Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Düşünce Özgürlüğü Bülteni (26 Mayıs 2015)



Toplam oy: 687

 “Tufan” Planı AİHM’de Mahkum Oldu

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Bayrampaşa Cezaevi’nde 19 Aralık 2000’de uygulanan Tufan Planı’yla ilgili başvuruda, Türkiye’nin yaşam hakkını ve işkence yasağını ihlal ettiğine karar verdi. Operasyonun yargılanması Türkiye’de devam ediyor.

AİHM, başvuruculardan Songül İnce’nin yaşam hakkının, Özgül Dede, Gülperi Özen, Aydan Odabaş ve Fatma Güzel’le ilgili de işkence ve kötü muamele yasağının ihlal edildiğine hükmetti. Türkiye İnce’ye 15 bin Euro, Dede ve Özen’e 10 biner Euro, Odabaş ve Güzel’e 8 biner Euro manevi tazminat ödeyecek. Ayrıca dört başvurucuya toplam 3 bin Euro mahkeme masrafı ödenecek.

Başvuru, 19 Aralık 2000’de Bayrampaşa Cezaevinde uygulanan ve 12 kişinin öldürüldüğü 55 kişinin yaralandığı Hayata Dönüş Operasyonu’nda aşırı ve orantısız güç kullanımıyla ilgiliydi.

26 Mayıs 2015 / bianet.org


 “Askere Gitmeyin Çünkü” kitabına dava açıldı


“Askere Gitmeyin Çünkü” kitabına ve internet sitesine katkıda bulunan 381 aydın hakkında “halkı askerlikten soğutmak” suçlamasıyla soruşturma başlatılmıştı.

Sitenin kurucularından avukat Mehmet Ali Başaran, kendi internet sitesinden yaptığı açıklamada “Askere Gitmeyin” kitabı hakkında dava açıldığını belirtti. Başaran “Genelkurmay Başkanlığı ihbar etti, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı İddianameyi hazırladı, Ankara 2. Asliye Ceza Mahkemesi kabul etti, 21 Mayıs 2015’te dava açıldı, 2015/312 Esas numaralı dosyasında “Halkı Askerlikten Soğutmak” (TCK m.318) suçlaması ile yargılanacağımı bugün öğrenmiş bulunuyorum” dedi.

Başaran, “Adalet’e, Hukuk’a, Anayasa’ya aykırı olarak suçlanan ben değilim, bu ülkedeki ‘İfade Özgürlüğü’dür, eleştiri hakkıdır” ifadelerini kullandı.

26 Mayıs 2015 / antenna-tr.org


 Yakup Köse için tahliye kararı


'Bir Çocuğun Gözünden 28 Şubat - Cezaevi Notları' kitabının yazarı gazeteci Yakup Köse tahliye oldu.

Köse, 28 Şubat döneminde 14 yaşındayken katıldığı bir eylem nedeniyle tutuklanmış ve İBDA-C üyesi olmak suçlamasıyla 18 yıl 8 ay hapis cezasına mahkum olmuştu. Yaklaşık on yıl cezaevinde kalan Köse, bu dönemde ‘cezaevi görevlilerine direnmek’ suçlamasıyla hakkında açılan bir diğer davada 7 yıl ceza almıştı. Karar Yargıtay tarafından onanınca, Köse geçtiğimiz Aralık ayında tutuklanarak cezaevine kondu.

Daha önce tutuklu kaldığı sürenin cezasından düşürülmesi için avukat Abdullah Özbek'in vermiş olduğu mahsub dilekçesinin kabul edilmesi üzerine gazeteci Silivri Cezaevi’nden salıverildi. Ayrıca Adalet Bakanlığı da Yargıtay'dan Köse ile ilgili cezanın "kanun yararına bozulmasını" istemişti.

25 Mayıs 2015 / sabah.com.tr


AKP mitinglerine katılım baskısı

Tayyip Erdoğan ve Ahmet Davutoğlu’nun Yüksekova’da ‘toplu açılış’ adı altında yapacakları seçim mitingi için devlet kurumlarının adeta seferberlik ilan ettiği öğrenildi.

Hakkari Valiliği kamu kuruluşu çalışanlarına ‘mitinge katılım zorunluluğu’ getirirken, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, mitinge katılmayacak olan personel ile ilgili ‘yasal işlem yapılacağını” belirtti. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü de mitinge katılmayacakların fişleneceğini duyurdu.

