Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Düşünce Özgürlüğü Bülteni (18 Eylül 2014)



Toplam oy: 581

Kürdistan ismi Anayasa'ya aykırı bulundu

 

Diyarbakır'da temmuz ayı içerisinde 70 avukat tarafından kurulan Kürdistan Hukukçular Derneği'nin ismi İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan incelemenin ardından Anayasa'ya aykırı bulundu.

 

Bakanlık kararının ardından Diyarbakır Dernekler İl Müdürlüğü, tüzel kişilik kazanan Kürdistan Hukukçular Derneği yöneticileri hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

 

(10 Eylül 2014 / imctv.com.tr)

 

 


 

 

 

Gazeteci Can Dündar'a soruşturma

 

Savcılık, Cumhuriyet gazetesi yazarı Can Dündar hakkında, yolsuzluk ve rüşvet operasyonları ile ilgili yazıları nedeniyle, "gizliliği ihlal", "hakaret" ve "kamu görevlisine hakaret" suçlamalarından üç soruşturma açtı.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, oğlu Bilal Erdoğan ve işadamı Usame Kutub'un da aralarında bulunduğu 8 kişi tarafından verilen şikâyet dilekçeleri üzerine başlatılan soruşturmalarla ilgili Dündar, Savcı Emin Aydinç'e ifade verdi.

 

(11 Eylül 2014 / cumhuriyet.com.tr)

 

 


 

 

 

Düşünceye daha çok soruşturma

 

Adalet Bakanlığı'nın verilerine göre Türk Ceza Kanunu'nun "Türklüğü aşağılamak" ile ilgili 301. maddesini ihlalden açılan ve soruşturma izni verilen dosya sayısında artış oldu.

 

Açılan soruşturmalar kapsamında savcılıkların bakanlığa yaptığı izin başvurusu sayısı geçen yıl 271 iken, bu sayı 2014'ün 8 aylık bölümünde 373'ü geçti. Bakanlık geçen yıl bu maddeden toplam 46 kişiye soruşturma izni verirken, bu sayı 2014 yılında 79'a ulaştı.

 

İki yıla kadar hapis cezası öngören madde, düşünce ve ifade özgürlüğünü engelleyen düzenlemeler arasında ilk sıralarda yer alıyor.

 

(11 Eylül 2014 / taraf.com.tr)

 

 


 

 

 

Yargıya müdahaleye Avrupa'dan tepki

 

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) 12 Ekim'deki üye seçimi öncesi, "yargıya müdahale iddialarını" incelemek için Ankara'ya gelen Avrupa Yargıçlar Birliği Başkanı Chistophe Regnard ve Uluslararası Yargıçlar Birliği Türkiye Yargı Sorunları Komite Başkanı Pol Van Iseghem, "HSYK seçimleri ne özgür ne de adil,'' dedi.

 

Regnard ve Iseghem, bağımsız yargı olmadan demokrasi olamayacağını vurgulayarak, HSYK seçimlerine ilişkin hükümetten seçimlerin adil olmasını, tüm adaylara aynı imkanların sağlanmasını, hiçbir baskı ve yaptırım olmamasını beklediklerini belirttiler.

 

(11 Eylül 2014 / birgun.net)

 

 


 

 

 

Erdoğan'dan Mustafa Sönmez'in yazısına suç duyurusu

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mustafa Sönmez'in inşaat sektöründeki rantın AK Parti döneminde artışını anlattığı yazısı hakkında hakaret ve iftira gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

 

Sönmez'in eski gazetesi Sözcü'de 11 Temmuz tarihinde yayınlanan "RTE despotluğunda İstanbul rantı" başlıklı şikayete konu olan yazıda inşaat alanındaki firmaların yükselişi rakamlarla tartışılıyor.

 

Sönmez, şikayetin Erdoğan Cumhurbaşkanı olduktan sonra yapıldığını vurgulayarak yazının hakaret ve iftira içermediğini, veriler ışığında yazılmış bilimsel bir yazı olduğunu söyledi.

 

(11 Eylül 2014 / birgun.net)

 

 


 

 

 

RSF, Torba Yasa'yı eleştirdi

 

Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yasalaşan Torba Kanun'da yer alan internet yasaklarını ve sansürünü artıracak düzenlemeleri eleştirdi.

