Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Düşünce Özgürlüğü Bülteni (1 Nisan 2015)



Toplam oy: 600

Gazeteciyi tehdit eden Vali tazminata mahkum oldu

Ali İsmail Korkmaz davası hakkındaki haberleri nedeniyle gazeteci İsmail Saymaz’a “Oğlum İsmail” başlıklı bir e-mail göndererek, “adi” ve “şerefsiz” diyen, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna mahkûm oldu. Bakırköy 6. Asliye Hukuk Mahkemesi Hakimi Mustafa Akyıldız, davanın 27 Mart’ta görülen karar duruşmasında, kişilik haklarına saldırıda bulunmaktan suçlu bulduğu Tuna’nın 2 bin TL manevi tazminat ödemesine hükmetti. Kararı değerlendiren Saymaz, “Devlet, kamu görevlisine yakışmayacak tutumu nedeniyle Valiyi merkeze çekmeliydi. Neyse ki, Bakırköy’de bir mahkeme bu duruma iki yıl sonra dur demiş oldu” dedi, mahkemenin habercilere yönelik tehditkar dili cezalandırdığını belirtti.

30 Mart 2015 / bianet.org

 

Brüksel Deklarasyonu kabul edildi

Avrupa Konseyi üyesi 47 ülke, Brüksel’de düzenlenen iki günlük bir konferans sonunda, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının etkili şekilde uygulanması için önlemler alınmasını öngören Brüksel Deklarasyonu’nu kabul etti. Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjørn Jagland; üye devletlerin sistemin etkili şekilde çalışmasını için ortak bir sorumluluğu bulunduğunu vurgularken, Türkiye, AİHM kararlarının uygulanmaması konusunda İtalya’dan sonra ikinci sırada yer alıyor. Toplamda 2 bin 400 davadan mahkum olan Türkiye bu kararlardan bin 241’inin gereğini yerine getirmedi.

30 Mart 2015/ bianet.org 

 

Gazeteci Gülseven’e Erdoğan’a hakaret suçundan ceza

Yurt gazetesindeki köşe yazısında başbakan olduğu dönemde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla yargılanan gazeteci Hakan Gülseven mahkum oldu. İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi, “kamu görevlisine karşı basın yoluyla aleni bir şekilde hakaret etme” suçundan gazeteciyi bir yıl iki ay hapis cezasına çarptırırken, cezayı 7 bin lira adli para cezasına çevirdi.

30 Mart 2015 / haberturk.com

 

Twitter üzerinden Anadolu Ajansı’nı eleştirenlere soruşturma

Anadolu Ajansı’nın eski genel müdürü Kemal Öztürk ile yardımcısı Ebubekir Şahin ve kurum çalışanlarının şikâyeti üzerine aralarında gazeteciler, sanatçılar ve milletvekillerinin de bulunduğu 58 kişi hakkında soruşturma açıldı. Şüpheliler bağımsız ve tarafsızlığını kaybettiği gerekçesiyle eleştirilere hedef olan kurum hakkındaki Twitter paylaşımları nedeniyle “hakaret, iftira, tehdit ve halkı kin ve düşmanlığa tahrik” ile suçlanıyorlar.

30 Mart 2015 / cumhuriyet.com.tr

 

Sanatçı Sam'ın Twitter paylaşımına hapis istemi

Geçtiğimiz Kurban Bayramı’nda sosyal medya hesabı üzerinden, hayvanların kurban edilmesine tepki göstererek "Benim için IŞİD ile bıçağını masum bir hayvanın boğazına dayayan aynı duygudadır" mesajını paylaşan sanatçı Leman Sam hakkında başlatılan soruşturma tamamlandı. Savcı Hasan Basri Zamanis, Sam hakkında “Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılamak” suçundan bir yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırladı. Sanatçı söz konusu mesajı nedeniyle başta Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç olmak üzere birçok AKP'li tarafından da hedef gösterilmiş, kendisini din düşmanlığı yapmakla suçlayan eleştirilere "Sahtekar ve cahilsiniz" yanıtını vermişti.

30 Mart 2015 / birgun.net

 

Kaymaz davasında yeniden yargılama talebi reddedildi!