Diğer bir “Toplu açılış töreni”nin yapılacağı Antalya’da AKP, bağımsız kuruluşlara da mitinge çağrı yazısı gönderince tepki aldı. Manavgat Kaymakamlığı’nın “zorunlu katılım” talimatı gönderdiği Antalya Barosu Manavgat Temsilciliği’nden 'barolara bu şekilde emir ve talimat verilemez' denilerek ret yanıtı geldi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da katılımıyla İzmir Gündoğdu Meydanı'nda düzenlenen AKP mitingi öncesi yoğun güvenlik önlemleri alan polis, kentte OHAL'i aratmayan uygulamalar gerçekleştirdi.

Binlerce polisin görevlendirildiği İzmir’de, kentin merkezi noktalarında TOMA ve akrep tipi zırhlı araçlar hazır bekletildi, yüksek binaların üzerine ise keskin nişancılar konumlandırıldı.

Ahmet Davutoğlu’nun seçim mitingi yapmak amacıyla Çanakkale’ye gelmesi nedeniyle Halkevi ablukaya alındı.

Polis, Çanakkale Halkevi’ne asılan “Sokakta da sandıkta da yürü üstüne üstüne gericiliğin, faşizmin, diktatörlüğün” yazılı pankarta el konulmasını isteyen mahkeme kararıyla birlikte Halkevi’ni bastı, pankarta el koydu ve bir kişiyi gözaltına aldı.

25 Mayıs 2015 / antenna-tr.org

 

Sanık ‘Paralel’ dedi, hâkim dosyadan alındı

İstanbul’da dolandırıcılıktan yargılanan Hakan Şimşek isimli sanık, davaya bakan Hâkim Tamer Akgökçe’yi, “Paralel örgüt üyesi” diye ihbar edince, HSYK inceleme başlattı. Dolandırıcılık sanığı Şimşek, ayrıca reddi hakim talebinde de bulundu ve talebi kabul edilerek Hakim Akgökçe’ye dosyadan el çektirildi.

Yargıçlar Sendikası Başkan Yardımcısı ve YARSAV yönetim kurulu üyesi olan Hakim Gökçe, sosyalist kimliği sebebiyle iddiaları gülünç bulduğunu açıkladı ve “Bu, tabii hâkimlik ilkesine aykırıdır. Bu yol kabul edilirse her hâkim çekilmek zorunda bırakılır. Bu ‘Paralel’ meselesi, cadı avına dönüştü” dedi.

25 Mayıs 2015 / hurriyet.com.tr

 
Dağcılık Federasyonu, HDP'li dağcıları bölücülükle suçladı!

Türkiye Dağcılık Federasyonu (TDF) Genel Başkanı Alaattin Karaca, DİHA'nın servis ettiği "Dağcılar HDP'yi zirveye taşımak istiyor" başlık habere ilişkin, hedef gösteren bir açıklama yayınladı. Federasyon, HDP Kırıkkale Milletvekili Adayı Abdullah Koç'un da aralarında bulunduğu dağcıları "bölücülük" ile suçladı.

Karaca yaptığı açıklamada, "Türkiye Dağcılık Federasyonu'nun isminin bu kişilerce kullanılarak yapılmak istenen amaçlı yaklaşımlarını nefret ve şiddetle kınıyorum" dedi.

Karaca, yaptığı açıklamada, dağcılardan Abdullah Koç, Ahmet Kaya ve Hakkı Çınar için TDF ile hiçbir alakası olmadığını ve diğer dağcıların daha önce federasyon tarafından cezalandırıldığı, eğitim ve kamplardan uzaklaştırılmış kişiler olduklarını iddia etti.

UIAA (Dünya Dağcılar Birliği) ile TDF'ye bağlı olan Zirve Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü'nün Genel Başkan Yardımcılığı görevini yürütmekte olan Koç,  Karaca'nın açıklamasının asılsız olduğunu ifade etti.

Yapılan açıklamanın her alanda olduğu gibi HDP'ye yönelik baskıların bir başka çeşidi olduğunu vurgulayan Koç, "Bu açıklama benim HDP milletvekili adayı olmam nedeniyle bir baskı" değerlendirmesinde bulundu.

Koç, konu hakkında yasal yollara müracaat edeceklerini ve suç duyurusunda bulunacaklarını bilgisini paylaştı.

24 Mayıs 2015 / evrensel.net


Adıyaman’da Alevilerin evleri yine işaretlendi

Adıyaman'ın Esentepe Mahallesi’ndeki TOKİ konutlarında, Alevi yurttaşların oturduğu dairelerin kapılarına kırmızı boyayla çarpı işaretleri konulduğu öğrenildi. İşaretleri gören yurttaşlar tedirginlik yaşarken, şikayet üzerine gelen polis binalarda incelemede bulundu.

