Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Düşünce Özgürlüğü Bülteni (24 Şubat 2015)



Toplam oy: 527

Gazeteci İnce’nin mahkemede yaptığı savunmaya hapis istemi

BirGün Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Barış İnce’nin gazetede yayımlanan yolsuzluk haberleri nedeniyle 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davanın 21 Ekim 2014 tarihli duruşmasında yaptığı savunma hakkında açılan soruşturma tamamlandı.

Savcılık; savunmanın akrostiş tekniğiyle yazıldığını ve paragraflarındaki ilk harflerin “Hırsız Tayyip” şeklinde olduğunu belirtti, İnce hakkında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret suçundan 4 yıl 8 aya kadar hapis cezası istedi.

İnce akrostişin politik bir taşlama, bir hiciv olduğunu belirterek “Burada eleştiri vardır, akrostiş bunun en vurgulayıcı yöntemiydi. Bunun için dört buçuk yıl hapis istenmesi faşizmdir” dedi.

24 Şubat 2015 / bianet.org 

 

 

Af Örgütü “İç Güvenlik Paketi’ni geri çekin” çağrısı yaptı

Uluslararası Af Örgütü, Meclis’te görüşmeleri süren İç Güvenlik Paketi’ne karşı bir imza kampanyası başlattı.

Örgüt Başbakan Ahmet Davutoğlu ve İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya yasanın derhal geri çekilmesi çağrısında bulunurken, söz konusu yasa tasarısının Birleşmiş Milletler’in ‘Kolluk Güçleri Görevlileri Tarafından Kuvvet ve Ateşli Silah Kullanılması Hakkında Temel İlkeleri’nde yer alan uluslararası insan hakları standartlarına aykırı olduğunu belirtti.

İmza kampanyasına erişim için;

https://www.change.org/p/ba%C5%9Fbakan-ahmet-davuto%C4%9Flu-i%C3%A7-g%C3...

24 Şubat 2015 / diken.com.tr 

 

 

İzmir'de “yayınlama özgürlüğü” paneli

Türkiye Yayıncılar Birliği'nin yürüttüğü "Yayınlama Özgürlüğü Yolunda Projesi" kapsamında yapılan toplantılara İzmir’de yapılan panelle devam edildi.

Toplantıda Şair-Yazar Akif Kurtuluş, Can Yayınları Genel Müdürü Can Öz ve Cumhuriyet Gazetesi'nin avukatlarından Tora Pekin yaptıkları konuşmalarda yayınevlerinin, edebiyatçıların ve gazetelerin ifade özgürlüğü kapsamında yaşadıkları sıkıntıları ve sansürleri ele aldılar.

Toplantıda medyanın önünde engel olan kanun maddelerine anlatan Pekin, TCK 301. maddenin düşünce özgürlüğü önünde en büyük engellerden biri olmayı sürdürdüğünü, ona TCK 216 ve 299. maddelerin de eklendiğini belirtti. TCK 216’nın nefret suçunu önlemek için düzenlenmiş bir madde olduğunu hatırlatan Pekin; “ama uygulaması çoğunluğu korumaya yönelik. Türklüğü ve Müslümanlığı korumak için kullanılan bir madde” dedi.

Pekin ayrıca TCK 299. maddede yer alan “Cumhurbaşkanına hakaret” kapsamında yaşanan tutuklamalara dikkat çekti.

24 Şubat 2015 / radikal.com.tr

 

 

Polise 48 saat gözaltı yetkisi veren madde Meclis'te kabul edildi

TBMM Genel Kurulu'nda 'İç Güvenlik Paketi' yasa tasarısının görüşmeleri sürerken, gergin geçen görüşmelerin sonunda içinde polise 48 saate kadar gözaltı yetkisi veren düzenlemenin de bulunduğu toplam 16 madde Meclis'ten geçti.

Kabul edilen kanun maddelerine göre gözaltı süresi toplu olarak işlenen suçlarda 4 güne kadar çıkarılırken, toplantı ve gösteri yürüyüşüne molotof kokteyli, demir bilye veya sapan taşıyarak katılanlar tutuklanabilecek. Ayrıca valilik, “suç faillerinin bulunması” için yargı kararı olmaksızın, kolluk amir ve memurlarına gereken emirleri verebilecek.

