Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Bir yayınevi daha çocuk kitaplarını sınıflamayacak



Toplam oy: 348

Micheal O’Mara’nın da yayıncısı olan İngiliz Yayınevi Buster Books, İngiltere’de başlatılan “Let Books Be Books” (Bırakın kitaplar kitap olsun) kampanyasına destek vererek, cinsiyetçi başlıklarını bırakan onuncu yayınevi oldu. 

 

Buster Books, Let Books Be Books kampanyası iki sene önceki Dünya Kitap Gününde başladığında yayımlanan bildirinin muhatabı olarak duyurulan üç yayınevinden biriydi. Diğer iki yayınevinden Usborne kampanyaya katılmayı hemen kabul edip kitapları “Kız çocuklar için” ve “Erkek çocuklar için” diye sınıflamayı bırakırken Buster Books ile Igloo Books daha yavaş davranmışlardı.

 

 

Kampanyanın yürütücülerinden Tessa Trabue, Buster Books’un da hassasiyet gösterdiğine ilişkin haberi sevinçle karşıladı: “Buster Books’un da kitaplarını cinsiyetçi şekilde gruplandırmaya son vermesi harika. Kitapların ‘erkekler için’, ‘kızlar için’ şeklinde damgalanmasının hiçbir pozitif katkısı bulunmadığına inanıyoruz. Sadece çocukların ilgi ve seçimlerini sınırlandırmaya yarıyor. Kampanya boyunca Buster Books’un adı defalarca negatif olarak anılsa da en sonunda artık onların kitaplarının da bu sınırlayıcı etiketlere takılmaksızın yayınlanacağını söylemekten mutluluk duyuyoruz.”

 

 

Çocuk kitapları yazarı ve Çocuk Kitapları Yazarları ve İllüstratörleri Topluluğu Başkanı John Dougherty de benzer görüşte: “Erkekler için ve kızlar için kitap ayrımı yapmak çok erken yaştan itibaren çocukların kafasında cinsiyetçi stereotiplerin oluşmasına neden olan zararlı bir yol. Buster Books’un da çocukların serbest seçim yapması için çaba sarf edeceğini duymaktan çok mutluyum.”

 

 

Türkiye’de çocuk kitapları yayınlayan yayınevleri, ne mutlu ki, böyle bir ayrıma gitmiyor, kitapları yaş aralıklarına göre sınırlamakla yetiniyor. Kitapların -özellikle de okul kitaplarının- cinsiyetçi stereotipler açısından durumu ise pek parlak değil ne yazık ki. (Hacettepe Üniversitesi tarafından yapılan "Ders kitaplarındaki cinsiyetçiliğin 80 yıllık serüveni" adlı araştırma için tıklayınız.)

 

 


 

>>> Bu boyama kitabı prensesler için değil!

 

 


 

 

 

* Kaynak: http://www.lettoysbetoys.org.uk/

 

NK

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.