CHP İl Genel Meclis Üyesi Mahmut Nedim, Adıyaman’da daha önce de üç sefer kapılara işaretleme yapıldığını, polisin ‘çocuklar yapmıştır ’diyerek üç olayı da geçiştirdiğini söyledi. Önceki üç olayda da faillerin bulunamadığını belirten Nedim, "Bunun tekrarlanmaması için faillerin mutlaka bulunması gerekiyor” diye konuştu.

24 Mayıs 2015 /birgun.net


HDP reklamında oynayan öğretmen işten çıkarıldı


Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 7 Haziran seçimleri için hazırladığı reklam filminde oynayan öğretmen Yılmaz Yücel, ücretli olarak çalıştığı okulda işten çıkarıldı.

İstanbul Bağcılar’daki Aşık Veysel İlkokulu'nda özel eğitim sınıfında ders veren öğretmen Yücel, rol aldığı reklam filminin yayınlanmasından sonra, okuldaki diğer öğretmenlerin film hakkında sorular sorduğunu söyledi. Okul müdürünün ise odasına gittiğinde, ilk olarak "Reklamcı olmuşsun" dediğini söyleyen Yücel, daha sonra "Engelli öğrenciler okula gelmekte zorluk çekiyor, bu yüzden özel sınıfı kaldıracağız. Bugüne kadar size bir yanlışım olmadı" sözleriyle de işine son verildiğini anlattı.

22 Mayıs 2015 / cnnturk.com


Kolluk şiddetine cezasızlık sürüyor...

27 Haziran 2013 tarihinde Ankara’daki Gezi Parkı eylemleri sırasında gözaltına alınarak cinsel taciz ve hakarete maruz kalan Eylem Karadağ’ın suç duyurusu ile açılan soruşturma takipsizlikle sonuçlandı.

Savcılık, Yargıtay içtihatlarına göre cinsel saldırı suçlarında kadının beyanının esas alındığı belirtti, ancak Karadağ’ın Gezi Parkı eylemlerine katılmış olması gerekçesiyle ifadesinin samimi, tutarlı ve inandırıcı olmadığına karar verdi.

İstanbul’da 1 Mayıs 2008’de avukatlara yönelik sert müdahale nedeniyle dönemin kamu görevlileri hakkında yürütülen soruşturmada da 7 yıldır hiçbir ilerleme kaydedilemedi.

Söz konusu soruşturmada İstanbul Valiliği’nin şikayetin işleme konmaması yönündeki kararı, “zor kullanma yetkisinin aşımı” suçunda izin alınmasına gerek olmadığı gerekçesiyle 2009 yılında İdare Mahkemesi’nce kaldırılmıştı. Bu karara rağmen savcılık altı yıl sonra yeniden soruşturma izni istedi, Valilik de bir kez daha talebi reddetti. Avukat Erkut Güzel, yargı kararıyla iptal edildiği halde tekrar idareye görüş sorulduğunu kaydederek, “Bu bile savcılığın soruşturma yapmak istemediğinin kanıtıdır” dedi.

Kamu görevlilerinin fail olduğu dosyalarda cezasızlık sürerken Yargıtay 5. Ceza Dairesi, 32 kişinin öldüğü cezaevlerine yönelik “Hayata Dönüş” operasyonuyla ilgili soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Ali İhsan Demirel’e verilen cezanın gerekçeli kararını açıkladı.

Yargıtay, “Devlet görevlileri tarafından yapılan işkence ve kötü muamele hakkında yürütülen bir soruşturmanın etkili sayılabilmesi için soruşturmadan sorumlu olan ve araştırmayı yapan kişilerin hem hukuken hem de uygulamada bağımsız ve tarafsız olması gerektiğini” vurguladı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) “etkin soruşturma” konusundaki içtihatlarına dikkat çekti.

Savcı Demirel ‘görevi ihmal’ suçundan yargılandığı davada 1 yıl hapis cezasına mahkum olmuş ve ceza ertelenmemişti.

22 Mayıs 2015 / antenna-tr.org


AVM’deki Hıristiyan ve Musevi dua odaları kapatıldı

Bursa’nın İnegöl ilçesindeki Türkiye’nin en büyük mobilya alışveriş merkezi Mobiliyum AVM’de Hıristiyan ve Musevi müşteriler için yaptırılan dua odaları tepkiler üzerine kapatıldı.