Eskişehir 1 . Ağır Ceza Mahkemesi, Mardin'in Kızıltepe ilçesinde 21 Kasım 2004 tarihinde evinin önünde polisler tarafından 13 kurşunla öldürülen Uğur Kaymaz ve babası Ahmet Kaymaz’ın faillerinin "yeniden yargılanması" talebini gerekçe göstermeden reddetti. İHD Mardin Şubesi, AİHM'in Şubat 2014'te Uğur Kaymaz ve babasının katledilmesine ilişkin verdiği, "yaşam haklarının ihlal edildiği" yönündeki kararının ardından yargılanmanın yenilenmesi için mahkemeye başvurmuştu. Yazılı açıklama yapan İHD Mardin Şubesi, "Sanıkların yargısal makamlar tarafından hala korunması, kamu görevlilerinin yargılandıkları dosyalardaki 'cezasızlık' politikasının sistematik olarak uygulandığını ortaya koymaktadır. Devlet failleri hala korumakta, kollamaktadır" diyerek karara tepki gösterdi.

27 Mart 2015 / t24.com.tr

 

IPI'den Türkiye raporu

Basın özgürlüğünü korumak amacıyla gazeteciler tarafından 1950 yılında kurulan Viyana merkezli Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), "Demokrasi Risk Altında" başlığını taşıyan Türkiye raporunu açıkladı. IPI, raporda Türkiye’de insan haklarının, ifade ve medya özgürlüğünün gerilediğini tespit etti, gazetecilere yönelik açılan davaların ve tutuklamaların demokrasiyi tehdit eden en ciddi ihlaller olduğunu belirtti. Raporda ayrıca Türk Ceza Kanunu ve Terörle Mücadele Kanunu’nun demokratik kıstaslara göre reforma tabi tutulması, “hakaret” suçlamasıyla gazetecilerin yargılanmasının ve tutuklanmasının önüne geçilmesi gibi tavsiyeler yer aldı. Raporun tam metnine (İngilizce) erişim için;

http://www.freemedia.at/uploads/media/IPI_Special_Report_-_Turkey_2015_F...

27 Mart 2015 / hurriyet.com.tr

 

Twitter paylaşımına Erdoğan’a hakaretten hapis istemi

Tiyatro ve dizi oyuncusu Nazlı Gonca Vuslateri hakkında, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a hakaret suçundan dava açıldı. Ankara Cumhuriyet Savcısı Adem Can, hazırladığı iddianamede, bir mizah dergisinde yer alan karikatürü Twitter üzerinden paylaşan Vuslateri’nin 2 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanmasını istedi.

27 Mart 2015 / haberturk.com

 

Erdoğan’ın resmi olan afişe ceza

Halkın Türkiye Komünist Partisi (HTKP) Çekmeköy İlçe binasında 9 Ağustos 2014 tarihinde asılan ve üzerinde Tayip Erdoğan'ın karikatürü bulunan "Hala Hırsız Hala Katil Önce Hesap Ver" yazılı afiş nedeniyle partinin yönetim kurulu üyesi Mehmet Adıgüzel 6 bin 80 lira adli para cezasına mahkum oldu. Adıgüzel; “Hala katil” ifadesi için Gezi eylemlerinde polis şiddeti sonucunda öldürülen gençler için Erdoğan'ın "Polisler destan yazmıştır" ve "Talimatı ben verdim" sözlerini söylediğini hatırlattı, "Hala Hırsız" ifadesinin ise 17-25 Aralık yolsuzluk olaylarına karşı partisinin siyasi faaliyeti kapsamındaki demokratik bir tepki olduğunu" belirtti. İstanbul Anadolu 55. Asliye Ceza Mahkemesi Adıgüzel'in cezası ertelemedi.

26 Mart 2015 / radikal.com.tr

 

Rıdvan Çağrıcı’nın “denetimli serbestlik hakkı” engelleniyor

MAZLUMDER, 23 Mart günü yaptığı basın toplantısında 12 Eylül döneminde tutuklanan ve hala cezaevinde bulunan Rıdvan Çağrıcı için Adalet Bakanlığı’na çağrı yaptı. 1984 gözaltına alınan ve sorgusu sırasınca tutulduğu Gayrettepe Emniyeti'nde 36 gün ağır işkence gören Çağrıcı, aynı yıl Askeri Mahkeme tarafından anayasal düzene karşı eylemlere giriştiği iddiasıyla 36 yıl ağır hapse mahkum oldu. 1992 yılında çıkarılan afla serbest kalan Çağrıcı, 1994'te İslami Hareket Örgütü üyesi olduğu gerekçesiyle yeniden tutuklandı ve yargılandı. 15 yıl hapis cezası aldı ve 12 Eylül döneminde aldığı cezayı da yatmasına karar verildi. 25 Aralık 2014 tarihi itibariyle Denetimli Serbestlik Kanunu’na göre tahliye olma hakkı kazanan Çağrıcı’nın bu hakkı, Bolu F Tipi Cezaevi idaresi tarafından aynı örgütten ceza alan arkadaşlarıyla aynı koğuşlarda kaldığı, aynı ortak alanı kullandığı ve bu nedenle örgütle bağının kesilmediği gerekçe gösterilerek engellendi.

