Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Düşünce Özgürlüğü Bülteni (04 Mayıs 2015)



Toplam oy: 803

Dersim’de tarihi fişleme

‘Dersim katliamı’ sırasında Canan ve Baran ailelerine mensup 24 kişinin kurşuna dizilerek toplu olarak gömüldüğü iddiası üzerine Karabakır köyünde başlatılan kazının ardından Turabi Baran’a ait bir nüfus cüzdanı ortaya çıktı. Baran’ın ailesi tarafından muhafaza edilmiş olan nüfus cüzdanında 'İslam' yazılan din hanesinin hemen altındaki mezhep bölümünde 'Alevi' yazıldığı görüldü.

Baran ve Canan ailelerinin avukatı Cihan Söylemez, nüfus cüzdanının tarihi bir kanıt olduğunu belirterek, "Devlet 1930'lu yıllardan bugüne kadar Dersimlileri Alevi oldukları için hep fişlemiştir. Bunun en büyük kanıtı Turabi Baran'a ait nüfus cüzdanıdır" dedi.

4 Mayıs 2015 / t24.com.tr

 

1 Mayıs bilançosu; 408 gözaltı, 13 tutuklama

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün açıklamasında 1 Mayıs’ta 339 kişinin gözaltına alındığı, daha sonra yapılan çalışmalar sonucunda 69 kişinin daha gözaltına alındığı ve toplam gözaltı sayısının 408 olduğu belirtildi. Hukuk örgütleri tarafından oluşturulan kriz masasına göre ise 452 kişi gözaltına alındı.

13 kişinin tutuklandığı, 173 kişinin tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldığı, 225 kişi hakkında ise adli mercilere sevk edilme çalışmalarının devam ettiğini açıklandı. Yapılan açıklamada gözaltına alınan kişiler için "İç Güvenlik Paketi" çevresinde işlem yapıldığı belirtildi.

Türkiye genelinde yaşanan olaylarda 25 polis ve 25 vatandaş olmak üzere 50 kişinin yaralandı.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ile İstanbul Valiliği’nin anlaşmasına göre, TGC’nin 1 Mayıs için ‘Sarı Basın Kartı’ olmayan gazetecilere vereceği basın kartıyla gazeteciler sahada görev yapabilecekti. Emniyet’in kart alan 486 gazetecinin adını istemesi üzerine anlaşma iptal edildi.

Taksim’de kutlanma yapılmasını yasaklayan İstanbul Valiliği Meydan’a çıkan tüm yolları yaya ve araç trafiğine kapattı. Ayrıca toplu ulaşımda da iptaller oldu.

4 Mayıs 2015 / antenna-tr.org

 

Gezi eylemine katılan üniversiteliye hapis cezası

Gezi Parkı eylemlerine destek amacıyla Antalya’da yapılan protestolara katıldığı gerekçesiyle üniversite öğrencisi Hilal Topçu 5 ay hapis cezasına mahkum oldu.

Kararda, mahkemeye sunulan delillerde herhangi bir şiddet olayı olmamasına rağmen söz konusu eylemin barışçıl olmadığı belirtilirken, eylemde atılan sloganlar ve Topçu’nun Gezi eylemlerinde aktif rol alması mahkumiyetin gerekçesi olarak gösterildi.

3 Mayıs 2015 / sendika.org

 

4 trans seks işçisi saldırıya uğradı

İstanbul, Kocaeli ve İzmir’de dört trans kadın seks işçisi saldırıya uğradı. Kırmızı Şemsiye Cinsel Sağlık ve İnsan Hakları Derneği, tüm trans kadın seks işçilerini dayanışmaya çağırdı ve konuya ilişkin bir açıklamada bulundu. Açıklamada “Hükümet’i ve tüm toplumsal kesimleri, trans kadın seks işçileri ile samimi şekilde dayanışmaya ve taleplerini karşılamaya davet ediyoruz” dendi.

3 Mayıs 2015 / bianet.org

 

Yargıda ‘paralel yapı’ krizi sürüyor; iki hakim tutuklandı

Kamuoyunda ‘paralel yapı’ operasyonu olarak bilinen soruşturma kapsamında  tutuklu olan aralarında Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ve emniyet müdürlerinin de bulunduğu 75 sanık hakkında tahliye kararı veren hakimler Mustafa Başer ve Metin Özçelik tutuklandı.