24 Şubat 2015/ t24.com.tr

 

 

Savcılık adliye çevresinde basın açıklaması yapılması yasakladı

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, İzmir Adliyesi ve çevresinde basın açıklaması yapılmasını yasakladı.

Savcılıktan yapılan açıklamada Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na göre kamu hizmeti olan binalarda toplantı yapılmasının yasak olduğu kaydedilerek, “Emniyet birimleri yasayı uygulamaları konusunda uyarılmıştır” denildi.

İzmir Baro Başkanı Aydın Özcan, yasak kararını İç Güvenlik Tasarısı yasalaşmadan uygulamaya koyulması olarak değerlendirdi.

24 Şubat 2015 / cumhuriyet.com.tr

 

 

Freedom House: “İç Güvenlik Paketi BM ilkeleriyle uyuşmuyor”

Freedom House, TBMM Genel Kurulu'nda görüşmeleri süren İç Güvenlik Paketi’ne ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Freedom House Avrasya Programı Direktörü Susan Corke’un imzasını taşıyan açıklamada, polisin yetkilerinin protesto gösterilerinde ateşli silah kullanabileceği şekilde genişletilmesinin Birleşmiş Milletler’in (BM) güvenlik kuvvetlerinin güç kullanımına ilişkin ilkeleri ile uyuşmadığı belirtildi. Corke, söz konusu düzenlemenin demokrasiyi baltalayarak Türkiye’nin geleceğine yönelik endişeleri arttırdığına dikkat çekti.

24 Şubat 2015 / evrensel.net

 


Roboski eylemine katıldığı için yargılanan yazar tutuklandı

Yeni Özgür Politika dergisi ve Özgür Gündem gazetesi yazarı Özgür Amed, hakkında kesinleşmiş hapis cezası olduğu gerekçesiyle tutuklandı.

Roboski katliamı protesto yürüyüşüne katıldığı için Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Amed, üç yıl bir ay 15 gün hapis cezasına mahkum olmuştu. Hakkındaki hüküm Yargıtay tarafından onanan Amed, Diyarbakır Emniyet’indeki işlemlerin ardından Diyarbakır D Tipi Cezaevine gönderilecek.

23 Şubat 2015 / imctv.com.tr

 

 

Mağdur çocuklar hakkında müebbet hapis istemi

2012 yılında toplumsal olaylara karıştıkları ve polise taş attıkları gerekçesiyle tutuklanan ve kaldıkları Pozantı Cezaevi’nde görevli memurların “taciz ve tecavüzüne” maruz kalan 4 çocuk; “devlet malına zarar vermek” suçlamasıyla Mersin 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde müebbet hapis cezası istemiyle yargılanıyor.

Cezaevi görevlileri hakkında açılan davada takipsizlik kararı verilirken İHD Mersin Şube Başkanı Ali Tanrıverdi, devletin çocukları “potansiyel terörist” olarak gördüğünü belirtti. Son bir yılda derneğe yapılan resmi başvuru kayıtlarına göre; toplam 129 çocuğun gözaltına alındığını, tutuklandığını ve yargılandığını söyleyen Tanrıverdi; “Sonuçlanan davaların hiçbirinde beraat kararının çıkmaması çocukları sindirme politikalarının açık bir göstergesidir” dedi.

23 Şubat 2015 / evrensel.net

 

 

Gazeteci Dündar’ın röportajına “hakaret” iddiasıyla soruşturma

Cumhuriyet gazetesi genel yayın yönetmeni Can Dündar hakkında, rüşvet ve yolsuzluk soruşturmalarının görevden alınan savcılarından biri olan Celal Kara ile yaptığı röportajı nedeniyle “Cumhurbaşkanına hakaret” ve “iftira” suçlamasıyla soruşturma açıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatı Ahmet Özel, savcılığa sunduğu şikayet dilekçesinde, Dündar’ın amacının haber yapmak olmadığını, yazılarıyla Erdoğan’a karşı suçlayıcı bir tutum aldığını ve “hükümeti devirme operasyonunun bir parçası olduğunu” savundu.

23 Şubat 2015 / bianet.org

 

 

Adalet Bakanlığı’ndan Köse için tahliye talebi

Adalet Bakanlığı, gazeteci Yakup Köse hakkındaki mahkumiyet kararının “kanun yararına bozulmasını” istedi.