26 Mart 2015 / bianet.org

 

Dergi bürosuna bombalı saldırı: 1 ölü, 3 yaralı

İstanbul’un Kağıthane ilçesinde bulunan Adımlar dergisi bürosuna yönelik bombalı saldırı düzenlendi. Saldırıda dergi yazarı Ünsal Zor hayatını kaybederken, derginin yayın yönetmeni Ali Osman Zor ile Fikir-Kültür-Siyaset Platformu Sorumlu Müdürü Cem Türkbiner ve yazar Cüneyt Karan da yaralandı. Salih Mirzabeyoğlu’nun liderliğini yaptığı İslami Büyük Doğu Akıncılar Cephesi’ne (İBDA-C) yakınlığıyla bilinen dergi, uzun yıllar cezaevinde kalan Mirzabeyoğlu’nun tahliyesi için kampanya yürütmüştü. Derginin son dönemde yayın çizgisi olarak da IŞİD’i destekleme kararı aldığı iddia ediliyor.

26 Mart 2015 / bianet.org

 

Zamanaşımına uğrayan işkence soruşturması AYM’ye taşınacak

12 Eylül’den sonra başında Mehmet Ağar’ın olduğu polis timi tarafından işkencede öldürülerek kimsesizler mezarlığına gömülen öğretmen Süleyman Cihan ile ilgili soruşturmada verilen “zamanaşımı” kararına yönelik itiraz İstanbul Anadolu 4. Sulh Ceza Hakimliği tarafından reddedildi.

Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın yargılanıp mahkum edildiği 12 Eylül Davası’nda müdahil olarak kabul edilen ve tazminat davası açma hakkı kazanan Cihan ailesi, kanun yararına bozma işlemi yapılması için kararı hem Adalet Bakanlığı’na taşıyacaklarını hem de Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuracaklarını açıkladı.

26 Mart 2015 / radikal.com.tr

 

Gazeteci Şık’ın Instagram hesabına sansür

Gazeteci Ahmet Şık’ın fotoğraf paylaşım platformu Instagram’daki hesabı, Diyarbakır’daki Newroz kutlamalarında çektiği fotoğraflarına yönelik şikayetler nedeniyle kapatıldı. Konuya ilişkin bir açıklama yapan Şık; “Şikayetçi “Hassas Türkler”, Diyarbakır’daki Newroz kutlamalarında Abdullah Öcalan’ın görünmesinden rahatsız olmuş. Tahminen yüzlerce şikayet gelince de Instagram çareyi hesabı kapatmakta buldu” dedi. Bir gazeteci olarak tanıklık ettiği bir olayla ilgili çektiği fotoğrafı yayınladığını vurgulayan Şık, hesabı yeniden aktif hale getirmeye çalıştığını ancak mümkün olmazsa fotoğrafları yeni bir hesaptan yayınlamaya devam edeceğini duyurdu. Kapatılan hesap ise bir süre sonra yeniden açıldı.

26 Mart 2015 / diken.com.tr

 

Ergun Babahan hakkında 2 yıl 8 ay hapis talebi

Savcılık, Millet gazetesi yazarı Ergun Babahan hakkında, 17 Aralık 2014 tarihinde yayımlanan "Hep Beraber Haykıralım: Hırsızdan Hesap Sorulacak" başlıklı yazsında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan'a “hakaret” ettiği gerekçesiyle 2 yıl 8 aya kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırladı. Konuyu değerlendiren Babahan, "İfade özgürlüğüne yapılan darbelere bir başka örnek. Gerçek demokrasiye inananlar böyle davalarla, hapislerle sinip susmaz” dedi.

26 Mart 2015 / evrensel.net

 

ODTÜ’de gerginlik

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Meclis Topluluğu’nun yerleşke içindeki camide düzenlediği ve Siyer Vakfı Başkanı Muhammed Emin Yıldırım’ın katıldığı etkinlik nedeniyle karşıt görüşlü öğrenciler arasında gerginlik yaşandı. Yaşanan olaylarda üç öğrenci yaralanırken ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar; “Türkiye’deki gerginlik kampüse de yansıyor. Siyer Vakfı’nın toplantısı için üniversitemizden izin alınmadı. Ancak saygı duyduk, sıkıntı çıkmaması için önlem aldık. Toplantı sorunsuz bitti, katılımcılar kampüsten ayrıldı. Türbanlı öğrencilere saldırıldığı iddiası asılsızdır” dedi.

