Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Amatör yazarlar için bir platform: Açık Kitap


İyi
Toplam oy: 1127
'Açık Kitap' projesi, bu platformda popüler olan, beğenilen, çok satan kitapların amatör yazarlarını yayınevlerinin dikkatine sunacak. Hem üretim özgürleşecek, hem içerik artacak hem de yayınevlerinin yeni yazar keşfetmesinin önü açılacak. 'Açık Kitap' bence yayıncılık sektörü için çok önemli bir proje.

 

 

Geçen yıl Nisan ayında Türkiye'yi e-kitap teknolojisiyle tanıştıran Idefix.com, amatör yazarlara e-kitaplarını üretebilecekleri araçlar ve yayınlayabilecekleri özgür bir platform sunuyor: Açık Kitap...



Idefix Direktörü Bora Ekmekçi, ''Türkiye'nin E-kitap Platformu'' olarak isimlendirdikleri e-kitap projesinin çalışmalarına 2009 yılından itibaren başladıklarını hatırlattı. Projenin TTGV ve TÜBİTAK'ın da teşvikini aldığını belirten Ekmekçi, o süreçte bu kurumlara yaptıkları sunumlarda bireysel yayıncılık projesinin de bulunduğunu ifade etti.



Bireysel yayıncılıkla ilgili hazırladıkları projeye ''Açık Kitap'' adını verdiklerini söyleyen Ekmekçi, ''Açık Kitap projesi ile yayınevlerine ulaşamayan, ulaşsa dahi kitabının basılması yayınevlerince riskli bulunan binlerce amatör yazara ürettikleri içeriği e-kitap formatında özgürce yayınlama şansı vermek istedik'' dedi.


'Yayıncılığa soyunmuyoruz'


Bu projeyle yayıncılığa soyunmadıklarının altını çizen Ekmekçi, ''Biz bu projeyle amatör yazarlara e-kitaplarını üretebilecekleri araçlar ve yayınlayabilecekleri özgür bir platform sunuyoruz. İçeriğe kesinlikle müdahalemiz bulunmayacak'' diye konuştu.



Amatör yazarların ''Açık Kitap'' ile kitaplarını oluşturabileceği bir platforma kavuşacağını vurgulayan Ekmekçi, yazarın kitabını tek başına üretip yayınlayabileceği gibi, mekandan bağımsız, birden fazla kişinin kolektif çalışması ile de üretebileceğini dile getirdi.



Ekmekçi, şöyle devam etti:



''Örneğin bir kişi kitabı yazarken, bir diğer kişi düzeltimini yapacak, bir başka kişi de editörlüğünü üstlenecek gibi. Yani bu tür opsiyonlar tamamen amatör yazarların kitap üzerinde tanımlayacağı haklara göre şekillenecek.



Oluşturulmuş bir e-kitap ise yine aynı platform üzerinden yayınlanacak. Amatör yazar kitabını ücretsiz de yayınlayabilir, belirli bir ücret de belirleyebilir. Eğer bir ücret belirleyecekse ve kolektif hazırlanmış bir eserse, hak sahiplerinin paylaşım modelini de yine aynı sistem üzerinden belirleyebilir.''



''Biz kendimizi yayıncı olarak konumlandırmıyoruz, hiçbir zaman da o alana dahil olmayacağız'' şeklinde konuşan Ekmekçi, projenin hem amatör yazarlara hem de yayıncılara fayda sağlamak üzere şekillendirildiğini söyledi.



'Yayıncılık sektörü için önemli bir proje'


Yayınevlerinin asli görevinin yurtdışındaki çok satan listelerinden faydalanarak kitap basmak değil, yerli veya yabancı yeni yazar keşfetmek olduğuna işaret eden Ekmekçi, şunları kaydetti:



''Bunu başarılı bir şekilde yaptığınız zaman büyük bir yayıncı olursunuz. Ama yeni yazar keşfetmek de riskli bir iştir. Hem yeni gelen dosyaları inceleyecek ciddi bir editoryal kadro istihdam edeceksiniz, hem de bu kitabı basarak risk alacaksınız. 'Açık Kitap' projesi, bu platformda popüler olan, beğenilen, çok satan kitapların amatör yazarlarını yayınevlerinin dikkatine sunacak. Bu sayede yayınevlerinin beğendiği ve kitaplarını yayınladığı amatör yazarlar da 'Açık Kitap'tan İdefix'e terfi edecek. Hem üretim özgürleşecek, hem içerik artacak hem de yayınevlerinin yeni yazar keşfetmesinin önü açılacak. 'Açık Kitap' bence yayıncılık sektörü için çok önemli bir proje.''



Bireysel yayıncılığın dünyadaki durumuna ilişkin de bilgi veren Bora Ekmekçi, ''Yayıncılığın dijitalleşmesi ve de bilginin yayılmasının önündeki -kağıt, baskı, stok- engellerin ortadan kalkmasıyla birlikte, bir çok ülkede bu tür örnekleri görmeye başladık'' diye konuştu.



Amazon'da 5 farklı amatör yazarın bu platformlar üzerinden yayınladıkları kitaplarından 100 bin ile 1 milyon adet arasında satış rakamlarına çok kısa sürelerde ulaştıklarını gösterdiğini anlatan Ekmekçi, ''Bu örnekler artık amatör yazarların da çok satabileceğini, hatta popüler yazarlardan da çok satabileceğini gösteriyor. Çünkü bilgiye erişim, dijital yayıncılık ile mekandan bağımsız hale geliyor'' değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar

Yorum Gönder


Proje hayal mi oldu? Haber yayınlanalı iki yıl olmuş. Hiçbir gelişme yok.

42%
58%

Merhaba Samet Bey,

 

'Açık Kitap Projesi' iptal olmadı, bu konuyla ilgili çalışmalar sürüyor. En geç 1 yıl içerisinde hayata geçeceğini belirtmek isteriz.

 

Sevgiler,

 

Ceren Kavak

SabitFikir

46%
54%

Açık kitap projesi ne oldu? Bu projeyle ilgili en güncel haber 2bir yıl öncesinden kalma. Galiba proje iptal oldu. Bilgisi olan var mı?

45%
55%

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.