Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Cinsel Kitaplar hâlâ mahkemede



Toplam oy: 822

Ocak 2009’da yayımlamaya başladığı “Cinsel Kitaplar” dizisinden dolayı,  “müstehcen yayıncılık yapmak” nedeniyle hala mahkeme karşısına çıkmaya devam eden Sel Yayıncılık; konuya duyarlılık geliştiren tüm sivil toplum kuruluşları ve okurlarını  21 Temmuz çarşamba günü saat 9:30'da, Sultanahmet Adliyesi'ndeki 2. Asliye Ceza Mahkemesi Duruşma Salonu'nda görülecek davada kendilerine destek olmaya çağırıyor.

TCK’nın genel olarak müstehcenliği cezalandıran, ancak "sanatsal ve edebi değeri olan eserler hakkında uygulanmaz" ibaresini de içeren 226. maddesine göre açılan davanın yargıladığı kitaplar "Perinin Sarkacı" (Ben Mila) , "Genç Bir Don Juan’ın Maceraları" (Guillaume Apollinaire), "Görgülü ve Bilgili Bir Burjuva Kadınının Mektupları" (P.V.). Serinin bir diğer kitabı "Kukular Kitabı" (Juan Manuel de Prada) ise yapılan soruşturma sonucu, edebi olarak değerlendirilip "suç unsuru" olarak nitelenmemişti.

CİNSEL KİTAPLAR'A BÜYÜK DESTEK

Pek çok sivil toplum kuruluşunun tepki gösterdiği dava için son açıklama, Edebiyat Çevirmenleri Avrupa Konseyi’nden (CEATL) geldi. Konseyin yayınevine gönderdiği mektupta, dava sürecini üzüntüyle izledikleri, çocuklara yönelik yayınlanmayan eserlerin “Çocukları Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu” gibi bir kurula gönderilmesinin adaletli bir karar olmadığı vurgulanıyor. Yine Apollinaire’nin "On Bir Bin Kırbaç" adlı eserinin Türkiye’de müstehcen bulunup mahkûm edilen çevirisi için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde verilen beraat kararının, Sel Yayıncılık’ın davası için de çıkmasını dileyen CEATL, desteğini sürdüreceğini belirtiyor.

BİR YILDIR MAHKEMEDE

İlk oturumu 16 Eylül 2009’da görülen davanın geçirdiği aşamalar şöyle:

16 Eylül 2009: Ticaret Üniversitesi’nden iki öğretim üyesinin verdiği rapora itiraz edilerek, kitaplara yeni bilirkişiler atanması talep edildi. Bu talep kabul edildi ve Galatasaray Üniversitesi ile Yeditepe Üniversitesi öğretim üyesi kadrosundan yeni bir bilirkişi heyeti oluşturulmasına karar verildi. Dava, 10 Mart 2010 Çarşamba gününe ertelendi.

10 Mart 2010: İstenen bilirkişi raporlarının mahkemeye ulaşmamış olması nedeniyle, dava 25 Mayıs 2010 tarihine ertelendi.

25 Mayıs 2010: İstenen bilirkişi raporları geldi. Bunlarda, söz konusu kitapların edebi eser olduğu ve dava konusu edilemeyeceği belirtiliyordu. Ancak mahkeme kitapları bir de Başbakanlık Çocukları Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu’na göndermeye karar verdi ve dava 21 Temmuz'a ertelendi.

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.