27 Nisan günü HSYK tarafından açığa alınan iki hakim 1 Mayıs tarihinde gözaltına alınmıştı. Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sevk edilen Başer ve Özçelik, ‘Hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek' ve ''silahlı örgüt üyesi olmak'' suçlamalarından tutuklanarak Silivri Cezaevine gönderildi. 

1 Mayıs 2015 / ntv.com.tr

 

HRW: Cumhurbaşkanına Hakaretten Dava Açılmamalı

İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch/HRW) “cumhurbaşkanına hakaret” soruşturmaları ve davalarıyla ilgili açıklama yaptı, “Türkiye’nin, kamu görevlilerine hakaret suçlamasıyla açılan soruşturma ve davalara son vermesi gerekiyor” dedi.

Açıklamada, “Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine göre ifade edilen görüşler ne kadar şok edici ve saldırgan olursa olsun ifade özgürlüğü koruma altındadır” vurgusu yapıldı. Türkiye hükümeti makamlarının ısrarla tahkir edici kelimelerin ifade özgürlüğü kapsamına girmediğini savunduğu belirtildi.

30 Nisan 2015 / bianet.org

 

Gazeteci Kabaş “Ağır Ceza”lık oldu

17 Aralık yolsuzluk dosyasını kapatan savcıyı twitter üzerinden eleştirdiği için TMK’dan Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanmaya başlayan gazeteci Sedef Kabaş’ın dosyası Ağır Ceza’ya gönderildi.

Kabaş’ı Savcı Salihoğlu’nu eleştirdiği için “tehdit etmek” ten yargılayan İstanbul 22. Asliye Ceza Mahkemesi görevsizlik kararı verdi. Bu durumda Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanacak olan Kabaş’ın 5 yıla kadar hapsi isteniyor.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve Türkiye Gazeteciler Sendikası Kabaş’a destek vermek amacıyla duruşmayı izledi.

30 Nisan 2015 / bianet.org

 

Türkiye hala "Özgür Değil"

Freedom House Dünya Basın Özgürlüğü 2015 Raporu’nu yayınladı. Raporda Türkiye hala “Özgür değil” kategorisinde yer alıyor.

Skorlamada ve küresel sıralamada gerileyen Türkiye, dünya sıralamasında 199 ülke arasında 142. sırada yer aldı. Türkiye Avrupa ülkeleri arasında da basın özgürlüğü sıralamasında en sonda yer aldı.

Raporda basın özgürlüğünün dünya çapında son 10 yıldaki en düşük seviyeye gerilediği belirtildi. Ayrıca, bazı bölgelerin gazeteciler için “ulaşılmaz” hale geldiğini vurgulandı.

Raporun tamamı için: https://freedomhouse.org/sites/default/files/FreedomofthePress_2015_FINA...

29 Nisan 2015 / bianet.org

 

Avukat Kılıç tahliye edildi

Hakimlik mülakat sınavında komisyondaki hakimlere, “Faşist Erdoğan’ın adamlarısınız” dediği için tutuklanan avukat Umut Kılıç için tahliye kararı verildi.

Kılıç hakkında hazırlanan iddianamede, Cumhurbaşkanına hakaret suçundan dört, şikayetçi yedi kurul üyesine hakaret ettiği iddiasıyla ise iki yıl hapis talebi yer aldı.

Tutuklu Kılıç’ın tahliyesine hükmedildi, tahliye kararının gerekçesinde tutuklama için somut nedenin bulunmadığı, tutuksuz yargılamanın esas olduğu belirtildi.

29 Nisan 2015 / diken.com.tr

 

‘Taksim Dayanışması’ üyeleri beraat etti

İstanbul 33’üncü Asliye Ceza Mahkemesi, Gezi Parkı eylemleri nedeniyle yargılanan Taksim Dayanışması üyeleri hakkında beraat kararı verdi.

Davada, aralarında Mimarlar Odası’ndan Mücella Yapıcı, Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Beyza Metin, İstanbul Tabip Odası’ndan Dr. Ali Çerkezoğlu’nun da olduğu 26 kişi ‘örgüt kurmak ve yönetmekle’ suçlanıyordu.

29 Nisan 2015 / diken.com.tr

 

Kaynak: Antenna

Görsel: Güneş Engin

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.