Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Düşünce Özgürlüğü Bülteni (21 Temmuz 2015)



Toplam oy: 765

Türkiye'den BM'ye ret

Türkiye, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi'nin insan hakları durumunun iyileştirilmesi için önerdiği tavsiyelerden 63'ü hakkında olumsuz görüş bildirdi.

BM'nin önerileri arasında TCK'nın Türklüğün aşağılanmasına ilişkin 301'inci, halkı askerlikten soğutma suçunu barındıran 318'inci ve hakareti suç kabul eden 125'inci maddelerinin değiştirilmesi de yer alıyordu. Türkiye söz konu maddelerin "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin mevzuatıyla uyumlu olduğunu" ve "Son yıllarda Türkiye'de temel kanunların belirgin bir şekilde geliştirildiğini" savundu. 

 

Protestoya açılan dava beraatle sonuçlandı 

Eskişehir’de katıldığı bir basın açıklaması nedeniyle açığa alınan ve daha sonra görevine dönen İngilizce öğretmeni Hatice Yüksel, söz konusu eylem nedeniyle yargılandığı davada da beraat etti.

Gözaltına alınan arkadaşlarının serbest bırakılması için eylem yapan aralarında Yüksel'in de bulunduğu 6 kişi, Eskişehir 7'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde 3 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyordu. 

 

Leman Sam beraat etti

Leman Sam Twitter'dan attığı mesajda kurban kesenleri IŞİD militanlarına benzettiği için hakkında dini değerleri aşağılamaktan açılan davada beraat etti. Sam, mesajında "Benim için İŞID ile bıçağını masum bir hayvanın boğazına dayayan aynı duygudadır," demişti. 

 

Kitap öneren öğretmene verilen ceza bozuldu

Coğrafya öğretmeni Mustafa Şahin'e öğrencilerine önerdiği bilim tarihi ile ilgili kitap nedeniyle verilen ceza Zonguldak Bölge İdare Mahkemesi tarafından bozuldu.

Bartın İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Şahin'e "Bazı öğrencilerin dini duygularını rencide ettiği" gerekçesiyle soruşturma açmış ve ceza vermişti. 

 

Bölüm işleyişini eleştiren doçente ceza

Doktora yeterliliği kabul edilmeyen bir araştırma görevlisini, "Metodolojiyi belki de çoğumuzdan daha iyi biliyordur," diyerek savunan Antalya Akdeniz Üniversitesi Felsefe Bölümü'nden Doç. Dr. Çetin Balanuye hakkında idari soruşturma açıldı. 

Üniversite  yönetimi Doç. Dr. Balanuye doktora jürisinin ve profesörlerin akademik itibarını aşağıladığı gerekçesiyle 1 yıl süreyle "kademe ilerlemesinin durdurulması" cezası verdi.

 

 

Hayko Bağdat Melih Gökçek'e karşı dava açtı

Gazeteci yazar Hayko Bağdat, kendisine dava açan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'e karşı dava açtı. 

Bağdat, Gökçek'in kendisine açtığı davada Ermeni sözcüğünü bir hakaret ve iftira niteliğinde kullanmasının nefret söylemi barındırdığını ve kişilik onuruna açık bir saldırı olduğunu belirtti.

 

Bia Medya Gözlem Raporu yayımlandı

Bağımsız İletişim Ağı Nisan-Haziran 2015 Medya Gözlem Raporu'nu yayımladı. Rapora göre bu dönemde 18 gazeteci saldırıya uğradı, 7 gazeteci tehdit edildi. 169 haber ve yazı, 12 video hesabı sansüre uğradı. En az 5 olayda 20 medya organı akreditasyonda ayrımcılığa uğradı. Raporun tamamı için buraya tıklayınız.

 

Kaynak: Düşünce Suçuna Karşı Girişim

Görsel: Serpil Yıldız

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.