Kapatma kararı Mobiliyum AVM Genel Müdürü Yusuf Şen tarafından yapılan yazılı açıklama ile kamuoyuna duyuruldu. Şen, yabancı misafirlerin ibadetlerini yerine getirebilmeleri için iki küçük dua odasının ayrıldığını belirterek, “Burada kilise ya da havra yapmadık. Bunları tefriş etmedik. Burada herhangi bir din görevlisi görevlendirmedik” dedi.

Mobiliyum AVM, Musevi ve Hıristiyan müşteriler için inşa edilen dua odaları nedeniyle yerel medya ve bazı ulusal  basın organları tarafından hedef gösterildi.

22 Mayıs 2015 / radikal.com.tr


Hürriyet Cumhurbaşkanı’na tazminat ödeyecek

Hürriyet, Mehmet Yılmaz’ın yazısı nedeniyle Cumhurbaşkanı’na 20 bin lira tazminat ödeyecek.

Erdoğan, Mehmet Yılmaz'ın, Hürriyet gazetesinde yayımlanan ‘Allah Davutoğlu’nu utandırmasın!’ başlıklı yazısında,  "kişilik haklarına saldırıda bulunulduğu" iddiasıyla Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Sabancı ve Yılmaz'dan 100 bin lira manevi tazminat talep etmişti.

Ankara 5. Asliye Hukuk Mahkemesinde bugün görülen duruşmada hakim davalıların 20 bin lira manevi tazminat ödemesine karar verdiğini açıkladı.

21 Mayıs 2015 / bianet.org


Sosyal medyada nefret söylemi

Seçim öncesi HDP'ye yönelik saldırılar artarken, en büyük küresel imza kampanya sitelerinden biri olan Change.org'da, "Türkiye'de Kürt İstemiyoruz" başlığıyla ırkçı bir imza kampanyası başlatıldı.

Muhatap olarak 'Türkleri' alan kampanya içerisinde ırkçı ve provakatif söylemlere yer verildi. Kampanyanın içeriğinde "Türkiye'de Kürtlerle birlikte yaşamak istemeyen Ayrılıkçı Türkler olarak imza kampanyamıza desteklerinizi bekliyoruz" denildi.

Öte yandan, Twitter’ın ünlü ‘Ak Trol’lerinden Esat Ç., homofobi, nefret söylemi ve cinsiyetçiliği tek tweet’te topladı.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ı hedef aldığı mesajında, “İstanbul’da ateisti, diyarbakır’da müftüyü, eskişehir’de ibneyi, şırnak’ta teröristi aday gösterene demokrat değil dansöz denir” diye yazan Esat Ç.’nin söz konusu tweet’i şu ana dek 670’i aşkın kez retweet’lendi.

21 Mayıs 2015 / antenna-tr.org


İHD’den seçim saldırıları raporu

İnsan Hakları Derneği (İHD), 7 Haziran seçimleri öncesinde yapılan seçim çalışmaları sırasında siyasi partilere yönelik ihlallerin yer aldığı bir rapor hazırladı.

Raporda, siyasi partilere 126 saldırı yapıldığı, bu saldırılardan 114’ünün HDP’ye, 7’sinin AKP’ye, 4’ünün CHP’ye ve 1’inin MHP’ye yapıldığı belirtildi. Bu saldırılarda 49 kişinin darp edildiği ve bunlardan 47’sinin HDP’li olduğu ifade edildi.

Raporda, İHD dokümantasyon merkezinin tespit ettiği verilere göre 23 Mart 2015 ile 19 Mayıs 2015 tarihleri arasında partilerin seçim bürolarına/araçlarına, adaylarına, mitinglere ve çalışanlarına yönelik baskın, saldırı, tehdit ve polis baskınları sayısı hakkında bilgiler verildi.

Raporun tamamına ulaşmak için: http://www.ihd.org.tr/23-mart-2015-19-mayis-2015-tarihleri-arasinda-mill...

20 Mayıs 2015 / t24.com.tr


İki gazeteciye ‘hakaret’ suçundan ceza

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan'a hakaret ettikleri iddiasıyla İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanan gazeteciler Mustafa İlker Yücel ile Murat Şimşek, "basın yoluyla hakaret" suçundan bin 740'ar lira adli para cezasına mahkum oldu.

25 Aralık yolsuzluk soruşturması ile ilgili Aydınlık Gazetesi'nin 23 Aralık 2013 tarihli nüshasında ve internet sitesinde yayınlanan bir yazı nedeniyle yargılanan gazetecilerden Yücel'in cezasını 5 yıllık denetimli serbestlik şartıyla ertelendi. Mahkeme, Şimşek'in cezasını ise ‘sabıka durumuna göre koşulları oluşmadığı’ gerekçesiyle ertelemedi.

