Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Düşünce Özgürlüğü Bülteni (11 Eylül 2014)



Toplam oy: 709

"Usulsüz aramaya" tazminat cezası

 

Gezi Parkı'nın, geçen yıl 8 Temmuz'da halka açıldığı gün "polise mukavemet" iddiasıyla gözaltına alınan Taksim Dayanışması yöneticilerinden Beyza Metin, evinin aranmasıyla ilgili açtığı tazminat davasını kazandı.

 

Beyza Metin'in avukatı Yıldız İmrek'in yaptığı başvuru üzerine arama kararı, usulsüz olduğu gerekçesiyle iptal edilmiş ardından da "haksız arama" gerekçesiyle İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açılmıştı. Mahkeme başvuruyu haklı bularak devleti 3 bin TL manevi tazminat ödemeye mahkûm etti.

 

(4 Eylül 2014 / radikal.com.tr)

 

 


 

 

Af Örgütü cezasızlığa dikkat çekti

 

Af Örgütü, Ethem Sarısülük davasıyla ilgili yaptığı açıklamada, "Gezi Parkı eylemleri sırasında işlenen birçok suç için hesap verilebilirlik ve cezasızlığın sonlandırılması" çağrısında bulundu.

 

Örgüt, Ethem Sarısülük'ü vurarak öldüren polis Ahmet Şahbaz'ın uygulanan indirimlerle 7 yıl 9 ay 10 gün hapis cezası aldığını ve Sarısülük'ün avukatlarının, cezanın yetersizliğiyle ilgili yaptığı açıklamaları hatırlattı.

 

Açıklamada "Polisin, aşırı güç kullanımına karşı süregiden cezasızlık, yetkililerin Gezi Parkı eylemleri boyunca yaşanan ihlalleri görmezden geldiği ve yaşananlardan bir ders çıkarmadığı," ifade edildi.

 

(5 Eylül 2014 / bianet.org)

 

 


 

 

STÖ'ler internette yaşanan hak ihlallerini tartıştı

 

Sivil toplum örgütleri Birleşmiş Milletler'in İstanbul'da düzenlediği 9. İnternet Yönetişimi Forumu'nda (IGF 2014) internet özgürlüğü kısıtlamaları ve çevrimiçi alandaki ifade özgürlüğüne dair tartışılmayan konuları ele aldı.

 

Düşünce Suçuna Karşı Girişim sözcüsü Şanar Yurdatapan'ın da katıldığı Cezayir Toplantı salonunda düzenlenen panelde Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Alternatif Bilişim Derneği, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Human Rights Watch (HRW) ve Af Örgütü temsilcileri yer aldı.

 

Konuşmacılar internete çok sayıda kısıtlama getiren, sosyal paylaşım sitelerindeki paylaşımlara soruşturma açan ve MİT yasasıyla her türlü kişisel veriyi toplayan Türkiye'nin IGF 2014'e ev sahipliği yapmasının ironik olduğunu vurguladılar.

 

(5 Eylül 2014 / bianet.org)

 

 


 

 

1994 yılında tutuklanan Çomak yeniden hâkim karşısında

 

1994 yılında İstanbul Üniversitesi'nde öğrenciyken gözaltına alınan ve on altı gün boyunca işkence ile sorgulandıktan sonra çıkarıldığı mahkemece "PKK adına orman yakmak" suçlamasıyla tutuklanan İlhan Çomak 20 yıl sonra tekrar hâkim karşısına çıkıyor.

 

Çomak hakkında 5 yıl süren yargılamanın ardından müebbet hapis cezası verilmiş, "adil yargılanma hakkının ihlal edildiği" gerekçesiyle yaptığı başvuru sonucunda, AİHM 2006 yılında "yeniden yargılanmasın" karar vermişti.

 

19 Aralık 2013'de yeniden yargılanmasına başlanan Çomak'ın tahliye talebi 20 yıl önce işlediği varsayılan suçların delillerini karartabileceği şüphesiyle reddedilmişti. Çomak'ın duruşması İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülüyor.

 

(5 Eylül 2014 / radikal.com.tr)

 

 


 

 

 

Bursa'da Gezi davası

 

Bursa'da Gezi Parkı protestoları nedeniyle DİSK, KESK, ÇHD, TMMOB yöneticilerinin de aralarında bulunduğu toplam 92 kişi hakkında üç ayrı dava açıldı.

 

Savcı Evrim Uzunsoy, 11- 15 ve 23 Haziran 2013 tarihleri arasında yapılan yürüyüşlerden sonra polis fezlekelerine ve soruşturma belgelerine dayanarak hazırladığı iddianamelerde, sanıklar hakkında "2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet" suçundan 1,5 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası istedi.