 

Hükümetin interneti denetim altında tutmayı amaçladığını belirten RSF Avrupa Bürosu Temsilcisi Johann Bihr, düzenlemenin güçler ayrılığı ilkesini ve haberleşme özgürlüğünü ihlal ettiğini ifade etti.

 

RSF, yargı kararı olmadan erişim yasağı getirmenin ve internet sitelerinin "milli güvenlik" gerekçesiyle kapatılmasının bu kavramın geniş ve belirsiz kapsamı nedeniyle endişe uyandırdığını vurguladı.

 

Basın bildirisinin İngilizce nüshasına erişim için tıklayınız.

 

(11 Eylül 2014 / antenna-tr.org)

 

 


 

 

 

 

Ders kitaplarında ayrımcılık sürüyor

 

15 Eylül'de eğitim-öğretim yılı başlayacak ilk ve orta dereceli okulların ders kitapları, Milli Eğitim Bakanlığı'nın internet sitesinde yayınlandı. Kitaplarda her sene olduğu gibi yine Osmanlı Ermenileri için "hain" iması bulunuyor.

 

Soykırım yerine "güneye göç" vurgusu yapılıyor ve bir kez daha "Türkler Ermenileri değil, Ermeniler Türkleri katletti," tezi işleniyor.

 

Kitaplarda geçmiş yıllardan farklı olarak "Osmanlı'ya ayaklandılar, refah için Batı'nın çıkarlarına alet oldular," gibi Süryanilerle ilgili ayrımcı ifadelere yer verilmeyip, değişiklik yapıldığı dikkat çekiyor.

 

(12 Eylül 2014 / agos.com.tr)

 

 


 

 

 

"Ders Kitaplarında İnsan Hakları"

 

Tarih Vakfı ve İstanbul Bilgi Üniversitesi tarafından yapılan "Ders Kitaplarında İnsan Hakları" konulu araştırma yeni eğitim-öğretim yılındaki ders kitaplarında 3 bin 300 ihlal tespit etti.

 

Çalışmada Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi kitaplarında farklı inanç ve mezheplerden bahsedilmeye başlanmasının olumlu bir adım olduğu belirtilmekle birlikte, söz konusu kitaplarda Alevilik ve Bektaşiliğin çoğu zaman Sünni inancının homojen bir kolu gibi sunulduğuna yer veriliyor.

 

Hıristiyanlık ve Ateizme karşı önyargılı bir bakış açısı içeren ifadelerin ortaya konduğu çalışma sırasında incelenen bazı ders kitaplarında resmi Ermeni tezlerinin savunulması çağrısı yapılıyor.

 

(14 Eylül 2014 / evrensel.net)

 

 


 

 

 

Gezi eylemlerine katılan öğretmene sürgün

 

Gezi protestoları sırasında Eskişehir'de eylemlere katıldığı ve örgütlediği gerekçesiyle hakkında dava açılan ve Valilik tarafından açığa alınan öğretmen Ali Paşa Şanlı, bakanlık tarafından Konya'nın Meram ilçesinde bulunan Dr. Ali Rıza Bahadır Anadolu İmam Hatip Lisesi'ne sürüldü.

 

Açığa alınma ve sürgüne karşı hukuki sürece başvuran Şanlı, itirazı Eskişehir 1. İdare Mahkemesince reddedilince dosyayı Danıştay'a taşıdı.

 

(15 Eylül 2014 / birgun.net)

 

 


 

 

 

HRW: "Türkiye'de internet sansürü derinleşti"

 

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Meclis tarafından kabul edilen Torba Yasa içerisinde yer alan internet düzenlemelerinin Türkiye'deki sansürü derinleştirdiğini belirtti.

 

Örgütün Türkiye kıdemli araştırmacısı Emma Sinclair-Webb, düzenlemelerin Anayasa'da korunan ve uluslararası hukuk tarafından güvence altına alınan temel hakları ihlal ettiğini ve iptal edilmeleri gerektiğini ifade etti.