ODTÜ Mezunları Birliği Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Volkan Öztürk yaptığı yazılı açıklamada, “ODTÜ'de düşünce ve fikirlerin serbestçe ifade edilebilmesi, çoğulculuğun barış ve huzurun sağlanması için ODTÜ camiasının sorumlu davranacağına inancımız tamdır” dedi. MazlumDer Ankara Şubesi Başkanı Abdurrahman Ünlü de, "Bilimsel üretimin ve eleştirinin merkezi olma iddiasındaki üniversitelerde başta ifade hürriyeti olmak üzere temel hak ve hürriyetlerin sağlanması gerektiği açıktır" değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde faaliyet gösteren bir kulübün düzenlediği konferansa yazar Dücane Cündioğlu’nu konuşmacı olarak davet etmesine bazı öğrenciler tepki gösterdi. “Dücane Cündioğlu’nun İlahiyat Fakültesinde İşi Ne?” başlıklı bir bildiri yayınlayan öğrenciler yazarın Gezi eylemlerini desteklemesine tepki gösterdi, etkinliğin iptal edilmesini istedi.

25 Mart 2015 / antenna-tr.org

 

“Hayata Dönüş Operasyonu” soruşturmasında takipsizlik

19 Aralık 2000'de 20 cezaevine eş zamanlı düzenlenen Hayata Dönüş Operasyonu'nda Tufan adlı planın uygulandığı ve 12 kişinin öldürüldüğü Bayrampaşa Cezaevi'nde görev almış 157 jandarma mensubuna “öldürme ve öldürmeye teşebbüs” suçlamalarıyla dava açılırken aralarında üst düzey komutanların da bulunduğu 113 kişi hakkında takipsizlik kararı verildi. Hakkında takipsizlik kararı verilenler arasında operasyonun İstanbul ayağının koordinasyonundaki ikinci isim olan dönemin İstanbul İl Jandarma Alay Komutanı  Halil İbrahim Tüysüz ve operasyonu komuta eden dönemin İstanbul Bölge Jandarma Komutanı Engin Hoş de bulunuyor. Avukat Güçlü Sevimli, Tüysüz hakkında sadece kendi beyanına göre takipsizlik verildiğini ve kararın hukuka aykırı olduğunu belirtti; “Genelkurmay belgelerindeki Tufan Planı’na göre adı üst düzey sorumlular arasında geçiyor” dedi.

25 Mart 2015 / bianet.org

 

Gazeteciye şiddet uygulayan polislere takipsizlik

6 Kasım 2014 tarihinde Eğitim-Sen’in Hakkari’de düzenlediği eylemi görüntülemek isterken polisin şiddetine maruz kalan Yüksekova Haber gazetesi muhabiri Kadir Kaya’nın olayla ilgili suç duyurusu sonuçsuz kaldı. Savcılık, Kaya’nın şikayetiyle ilgili 16 Şubat 2015’te takipsizlik kararı verirken, bu karara yapılan itiraz da Sulh Ceza Hâkimliği tarafından reddedildi.

25 Mart 2015 / bianet.org

 

14 yaşındaki çocuk gaz kapsülüyle yaralandı

İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin Gazi Mahallesi'nde düzenlediği “terör” operasyonunu ve ev baskınlarını protesto etmek için yapılan yürüyüşe polisin müdahalesi sırasında 14 yaşında bir çocuk gaz bombasıyla başından yaralandı. Ağır yaralanan D.G.’nin ameliyata alındığı hastane önünde toplanan görgü tanıkları polisin, doktor raporuna müdahale etmek için hastaneyi bastığını iddia etti. CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu da, yaşananları Twitter hesabından, “Hastanedeyim burada işkence ve insanlık dışı müdahale var. Polis hastane etrafında kamu görevlisi gibi güvenliği sağlamıyor. Suç örgütü gibi insanları taciz ve tahrik ediyor” şeklinde duyurdu.

25 Mart 2015 / diken.com.tr

 

Türkiye “örgütlenme hakkı ihlali’ nedeniyle mahkum oldu

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), öğretmen İsmail Sezer’in başvurusunda Türkiye’yi “örgütlenme hakkının ihlali” nedeniyle mahkum etti. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası'nın (Eğitim-Sen) üyesi olan Sezer, Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) davetiyle 10 Nisan 2006 tarihinde yapılan panele katıldığı için kınama cezası almıştı. İdarenin sendikal özgürlüğü ihlal eden bir karar aldığını açıklayan AİHM, “Böylesi bir ceza, benzer eylemlere katılma, haklarını savunma ve örgütlenme özgürlüğünü hayata geçirme konusunda engel teşkil etmektedir” dedi, Sezer’e 3 bin 500 Euro tazminat ödenmesine karar verdi.