28 Şubat sürecinde, 14 yaşındayken katıldığı bir eylemden dolayı 10 yıl ceza alan  ve cezaevindeyken hakkında açılan bir diğer davada “kamu görevlilerine direnmek” suçlamasıyla mahkum olan Köse, 15 Aralık 2014 tarihinde tutuklanmıştı.

Bakanlığın talebi Yargıtay tarafından uygun görülürse, dosya davanın açıldığı Bandırma 2. Asiye Ceza Mahkemesi'ne gönderilecek ve Köse'nin tahliyesi gündeme gelecek.

23 Şubat 2015 / yenisafak.com.tr

 

 

Lisede "Tacizci Tim" İddiasına Soruşturma

Antalya’da kız öğrencilerin mini etek giymemesi için erkek öğrencilerden “taciz timi” oluşturulmasını istediği iddia edilen müdür yardımcı F.G. hakkında Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın talimatıyla soruşturma başlatıldı.

Milli Eğitim Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Bugün internet medyasında yer alan iddiaya ilişkin Bakan Avcı’nın talimatıyla kapsamlı bir soruşturma başlatılmıştır. Soruşturmanın neticesi önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşılacaktır" ifadelerine yer verildi.

20 Şubat 2015 / bianet

 

 

Hekimlerin 'Gezi' zaferi

Sağlık Bakanlığı, Gezi eylemlerinde polis şiddetine maruz kalan yüzlerce eylemciye sağlık hizmeti vererek hayatlarını kurtaran Ankara Tabip Odası'nın o dönemki yönetimin görevden el çektirilmesi talebiyle açılan davanın karar duruşması yapıldı.

Tabip Odası'nın avukatı Ziynet Özçelik, gönüllü hekimlerin polisin hukuka aykırı saldırması sonucu oluşan sağlık hizmeti ihtiyacını giderdiğini, buna karşın Sağlık Bakanlığı'nın görevini yapmadığını kaydetti.

Ankara 23. Asliye Hukuk Mahkemesi Yargıcı Zerrin Berke, Sağlık Bakanlığı'nın talebini reddederek, Tabip Odası üyesi hekimlerin Gezi eylemlerinde yaralananlara sağlık hizmeti vermesini yasaya ve hukuka uygun buldu.

20 Şubat 2015 / Cumhuriyet

 

 

“Katil ve Hırsız Erdoğan” manşetine suç duyurusu

Cumhurbaşkanı Erdoğan; 17 Şubat tarihli nüshası “Katil ve Hırsız Erdoğan” manşetiyle çıkan Birgün gazetesi hakkında suç duyurusunda bulundu

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na verilen şikayet dilekçesinde Erdoğan’ın avukatları gazeteyi “cumhurbaşkanına hakaret etmek” ile suçlarken, manşeti atan kişilerin tespit edilmesini ve haklarında yasal işlem yapılmasını istedi.

19 Şubat 2015 / evrensel.net

 

 

“Erdoğan’a hakaret” suçlamasıyla tutuklamalar sürüyor

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Tokat Merkez İlçe Başkanı Önder Konuk, sosyal medya üzerinden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla tutuklandı.

Konuk, Emniyet Müdürlüğü’ndeki ifadesinin ardından Adliye’ye sevk edilirken "Türkiye'de yaşayan, vicdanı olan insanların içlerinden geçeni söyledim. Gerçekleri söyledim, kimseye hakaret etmedim" dedi.

Diğer yandan ÖDP Manisa İl Başkanı Fadıl Gezen de, Akhisar İlçe Adliye'sinin önünde yaptığı açıklamada ve elinde tuttuğu dövizde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret ettiği gerekçesiyle gözaltına alındı.

19 Şubat 2015 / bianet.org

 

 

RSF: “İç güvenlik yasası haberleşme özgürlüğü açısından da büyük tehdit”

Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, “iç güvenlik” paketinin haberleşme özgürlüğü üzerinde de büyük bir tehdit oluşturacağı uyarısı yaptı.

Paris merkezli örgüt, tasarının polisin yetkilerini ürkütücü ölçüde artırılmasını öngördüğüne dikkat çekerek, “kronik bir hal alan hak ihlallerinin cesaretlendirilmesine değil, önlenmesine ve cezalandırılmasına ihtiyaç olduğunu” belirtti.