 

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

 

(16 Eylül 2014 / radikal.com.tr)

 

 


 

 

 

CHP'den insan hakları raporu

 

Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) hazırladığı son üç aylık dönemdeki İnsan Hak İhlalleri Raporu, Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu tarafından açıklandı.

 

CHP, raporda Irak ve Suriye sınırındaki yargısız infazlara, asker intiharlarına, polisin orantısız güç kullanımına, işkence iddialarına, işçi ölümlerine ve ırkçı, nefret saldırılarına rakamlarla yer verirken; insan hakları ihlallerinin devam ettiği tespitini yaptı.

 

Raporun tamamı için tıklayınız.

 

(16 Eylül 2014 / zete.com)

 

 


 

 

 

AİHM'den Türkiye'ye inanç özgürlüğü uyarısı

 

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Alevi inancına mensup ailelerin başvurusu sonucu zorunlu din dersi uygulamasıyla ilgili verdiği kararında Türkiye'ye "eğitim sistemi inançlara saygı bakımından hâlâ uygun bir zemine oturtulmadı," uyarısı yaptı.

 

AİHM, Mansur Yalçın, Yüksel Polat ve Hasan Kılıç'ın başvuruları kapsamında oybirliğiyle "öğrenim hakkı"nın ihlal edildiğine kanaat getirirken başvuranların talebi olmaması nedeniyle herhangi bir tazminat ödenmesine hükmetmedi.

 

(16 Eylül 2014 / bianet.org)

 

 


 

 

 

Kürtçe okullar mühürlendi

 

KURDİ-DER, MAPER ve Eğitim Sen'in Kürtçe eğitim vermek üzere açtığı Diyarbakır'ın Bağlar, Şırnak'ın Cizre ve Hakkari'nin Yüksekova ilçesindeki okullar Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın açtığı soruşturmanın hemen ardından polislerce mühürlendi.

 

Konu ile ilgili açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç; "Son açıklanan demokratikleşme paketi içinde Kürtçe eğitim verileceği kararlaştırılmıştı. Bu kurumun tam donanımlı özel bir eğitim kurumu olması gerekir. ‘Biz burayı açarız, Kürtçe eğitim yaparız,' diyemezsiniz. Hayır, yapamazsınız!" diye konuştu.

 

(16 Eylül 2014 / bianet.org)

 

 


 

 

 

Mahmut Alınak cezaevine girdi

 

Eski HEP Milletvekili Mahmut Alınak, işkenceci polislere tepki göstererek "hakaret" ettiği gerekçesiyle aldığı 14 ay 17 günlük hapis cezasının infazı için 62 yaşında Kars Açık Cezaevine girdi.

 

Daha önce çeşitli sebeplerle sekiz kez cezaevine girip tahliye olan Alınak, gayriinsani bir uygulama olan işkence karşısında sesiz kalamayacağını belirterek, "denetimli serbestlik" uygulamasından faydalanmak istemedi. Alınak; "Düşünce suçlusu' olarak ayağıma kelepçe takılmasını kabul edemem. Bu nedenle de devletin restini şerefle kabul ediyorum," dedi.

 

Mahmut Alınak'ın Düşünce Suçları Müzesi'ndeki odasını ziyaret etmek için tıklayınız.

 

(16 Eylül 2014 / antenna-tr)

 

 


 

 

 

Belediye başkanını eleştiren akademisyene beraat

 

Akademisyen Ali Ekber Doğan, Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkanı Burhanettin Kocamaz'ın Tarsus Belediye Başkanı olduğu dönemdeki uygulamalarını eleştirdiği röportaj nedeniyle hakaret suçlaması ve hapis cezası istemiyle yargılandığı davada beraat etti.

 

Mersin Üniversitesi Kamu Yönetimi ve Kentleşme ve Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı Başkanı olan Yrd. Doç. Dr. Doğan, Mersin 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nin söz konusu röportajın ifade özgürlüğü kapsamına girdiğini belirterek verdiği kararın bu tür eleştirilerin meşru olduğunu gösterdiğini söyledi.

 

(17 Eylül 2014 / bianet.org)

 

 


 

 

* Kaynak: Antenna

 

* Görsel: Tufan Kızılırmak

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.