 

(5 Eylül 2014 /cumhuriyet.com.tr)

 

 


 

 

Freedom House'dan IGF 2014 değerlendirmesi

 

Freedom House; Türkiye'de düzenlenen 9. İnternet Yönetişimi Forumu (IGF 2014) değerlendirmesinde forumda sivil topluma ve insan haklarına daha fazla yer açılması gerektiğini belirtti.

 

Aktivist, hukukçu ve akademisyenlerden oluşan IGF 2014 Freedom House delegasyonu artan internet kısıtlamalarını hatırlatarak, "Bu konuları tartışmak isteyenler Birleşmiş Milletler kısıtlamaları sebebiyle bunu ayrı yerlerde yaptılar, forumda böylesi bir açık diyalog yer almadı," tespitinde bulundu.

 

(6 Eylül 2014 / bianet.org)

 

 


 

 

Kürtçe konuşan gençler saldırıya uğradı 1 kişi öldü

 

Antalya'nın Kaş ilçesinde "Kürtçe konuştukları" için saldırıya uğrayan ve aldığı darbeler nedeniyle beyin kanaması geçiren Mahir Çetin, kaldırıldığı Muğla'nın Fethiye Özel Lokman Hekim Hastanesi'nde hayatını kaybetti.

 

Aynı saldırıda yaralanan Vedat Çetin, 20-30 kişilik grubun "Pis Kürtler" diyerek hakaretlerde bulunarak kendilerine saldırdığını ifade ederken olayla ilgili gözaltına alınan 7 kişiden Mehmet Ali Çakmak isimli bir saldırgan tutuklandı.

 

Olayın takipçisi olacaklarını ifade eden Mahir Çetin'in babası Abdulsamet Çetin, tüm faillerin cezalandırılması için bütün hukuk yollarına başvuracaklarını söyledi.

 

(7 Eylül 2014 / evrensel.net)

 

 


 

 

Aras'ın ölümünde polisin iddiaları çürütüldü

 

Lice protestoları sırasında başına gelen biber gazı ile ölen İbrahim Aras'la ilgili Adli Tıp Raporu, polisin 'bomba atıyordu' ve 'tüfekli biri vurdu' iddialarını boşa çıkardı.

 

Adana Adli Tıp Grup Başkanlığı'nca hazırlanan raporda, Aras'ın kesin ölüm nedeni belirlenemese de, çocuğun bomba attığına dair ne bir travmatik lezyona, ne de bir silahla vurulduğuna dair yara izi bulgusuna ulaşılamadı.

 

Aras Ailesi'nin avukatı Vedat Özkan, raporun polisin bugüne kadar olayla ilgili tüm iddialarını çürüttüğünü kaydederek, "Emniyet olayı aklamaya çalıştığı kadar, aydınlatmaya çalışsaydı, bu ölümü çoktan çözmüştü. Bu durumda Emniyet üzerindeki şüpheler artıyor," dedi.

 

(8 Eylül 2014 / radikal.com.tr)

 

 


 

 

Çarşı grubu "darbe" iddiasıyla yargılanacak

 

Beşiktaş'ın taraftar grubu Çarşı'nın liderlerinin de aralarında bulunduğu 35 kişi hakkında Gezi olaylarında "hükümeti yıkmaya teşebbüs" ettikleri iddiasıyla dava açıldı.

 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamede, savcılık ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen sanıkları, "silahlı örgüt kurarak hükümeti devirmeye çalışmak" ile suçladı. Ayrıca dosyada sanıkların Twitter paylaşımları da delil olarak yer aldı.

 

(8 Eylül 2014 / milliyet.com.tr)

 

 


 

 

Gökçek, Twitter üzerinden gazeteciyi hedef gösterdi

 

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek Hürriyet Gazetesi Ankara Eski Yazı işleri Müdürü Eray Görgülü'yü ve ailesini Twitter'dan hedef aldı.

 

Gökçek, çeşitli sokak olaylarına ilişkin paylaştığı fotoğrafları örnek vererek, "Birinci Mesleği Eylemciliktir" dediği Görgülü hakkında ağır hakaretlerle dolu 36 ayrı mesaj attı ve eşinin hamilelik fotoğrafını paylaştı.

 

Konu ile ilgili açıklama yapan Türkiye Gazeteciler Sendikası Ankara Şubesi, "Bu tweetler aynı zamanda tüm gazetecilere yönelik bir tehdittir. Gazeteciliğin tarihi, en ağır şartlar altında, baskı rejimlerinde ve hatta savaş koşullarında bile gerçekleri yazanlarla anılır. Hiçbir tehdit gazetecileri gerçekleri yazmaktan alıkoyamayacaktır," dedi.