RSF Doğu Avrupa ve Orta Asya bürosu sorumlusu Johann Bihr, “tasarının bu haliyle yasalaşması durumunda, gazetecilerin sıklıkla karşılaştığı keyfi gözaltı uygulamalarında, keza keyfi aramalarda artış yaşanacağını” söyledi.

19 Şubat 2015 / birgun.net

 

 

 

Türkiye Müzisyenlere En Çok Baskı Yapılan Üçüncü Ülke

Freemuse (Freedom of Musical Expression - Müziksel İfade Özgürlüğü) adlı Danimarkalı sivil toplum örgütü, 2014 yılında dünya genelinde müzisyenlerin karşılaştıkları baskıları raporlaştırdı.

Dünya genelinde müziğin susturulması için devletler ve devlet dışı çeşitli aktörler tarafından müzisyenlere hapis, saldırı ve sansür uygulandığına dikkat çekilen raporda bir müzisyenin öldürüldüğü, 17 müzisyenin hapsedildiği, 9 müzisyenin dövüldüğü ve 14 müzisyenin yargılandığı belirtildi.

Raporda, dünyada en çok baskının yapıldığı üçüncü ülke olan Türkiye’de müzisyenlerin genellikle politik olarak baskı altında olduğu vurgulandı.

Raporun tam metnine (İngilizce) erişim için;

http://freemuse.org/archives/9534

19 Şubat 2015 / bianet.org

 

 

“Laz Marks” gözaltına alındı

Tiyatro oyuncusu Haldun Akçıksözlü, “Laz Marks” adlı stand up oyununda dönemin Başbakan'ı Erdoğan'a hakaret ettiği iddiasıyla Yargıtay tarafından kesinleşen 6 bin TL para cezasını ödemediği gerekçesiyle gözaltına alındı.

Tiyatro gösterimi için Almanya’ya giderken havaalanında gözaltına alınan oyuncu, aynı zamanda yönetmenliğini yaptığı oyunla ilgili 2011 yılında Çorum’da açılan davada yargılanmış ve ceza almıştı. Açıksözlü, cezasının kesinleştiğinden haberi olmadığını belirterek, herhangi bir tebligatın yapılmadığını söyledi.

19 Şubat 2015/ radikal.com.tr

 


İHD’den “Çocuk Haklarına Yönelik İhlaller Raporu”

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, 2014 Yılı Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Çocuk Haklarına Yönelik İhlaller Raporu’nu açıkladı.

Çocuklara yönelik hak ihlallerinin önceki yıllara oranla artış göstererek devam ettiğini belirten İHD, gerçek mermiler, gaz bombası fişeği ve zırhlı araçlarla özellikle çocukların hedef alındığına, yaşamlarını yitirdiklerine ya da kalıcı fiziksel tahribatlarla yaşamlarını sürdürmek zorunda kaldıklarına dikkat çekti. 

İHD’nin hazırladığı rapora göre 2014 yılında 444 çocuk gözaltına alındı, 106’sı tutuklandı.

Raporun tam metnine erişim için;

http://www.bianet.org/system/uploads/1/files/attachments/000/001/326/ori...

18 Şubat 2015 / bianet.org

 

 

Af Örgütü: “Cumhurbaşkanına hakaret suçlaması yasadan çıkarılsın”

Uluslararası Af Örgütü, bir eylem sırasında “hırsız katil Erdoğan” sloganı atarak “cumhurbaşkanına hakaret” ettiği gerekçesiyle 13 Şubat’ta tutuklanan Onur Kılıç ile ilgili acil eylem çağrısı yaptı.

Af Örgütü; Türk Ceza Kanunu 299. madde kapsamındaki söz konusu kovuşturmaların, Türkiye’nin taraf olduğu Medeni ve Siyasi Haklar Uluslararası Sözleşmesi’nin 19. maddesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10. maddesi tarafından koruma altına alınan ifade özgürlüğü hakkını ihlal ettiğini belirtti.

Örgüt, bireylerin fikirlerini barışçıl bir şekilde ifade edebilmesi için tüm tutuklamaların ve kovuşturmaların sona erdirilerek maddenin yürürlükten kaldırılması çağrısında bulundu.

İmza kampanyasına erişim için;

http://acileylem.org.tr/eylem-detay.php?q=215

18 Şubat 2015 / bianet.org

 


AİHM, “zorunlu din dersi” ile ilgili itirazı reddetti

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye hükümetinin “din ve ahlak kültürü” derslerinin zorunlu olmaktan çıkarılmasını isteyen kararına yaptığı itirazı reddetti.

