Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

2017 Attilâ İlhan Edebiyat Ödülleri sahiplerini buldu



Toplam oy: 557

Attilâ İlhan Bilim Sanat ve Kültür Vakfı’nca düzenlenen ve Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından desteklenen Attilâ İlhan Edebiyat Ödülleri’nin bu yılki sahipleri belli oldu.

 

 

 

Hikmet Hükümenoğlu Körburun adlı romanıyla 2017 Attilâ İlhan Roman Ödülü'ne layık görüldü. Seçici Kurul’un oy birliği ile verdiği karar gerekçesi ise şöyle “Seçici Kurul, Hikmet Hükümenoğlu’nun Körburun adlı romanını çok güçlü zaman ve mekân duygularıyla gerçekliği sağlanan hayalî bir adada, Türkiye’nin üç kuşağını kederi ve mizahıyla, siyasî darbelerin birbirini tekrarlayan yıkıcı etkilerini göz ardı etmeden öykülerken,  yanı sıra; bir insanın çocukluktan kötülüğe evrilen yetişkinlik yolundaki dramatik değişimini, o tiplemede söz konusu olabilecek abartmanın tuzaklarına düşmeden, kalabalık kahramanlardan bir tekinin bile özgün karakterlerini ihmal etmeden yansıtabilmesiyle ödüle değer bulmuştur.”

 

 

 

2017 Attilâ İlhan İlk Roman Vakıf Ödülü ise Lakin Bu Bir Masal adlı romanıyla Jale Şengün'e verildi. Seçici Kurul, Jale Şengün’ün Lakin Bu Bir Masal adlı ilk romanını, “Roman yazmak, insanı öznel bir mercekten, olanca toplumsal ve bireysel diyalektiğiyle yansıtmaktır,” diyen Attilâ İlhan’ın bakış açısıyla örtüşen özüyle, kadın cinayetlerini, kadına reva görülen şiddeti, gerilim yüklü kurgusuyla eserine yansıtırken, günümüz Türkçesiyle kaynaştırdığı masal Türkçesi’nin içtenliğini, yöresel geleneklerimizin izlerini de bulup çıkartan derinlikli sorgulamaları, kendine özgü akıcı üslubundaki başarısı nedeniyle ödüle layık gördü.

 

Selim İleri’nin başkanlığındaki Attilâ İlhan Roman Ödülü Seçici Kurulu bu yıl Mehmet Eroğlu, Asuman Kafaoğlu Büke, Ülkü Karaosmanoğlu ve aileyi temsilen Ali Cem İlhan'dan oluşuyordu.

 

2017 Attilâ İlhan Şiir Ödülü'nün sahibi ise Adnan Özer oldu. Seçici kurul “ulusal ölçekli şiir dilimize ve bu yöndeki yaklaşımlara katkıda bulunan, yerel renklerin yanı sıra, şiirini imgelerle bezeli farklı bir düzeye taşıyan, çalışmalarında şiir emeğini daima önde tutarak yazan" Adnan Özer'i Yol Şarkıları adlı kitabıyla bu yılki ödüle layık gördü.

 

 

 

2017 Attilâ İlhan İlk Şiir Kitabı Vakıf Ödülü ise İlk Ayrılık kitabıyla Selenay Kübra Koçer’e verildi. Koçer ödüle, “duru, açık seçik söylemiyle farklı bir yaklaşım getirerek kendine özgü bir şiir yaratmayı başardığı, dilindeki yalınlığı sıradanlığa düşmeden koruyarak geliştirdiği, şiirselliği renkli bir güzellik olarak sunma becerisini gösterdiği” gerekçesiyle oybirliğiyle değer görüldü.

 

Metin Celal’in başkanlığındaki Attilâ İlhan Şiir Ödülü Seçici Kurulu’nda A. Ali Ural, Haydar Ergülen, Hüseyin Yurttaş ve aileyi temsilen Kerem Alışık yer aldı.

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.