25 Mart 2015 / bianet.org

 

Yolsuzluk haberleri nedeniyle açılan iki davada beraat

17-25 Aralık rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasıyla ilgili haberler nedeniyle Cumhuriyet gazetesine açılan iki ayrı davada yargılanan gazetenin haber müdürü Aykut Küçükkaya ile eski genel yayın yönetmeni İbrahim Yıldız beraat etti.

Gazeteciler, yolsuzluk soruşturmaları şüphelilerinden Yasin el Kadı, Usame Kutub, Cengiz Aktürk ve eski Bakan Erdoğan Bayraktar’ın şikâyetleri nedeniyle  hapis cezası istemiyle yargılanıyorlardı.

25 Mart 2015 / cumhuriyet.com.tr

 

Şarkıyla “örgüt propagandası” suçlamasına beraat

Dicle Üniversitesi'nde 21 Mart 2013 tarihinde düzenlenen Newroz kutlamasında söyledikleri şarkı nedeniyle yargılanan iki üniversite öğrencisi beraat etti. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, "Zindana Amedê" adlı şarkının "cebir, şiddet ve tehdit içeren yöntemlere başvurmayı teşvik edici olduğunu” savunarak, öğrenciler Mazlum Yerlikaya ve Yekbun Avşar hakkında “örgüt propagandası” suçlamasıyla  Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açmıştı.

25 Mart 2015 / evrensel.net

 

Penguen çizerlerine 14 ay hapis cezası

Mizah dergisi Penguen'in çizerleri Bahadır Baruter ve Özer Aydoğan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret ettikleri gerekçesiyle 14 ay hapis cezasına mahkum oldu. İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi, davanın 25 Mart tarihli ikinci duruşmasında, derginin 21 Ağustos 2014 tarihli sayısının kapağında yer alan ve cumhurbaşkanlığı seçimlerini konu alan karikatür nedeniyle mahkum olan Baruter ve Aydoğan hakkındaki cezayı 7 bin TL para cezasına çevirdi.

25 Mart 2015 / birgun.net

 

Gökçek’den yazar Hayko Bağdat’a dava

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Twitter üzerinden kendisine iftira ve hakarette bulunduğu, ayrıca halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettiği iddiasıyla gazeteci Hayko Bağdat'tan şikayetçi oldu ve 10 bin liralık manevi tazminat davası açtı. Gökçek, Ermeni kökenli yazarın, sosyal paylaşım sitesi hesabı üzerinden "melihgökçekermeniymiş" etiketiyle paylaşımlarda bulunduğunu ve söz konusu ifadenin “tiksinti veren” anlamında kullanılan bir kelime olduğunu savundu. Konuyla ilgili Twitter’dan yorum yapan Bağdat ise, “Melih Gökçek ona Ermeni dediğim için bana dava açmış. Çok eğleneceğiz” dedi.

24 Mart 2015 / hurriyet.com.tr

 

Öğrencilere Erdoğan’a hakaret soruşturması

Eğitim Sen’in çağrısıyla 13 Şubat’ta “Laik ve bilimsel eğitim” talebiyle düzenlenen boykot eylemi kapsamında Trabzon’da yapılan yürüyüşe katılan 11 eğitimciye “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet”, 37 üniversite öğrencisine ise “Cumhurbaşkanına hakaret” iddiasıyla soruşturma açıldı.

Eğitim-Sen Trabzon Şube Başkan Muhammet İkinci, suçlamaları kabul etmedikleri belirterek, “Hükümet, ifade özgürlüğünün, temel hak ve hürriyetlerin kullanılmasına tahammülsüzlük göstererek kamu düzenini kendisi tehdit ediyor” dedi.

24 Mart 2015 / diken.com.tr

 

Sendikacılar 1 Mayıs davasında beraat etti

2014 yılında 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamak istedikleri için haklarında dava açılan sendika yöneticileri beraat etti. Devrimci İşçi Sendikaları (DİSK) Genel Başkanı Kani Beko, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Genel Başkanı Lami Özgen, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı ve dönemin Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Ahmet Özdemir, İstanbul 28. Asliye Ceza Mahkemesi’nde  "halkı kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne kışkırtma" suçlamasıyla yargılanıyorlardı.

24 Mart 2015 / birgun.net

 

Kaynak: Antenna

Görsel: Onur Aşkın

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.