Dr. Jekyll ve Mr. Hyde'ı sadece altı günde yazıp bitirmişti!

 

 

4. Sefiller - Viktor Hugo

 

Fransız edebiyatının tartışmasız klasiği Sefiller anlattığı konular kadar uzunluğuyla da meşhurdur. Viktor Hugo'nun ciltlere yayılan bu hikayeyi ortaya çıkarması 12 yıl sürmüştü.

 

 

5. Alacakaranlık - Stephanie Meyer

 

Otuz yedi dile çevrilerek Stephanie Meyer'i dünyaca ünlü bir yazar haline getiren Alacakaranlık sadece 3 ayda kaleme alınmıştı.

 

 

6. Çavdar Tarlasında Çocuklar - J.D. Salinger

 

Günde ortalama 685 kopyası satılan Çavdar Tarlasında Çocuklar aynı zamanda J.D. Salinger'ın en ünlü eseri.  J.D. Salinger'ın büyük bir emek harcadığı bu kitabı tamamlaması 10 yıl sürmüştü.

 

 

7. Döşeğimde Ölürken - William Faulkner

 

Benzerlerinin aksine, William Faulkner'ın ünlü romanı Döşeğimde Ölürken'i tamamlaması hayli kısa sürmüştü, sadece 6 hafta!

 

 

8. Taht Oyunları - G.R.R. Martin

 

Şimdilerde yeni sezonuyla adından bir hayli söz ettiren Game of Thrones'un uyarlandığı serinin ilk kitabı olan Taht Oyunları'nın yazımı beş yıl sürmüştü. G.R.R. Martin'in bu konudaki kötü şöhretini düşününce kulağa pek şaşırtıcı gelmiyor doğrusu!

 

 

 

 

 


 

 

 

Kaynak: Electric Literature

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Dosya Yazıları

Günlük yaşantıdaki kurallar çoğu zaman, yazılan eserler için de geçerlidir. Zorla gerçekleşen, kendine biçilen rolden fazlası istenen veya aşırıya kaçan her şey güzelliğini yitirir. Şair Eyyüp Akyüz, son kitabı Eskiden Buralar’da, adeta bu bilginin ışığında şiirlerini uzun tutmadan bitiriyor ve akılda kalan mısraları bize yadigâr kalıyor.

 

-Kimsin?

-Anneannemin torunuyum.

 

Divan Edebiyatı, sahibi meçhul bir kavram. Her halükârda 20. yüzyılın başında ortaya çıktığı konusunda bir tartışma yok. İskoçyalı oryantalist Elias John Wilkinson Gibb’in 1900 yılında yayınlanan Osmanlı Şiiri Tarihi kitabında bu kavrama hiç yer verilmez. Hepsi batılılaşma döneminde düşünülen isim alternatiflerinden biridir “Divan Edebiyatı”.

Arap coğrafyasında üretilen roman, öykü ve şiirler son yıllarda edebiyat gündeminde karşılık buluyor. Avrupa başta olmak üzere Batı’da düzenlenen büyük ve uluslararası kitap fuarlarındaki temsiliyetin güçlenmesi, en yeni eserlerin prestijli birçok ödüle değer görülmesinin bu ilgideki payı büyük elbette. Batı’nın doğuyu gördüğü “egzotik göz”le romantize edilemeyecek bir yükseliş bu.

Yirminci yüzyıl başlarında İngiltere genelinde Müslümanlara yönelik hasmane tavırlar öne çıkarken, İslam’ı seçenlerin sayısında da gözle görülür bir artış söz konusudur. İslam’la müşerref olan bu şahsiyetler, yeri geldiğinde İslam dünyasının savunucuları olarak da önemli faaliyetlerde bulunmuşlardır.

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.