Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Dosya


Dosya

Yazarların ve şairleri konu alan filmler




Toplam oy: 949

Ünlü bir romanın yazarı ya da dilden dile dolaşan dizelerin sahibi olan bir şair zaman içinde (çoğunlukla da ölümünün ardından) yavaş yavaş kendi bir hikayenin kahramanına dönüşmeye başlar çoğu kere. Öyle ki git gide gerçeklikle bağları kopabiliyor, çoğu artık hayatta olmayan bu isimlere türlü türlü efsaneler atfedilebiliyor kimi zaman. Çünkü sanatçıların, özellikle de yazarlar ya da şairler gibi gözler önünde yaşamayan sanatçıların, hayatlarına duyulan ilgi hiçbir zaman azalmıyor.

 

Durum böyle olunca yazarları ve şairleri konu alan filmleri bir araya getirelim ve ortaya bir izleme listesi çıkaralım dedik:

 

1. Postacı (1994) - Pablo Neruda

 

Şilili şair Pablo Neruda'nın hayatından yola çıkan Postacı Neruda'nın şiirlerine de sık sık yer veriyor. Yönetmenliğini Michael Radford'un üstlendiği filmde Pablo Neruda'yı ise Fransız aktör Philippe Noiret canlandırıyor.

 

 

 

2. Nora (2000) - James Joyce


Ulysses'in klasikler rafındaki yeri tartışılmaz. Fakat Ulysses'in yazarı James Joyce'u gerçekte ne kadar tanıyoruz? Nora, bizleri 1904 yılına götürüyor ve James Joyce'un (sonradan eşi de olacak olan)  Nora Barnacle ile ilişkisini mercek altına alıyor.

 

 

 

 

3.Sylvia (2003) - Sylvia Plath

 

Sylvia, hayatına kendi elleriyle son vermeyi seçen şair Sylvia Plath'in hayat hikayesinden ziyade, onun kendisi gibi şair olan eşi Ted Hughes'la olan ilişkisini merkeze alıyor. 2003 yapımı bu filmde Sylvia Plath rolünde ünlü oyuncu Gwyneth Paltrow'u izliyoruz.

 

 

4. Görünmeyen Kadın (2013) - Charles Dickens

 

Ralph Fiennes’ın hem yönetmen koltuğunda hem de başrolde izleyiciyle buluştuğu Görünmeyen Kadın, Charles Dickens’ın hayatına biraz daha dolaylı bir yoldan bakıyor ve Charles Dickens'ın kariyerinin zirvesinde ve evli bir adamken gizli bir aşk yaşadığı Nelly Ternan ile tanıştırıyor bizleri. Filmin geçtiğimiz Nisan ayında, İstanbul Film Festivali kapsamında da gösterildiğini eklemeden geçmeyelim.

 

 

 

5. Aşkın Kitabı (2007) - Jane Austen

 

Aşkı hikayesinin merkezine alıp da Jane Austen kadar okunur kılabilen yazar azdır. Anne Hathaway'i Jane Austen rolünde izlediğimiz bu film Austen'ın yazarlık macerasına da ortak ediyor bizleri.

 

 

 

 

6. Kill Your Darlings (2013) - Alan Ginsberg, Wiliam Burroughs ve Jack Kerouac

 

Beat Kuşağı denince akla gelen üç isim nedir diye sorsak alacağımız cevap kuşkusuz "Alan Ginsberg, Wiliam Burroughs ve Jack Kerouac" olur. 2013 yapımı Kill Your Darlings sadece bu üç isim arasındaki dostluğu anlatmakla kalmıyor, ismiyle bu kuşağın benimsediği bir yönteme de göndermede bulunuyor. Filmde Allen Ginsberg'ü Daniel Radcliffe, Jack Kerouac'i Jack Houston, William Burroughs'u ise Ben Foster canlandırıyor.

 

 

 

7. Mavi Gözlü Dev (2007) - Nazım Hikmet Ran

 

Biket İlhan yönetmenliğinde çekilen ve  Nazım Hikmet'in 1941 yılından sonra Bursa Hapishanesi'nde geçirdiği dönemi anlatan Mavi Gözlü Dev'in başrolünde usta oyuncu Yetkin Dikinciler var. Yetkin Dikincilerin Nazım Hikmet'i canlandırdığı filmde Nazım'ın aşık olduğu iki kadını, Piraye Altınoğlu ve Münevver Andaç'ı ise Dolunay Soysert ve Özge Özberk canlandırıyor.

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Kaynak: IMDB

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Dosya Yazıları

Günlük yaşantıdaki kurallar çoğu zaman, yazılan eserler için de geçerlidir. Zorla gerçekleşen, kendine biçilen rolden fazlası istenen veya aşırıya kaçan her şey güzelliğini yitirir. Şair Eyyüp Akyüz, son kitabı Eskiden Buralar’da, adeta bu bilginin ışığında şiirlerini uzun tutmadan bitiriyor ve akılda kalan mısraları bize yadigâr kalıyor.

 

-Kimsin?

-Anneannemin torunuyum.

 

Divan Edebiyatı, sahibi meçhul bir kavram. Her halükârda 20. yüzyılın başında ortaya çıktığı konusunda bir tartışma yok. İskoçyalı oryantalist Elias John Wilkinson Gibb’in 1900 yılında yayınlanan Osmanlı Şiiri Tarihi kitabında bu kavrama hiç yer verilmez. Hepsi batılılaşma döneminde düşünülen isim alternatiflerinden biridir “Divan Edebiyatı”.

Arap coğrafyasında üretilen roman, öykü ve şiirler son yıllarda edebiyat gündeminde karşılık buluyor. Avrupa başta olmak üzere Batı’da düzenlenen büyük ve uluslararası kitap fuarlarındaki temsiliyetin güçlenmesi, en yeni eserlerin prestijli birçok ödüle değer görülmesinin bu ilgideki payı büyük elbette. Batı’nın doğuyu gördüğü “egzotik göz”le romantize edilemeyecek bir yükseliş bu.

Yirminci yüzyıl başlarında İngiltere genelinde Müslümanlara yönelik hasmane tavırlar öne çıkarken, İslam’ı seçenlerin sayısında da gözle görülür bir artış söz konusudur. İslam’la müşerref olan bu şahsiyetler, yeri geldiğinde İslam dünyasının savunucuları olarak da önemli faaliyetlerde bulunmuşlardır.

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.