Strasbourg Mahkemesi "Mansur Yalçın ve diğerleri" olarak bilinen davada 16 Eylül 2014 tarihinde verdiği kararda çocukların ve ailelerin, “din ve ahlak kültürü derslerinden muaf tutulabilmelerine olanak sağlayacak bir sisteme geçilmesini” istemişti.

Hükümet söz konusu karara, Türkiye'de "zorunlu din dersi olmadığı" ve "istenirse Alevilere de Alevilik öğretilebileceği" tezlerini ileri sürerek itiraz etmiş ve davanın yeniden görülmesini istemişti. AİHM'nin temyiz başvurusunu reddetmesiyle karar kesinleşmiş oldu.

18 Şubat 2015 / evrensel.net

 

 

HRW Kıdemli araştırmacısı; “Devlet kaynaklı hak ihlalleri artabilir”

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün (HRW) kıdemli araştırmacısı Emma Sinclair-Webb, Başbakan Davutoğlu'nun “İç Güvenlik Paketi'nin AB standartlarında hazırlandığı” iddiasına cevap verdi.

Webb, düzenlemeyle polise verilmesi düşünülen yeni yetkilerin, Türkiye’de insanların devlet kaynaklı hak ihlallerine maruz kalma riskini artırabilecek nitelikte olduğunu belirtti.

Türkiye’de barışçı gösterilerin polisler tarafından şiddetle ve hukuksuz olarak dağıtıldığı, göstericilerin gözaltına alındığı ve yargılandığı sayısız vaka olduğunu hatırlatarak, polise bir dizi yeni ve kontrolsüz yetki verilmesinin, Avrupa Konseyi’nin ve AİHM kararında tespit edilen sistematik hak ihlallerinin ciddiye alınmadığını gösteriyor dedi.

Yazının tamamına erişim için;

http://www.hurriyetdailynews.com/is-turkey-just-copying-the-eu-in-increa...

http://t24.com.tr/haber/turkiyenin-polisin-yetkilerini-artirirken-abdeki...

18 Şubat 2015 / t24.com.tr

 

 

“Gazeteci Köklü’nün öldürülmesi nefret cinayetidir”

Kadıköy'de, arkadaşlarıyla kartopu oynarken camına  kartopu isabet eden bir esnaf tarafından bıçaklanarak ağır yaralanan gazeteci Nuh Köklü, yaşamını yitirdi.

Konu ile ilgili açıklama yapan Yeldeğirmeni Dayanışması, saldırının, “İç Güvenlik Paketi” olarak bilinen düzenlemelere karşı yaptıkları bir etkinliğin ardından yaşandığını ve Köklü’nün öldürülmesinin “bir nefret cinayeti” olduğunu belirtti. Yapılan açıklamada Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir konuşmasında “esnafa polislik yetkisi verdiği” hatırlatılırken, saldırının “kartopu oynayan, kadınlı-erkekli bir gruba duyulan nefretin sonucu” olduğu ifade edildi.

Bianet’te, Hürriyet, Radikal ve Sabah gazetelerinde muhabirlik ve editörlük yapan 46 yaşındaki Köklü, 13 Şubat 2009 tarihinde greve çıktıkları için Sabah gazetesi tarafından işten atılan gazetecilerden biriydi.

18 Şubat 2015 / imctv.com.tr

 

 

Karakolda işkence iddiası

“Örgüt üyesi” olduğu iddiasıyla Terörle Mücadele Şubesi polislerince gözaltına alınarak İstanbul Sultangazi’deki Gazi Karakoluna götürülen 18 yaşındaki Eser Çelik, karakolda işkenceye maruz kaldığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

Gaziosmanpaşa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından tutuklanması talebiyle mahkemeye sevk edilen Çelik’in avukatı Özgür Yılmaz, müvekkilinin gözaltı muayenesi için götürüldüğü hastanede darbın belgelenmesi talebinde bulunduklarını ancak taleplerinin kabul edilmediğini söyledi.

18 Şubat 2015 / bianet.org

 

 

Nefret Suçları İzleme Raporu açıklandı

İnsan Hakları Araştırma Derneği (İHAD), 2014 yılı  Türkiye Nefret Suçları Raporu’nu yayımladı.