 

(9 Eylül 2014 / cumhuriyet.com.tr)

 

 


 

 

AİHM'den Türkiye'ye orantısız güç mahkûmiyeti

 

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Ankara'daki gösteride öğretmen Abidin Aydın Tüfekçi'nin burnunu kıran polisler hakkında soruşturma izni vermeyen valilik ile dosyayı kapatan savcılık kararı nedeniyle Türkiye'yi mahkûm etti.

 

Eylemcilere kötü muamelede bulunma ve orantısız güç kullanmakla suçlanan güvenlik görevlileri hakkında savcılığın doğrudan ve etkin soruşturma yapmasının şart olduğu uyarısı yapan AİHM, Türkiye'yi bu gerekçeyle AİHS'nin 3. maddesini ihlalden mahkûm etti.

 

(9 Eylül 2014 / taraf.com.tr)

 

 


 

 

Mahmut Alınak yeniden cezaevine giriyor

 

Eski DEP milletvekili Mahmut Alınak, polislere hakaret etmek suçlamasıyla yargılandığı Kars Ağır Ceza Mahkemesi'nde 14 ay 17 gün hapis cezası aldı.

 

Mahkemenin "suç işlemeye eğilimli olduğu" ileri sürerek üst sınırdan verdiği ceza Yargıtay tarafından onandı. Avukat olan Alınak, eşiyle kavga etmesi nedeniyle gözaltına alınan Tahsin Orman'ın ailesinin kendisinden hukuki yardım istemesi üzerine gittiği Kars Adliyesi'nde, Orman'ın polisler tarafından darp edildiğini görmüş ve "Bu canavarlıktır, hayvanca bir uygulamadır" diyerek tepki göstermişti.

 

Kararın ardından dokuzuncu kez cezaevine girmeye hazırlanan Alınak, işkenceciler hakkında soruşturma açması gereken savcının, polislerin hem şikayetçi, hem de şahit oldukları tutanağı işleme koyduğunu; mahkemenin ceza verdiğini ve Yargıtay'ın da bu cezayı onadığını belirtti.

 

(9 Eylül 2014 / antenna-tr)

 

 


 

 

Sosyal medyadaki ırkçılığa suç duyurusu

 

Antalya Kaş'ta darp edilerek öldürülen Mahir Çetin'in Batman'da yaşayan ailesi, saldırının ardından sosyal medyada yazılan ve Kürt kimliğine yönelik "kin, nefret, ırkçılık içeren" beyanlarla ilgili suç duyurusunda bulundu.

 

İnsan Hakları Derneği'ne başvuran aile "olayın peşinin bırakılmaması gerektiğini, kamuoyunun duyarlı olmasını ve kendilerini yalnız bırakmamalarını," istedi.

 

(9 Eylül 2014 / bianet.org)

 

 


 

 

"12 yıllık AKP iktidarında değişim ve tabular tartışıldı"

 

Uluslararası PEN Kulübü ve İstanbul İsveç Konsolosluğu'nun düzenlediği "Yeni Türkiye'de İfade Özgürlüğü: Toplumsal Tartışma ve Kamusal Alanda Bilgiye Erişim" toplantısında Uluslararası PEN Başkan Yardımcısı Eugene Schoulgin, yazar Mehmet Altan ve Bejan Matur Türkiye'de ifade özgürlüğü ihlalleri ile 12 yıllık AKP iktidarında tabuların değişip değişmediğini ve demokratikleşme sürecini tartıştı.

 

Açılış konuşması yapan Büyükelçi Jens Odlender, AB'de fazla genişlemeden ötürü yorgunluk yaşandığını ancak kendilerinin hâlâ Türkiye'nin AB'ye üyeliğini desteklediklerini belirterek bu amaçla toplantıyı düzenlediklerini ifade etti.

 

Moderasyonunu Schoulgin'ın yaptığı toplantıda, Türkiye'de 1990'larla karşılaştırıldığında şiddetin azaldığını ancak farklı baskı unsurlarının ortaya çıktığını belirterek Türkiye'de tartışılmayan tabuların nasıl bir değişime uğradığını konuşmacılara sordu.

 

Altan, Türkiye'de bir devlet-vatandaş ilişkisi olmadığını dolayısıyla Kemalist devlet tahakkümünün bugün dindar bir tahakküme yerini bıraktığını söylerken Matur ise Türkiye'de değişim var gibi görünse de aslında çok az şeyin değiştiğini ifade etti.

 

(10 Eylül 2014 / antenna-tr.org)

 

 


 

 

Kaynak: Antenna

 

Görsel: Beste Kopuz

 

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.