Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

100 farklı rota: İstanbul nasıl gezilir?



Toplam oy: 1075

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. tarafından yayınlanan ve İstanbul’un tüm fiziki, sosyal ve kültürel varlığını belgeleyen “İstanbul’un Yüzleri Serisi” şehrin bu zenginliğinin nasıl izleneceği konusunu kaleme alınan “İstanbul’un 100 Rotası” kitabı ile devam ediyor.

 



Kenti adım adım nasıl gezmeliyiz? Gezi rotalarımız nasıl oluşabilir? Sorularına cevap niteliğinde hazırlanan kitap dünyaca ünlü fotoğraf sanatçısı Gültekin Çizgen tarafından kaleme alındı. “İstanbul’un 100 Rotası”, gerek çevresi, gerek nüfusu gerekse kültürel yapısıyla her an genişleyen ve değişen kent için rehber niteliğinden çok okuyucuya belli bir zaman dilimi içinde kentin nerelerinin, nasıl gezileceğine dair teklif sunuyor.

 



Kültür A.Ş. Genel Müdürü Harun Maden’in Genel Yayın Yönetmenliği’nde hazırlanan kitap, gezilecek yerler üzerine verdiği özet bilgiler ve değişik fotoğrafçıların objektifinden yansıyan zengin fotoğraf kareleriyle başucu kitabı olmaya aday.

 



Fotoğraflarla Adım Adım İstanbul



Görselleri için usta bir fotoğrafçı ekibiyle çalışılan eserde genç fotoğrafçılar Engin Güneysu, Işık Kaya, Bahar Kaleli ve Hamdi Karadeniz’in de fotoğrafları bulunuyor. Ayrıca kültür mozaiği olan İstanbul’un bilgilerinin toparlanması için uzman bir ekiple çalışılmış. Hepsi yeni çekim olan fotoğraflar üzerinden adım adım İstanbul’u gezmek mümkün.  Kitap, zamana göre rotalar, uzak İstanbul rotaları, yedi tepe rotası, kültür sanat rotaları, özel rotalar geleneksel çarşılar ve yiyecek içecek rotaları olmak üzere altı bölümden oluşuyor.




Şehrin coğrafyasına göre belirlenen yüz rotada Sarayburnu çevresindeki kent çekirdeği, Haliç ve Beyoğlu ilk rota olarak belirlenmiş.

 


''İstanbul'un 100 Rotası'', bir günlük, üç günlük, haftalık rotaların yanı sıra, Haliç, Adalar ve uzak İstanbul, yedi tepe, kültür ve sanat, İstanbul'un renkleri ile İstanbul'un özel rotalarını sunuyor.



Bir günlük rota; Sultanahmet, Hipodrom, Sultan Ahmet Camii, Ayasofya, Topkapı Sarayı, Yerebatan Sarnıcı'nı kapsıyor.



Sultanahmet Meydanı, tarihsel ismiyle At Meydanı İstanbul rotasının başlangıç yerini oluşturuyor. Sultanahmet Meydanı, barındırdığı Topkapı Sarayı, Ayasofya Müzesi, Sultan Ahmet Camisi, Mozaik Müzesi, Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Yerebatan Sarnıcı, Hipodrom ile İstanbul'un en çok ziyaret edilen turistik mekânlarının başında geliyor.



Sultanahmet Meydanı, bir günlük rota kapsamında doyumsuz bir tarih yolculuğu yapmak isteyenleri bekliyor.



Üç günlük rota
; Avrupa yakasında, Eminönü İskelesi'nden başlayarak, Dolmabahçe, Beşiktaş, Ortaköy, Kuruçeşme, Arnavutköy, Bebek, Rumeli Hisarı, Baltalimanı, Emirgan, İstinye, Yeniköy, Tarabya, Kireçburnu, Büyükdere, Sarıyer, Rumeli Kavağı'nı, Anadolu yakasında, Anadolu Kavağı, Beykoz, Paşabahçe, Çubuklu, Anadolu Hisarı, Kandilli, Vaniköy, Çengelköy, Beylerbeyi, Kuzguncuk, Üsküdar, Kız Kulesi'ni kapsıyor.



Galata Köprüsü'nden başlayan Haliç rotasında ise Atatürk Köprüsü, Cibali, Bulgar Kilisesi, Fener Rum Patrikhanesi, Kantemir'in Evi, Fener, Balat, Anemas Zindanları, Eyüp, Piyer Loti, Kağıthane, Silahtar-Santralistanbul, Hasköy-Rahmi Koç Müzesi, Kasımpaşa yer alıyor.



Haftalık rota; Avrupa yakasında, Beyoğlu Bölgesi ile Suriçi Bölgesi'nde Galata Kulesi, İstiklal Caddesi, Pera Müzesi, Galata Mevlevihanesi, İstanbul Modern, Deniz Müzesi, Sabancı Müzesi'ni içeriyor.



İstanbul'un merkezinde biraz uzakta yer alan Adalar ise gezmeyi sevenlere ayrı bir alternatif olarak yer alıyor.



Kınalıada, Heybeliada, Büyükada ve Burgazada'nın yanı sıra ''Uzak İstanbul'' olarak adlandırılan Polenezköy, Şile, Ağva, Küçükçekmece, Büyükçekmece Belgrad Ormanı ve Bentler dört mevsim ziyaretçilerin yolunu gözlüyor.



İstanbul'un en ilgi çekici rotaları arasında kentin yedi tepesi yer alıyor. İstanbul'un yedi tepesini oluşturan Sarayburnu-Sultanahmet, Nuruosmaniye, Beyazıt, Fatih, Sultanselim, Edirnekapı ile Davutpaşa, henüz görmeyenler tarafından keşfedilmeyi bekliyor.



İstanbul'un rotaları arasında resim, heykel, seramik ve sanat galerileri, müzik, konser, sinema ve tiyatro, kitapçılar, sahaflar çarşısı, antika ve halıcıların da yer aldığı kültür ve sanat rotaları da bulunuyor.



İstanbul'un renklerini oluşturan saltanat kayıkları ve hamamlar, özel rotaları Kapalı Çarşı, Mısır Çarşısı, Arasta Çarşısı, Galleria, Akmerkez, Kanyon, Metrocity, İstinye Park, Ataköy Plusile balık restoranları, esnaf lokantaları, kafeler, özel tatlılar, şekerciler ve muhallebiciler ise İstanbul'un bir diğer alternatif gezi rotalarını oluşturuyor.

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.