Raporda yaşanan vakaların analizini yapan dernek, 2014 yılında nefret suçları ve nefret söylemi açısından oldukça ciddi ihlallerin yaşandığını belirtti, ayrımcılığa uğrayan toplumsal kesimlerin nefret suçlarının da mağduru olmaya devam ettiği vurguladı.

Raporun tam metnine erişim için;

http://nefret-suclari.com/wp-content/uploads/2013/10/Nefret-suu00E7laru0...

18 Şubat 2015 / antenna-tr.org

 

 

Bakanlık bir kez daha polis şiddetini savundu

İçişleri Bakanlığı, İstanbul’daki Gezi Parkı eylemlerinde polisin attığı biber gazı fişeğiyle bir gözünü kaybeden Erdal Sarıkaya’nın İstanbul 9. İdare Mahkemesi’nde açtığı tazminat davasında savunma yaptı.

Hukuk Müşaviri Yardımcısı Adnan Türkdamar tarafından gönderilen savunmada, Gezi Parkı gösterileri “yasa dışı olay” olarak tanımlandı, “polisin olay günü yasaların kendisine yüklediği görevleri yerine getirdiği” savunuldu. Türkdamar,  Sarıkaya’nın yaralanmasının kendi kusuru olduğunu iddia ederek, “her makul insanın alacağı tedbirleri almadan, olayların merkezine doğru gittiği açıktır” dedi.

İçişleri Bakanlığı, Gezi Parkı eylemleri sırasında yaşanan polis şiddetiyle ilgili açılan bir çok tazminat davasında daha önce de aynı savunmayı yapmıştı. 

18 Şubat 2015 / radikal.com.tr

 


Avukatlar “iç güvenlik” paketini protesto etti

Ankara Barosu’nun çağrısıyla toplanan binlerce avukat adliyeden Meclis’e yürüyerek iç güvenlik paketiyle ilgili bir basın açıklaması yaptı.

87 bin avukat ve 79 baro adına konuştuğunu belirten Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu; “Meclis’teki paket şu anda faşizmin yasallaşması paketidir. Meclis’teki paket sıkıyönetimin olağan bir ülkede yasallaşması anlamına gelmektedir. Meclis’teki kaymakam ve valiyi sıkıyönetim kaymakamı ve valisi yapmaya yönelik bir pakettir” dedi.

17 Şubat 2015 / bianet.org

 

 

Ali İsmail Korkmaz davasının gerekçeli kararı açıklandı

Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi, Gezi Parkı eylemleri sırasında Eskişehir’de aralarında polislerinde olduğu kişilerce dövülerek öldürülen üniversite öğrencisi Ali İsmail Korkmaz cinayetiyle ilgili davanın gerekçeli kararını açıkladı.

Mahkeme, 108 sayfalık gerekçeli kararda sanıkların eylem birliği içinde davranmadığını, Korkmaz ile aralarında bir husumet bulunmadığını ve öldürme kastlarının bulunmadığını savundu.

Davada, sanık polis Mevlüt Saldoğan "nitelikli yaralama" suçundan 10 yıl 10 ay, sanık polis Yalçın Akbulut “ölüme neden olma” suçundan 10 yıl hapis cezası almış, iki polis ise beraat etmişti.

17 Şubat 2015 / huriyet.com.tr

 


Savcılık polis şiddetinin üstünü örtüyor

İstanbul'da memur suçlarını soruşturmakla görevli savcı Mehmet Selim Kiraz; Gezi Parkı eylemlerinde polis şiddetiyle yaralanan Aydın Aydoğan ve Uğur Yıldırım dosyalarında yer alan vurulma anlarına ait görüntüleri, incelenmesi için gönderilen Ulusal Kriminal Büro’dan geri istedi.

Savcı Kiraz, iki ayrı dosyadaki görüntülerin bilirkişi incelemesinden vazgeçilmesine karar verildiğini belirtti ancak bu kararların nedenini açıklamadı. Yıldırım’ın avukatı Ahmet Cihan, “Savcının bir bildiği varsa bunu bizlere açıklamalı” diyerek, dosyaların akıbetinden kuşku duymaya başladıklarını söyledi.

17 Şubat 2015 / birgun.net

 

 

Kaynak: Antenna

Görsel: Emre Karacan

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.