20 Mayıs 2015 / cumhuriyet.com.tr


Doğan Medya grubu’ndan Cumhurbaşkanına cevap: Bizden ne istiyorsun?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’la Başbakan Davutoğlu’nun miting konuşmalarında hedef aldığı Doğan Medya Grubu, Hürriyet ve Posta Gazetelerinde yayınlanan bir yazıyla eleştirilere cevap verdi. Her iki gazetenin 19 Mayıs tarihli sayısında birinci sayfalarda yer verilen cevap yazısında, Cumhurbaşkanına seslenen Doğan Grubu “Bizden ne istiyorsun” diye sordu.

Hürriyet Gazetesi’nin, darbeyle devrilen Mısır eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi hakkındaki idam kararını “Dünya şokta! Yüzde 52 oy alan Cumhurbaşkanı'na idam” başlığıyla duyurması, günler süren eleştirilerin başlangıcı oldu. İddiaya göre, Hürriyet gazetesindeki başlıkla, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ima ediliyordu.

Cevap yazısında, Hürriyet’in haberinde Erdoğan'a yönelik hiç bir imada bulunulmadığını söyleyen Doğan Medya Grubu, haksızlıklar ve çarpıtmalar karşısında basın, ifade ve eleştiri özgürlüklerini savunmayı sürdüreceklerini vurguladı; "Sayın Cumhurbaşkanı...Bizden ne istiyorsunuz?" diye sordu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise suçlamalarını sürdürdü; ‘Bunlar hükümet yıkmaya, hükümet kurmaya alışmış olan yazılı ve görsel medyadır’ dedi.  Başbakan Davutoğlu da Doğan Medya Grubu’nu Zonguldak’taki mitingden cevap verdi; ‘Doğan Medya şimdi kalkmış özgürlüklerden bahsediyor. Basın özgürlüğüne saygımız sonsuz ama herkes yerini yurdunu bilecek... Oturun gazeteciliğinizi yapın’ dedi.

19 Mayıs 2015 / bianet.org



 İstanbul Üniversitesi’ndeki anmaya polis müdahalesi

İstanbul Üniversitesi’nde anma yapmak isteyen öğrenciler dövülerek gözaltına alındı, kadın öğrenciler tacize maruz kaldı.

Öğrenciler, Diyarbakır cezaevinde hayatını kaybeden Ferhat Kurtay, Necmi Öner, Eşref Anyık ve Mahmut Zengin ile İbrahim Kaypakkaya’yı anmak için yürüyüş yapmak istedi. Polis pankart açmalarına dahi izin vermeden saldırdı, 11 öğrenci darp edilerek ve yerlerde sürüklenerek gözaltına alındı.

Avukat Gülizar Tuncer, öğrencilerin hepsinde derin kelepçe izlerinin olduğunu, boyunlarına ve omuzlarına tekme, tokat, yumruklarla vurulduğunu, bir kısmının tekmelenerek merdivenlerden atıldığını ve araçlarda coplarla dövüldüklerini söyledi.

Tuncer, Kadın öğrencilerin gözaltına alınırken fiziki ve sözlü tacize, hakarete maruz kaldıklarını da ekledi.

19 Mayıs 2015 / bianet.org


GÖP’ten Gülen Medyası’na engelleme talebine tepki

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Gülen cemaatine ait medya kuruluşlarına engelleme talep etmesine Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP), tepki gösterdi.

Başsavcılığın talebinde, “Ellerindeki televizyonlar, radyolar, internet siteleri ve basılı yayınlarının, topluma ulaştırılmasında devlet imkânlarının kullanılmasının engellenmesi için gereğini takdirlerine arz ederim” denmişti.

GÖP Dönem Sözcüsü ve TGC Başkanı Turgay Olcayto yaptığı açıklamada “Bu talimat Anayasa ve yayınlarla ilgili yasalara aykırıdır. Demokrasilerde örneği görülmeyen, halkın haber alma hakkını engellemeye yönelik yeni bir girişimdir” dedi.

Olcayto, “Gazetecilere Özgürlük Platformu bileşenleri olarak basın özgürlüğünü ve düşünceyi ifade özgürlüğünü engelleyecek bu yanlıştan dönülmesini bekliyoruz” dedi.

18 Mayıs 2015 / bianet.org


‘İfade özgürlüğü önündeki en büyük engellerden biri TCK 318’

Vicdani Ret Derneği, 15 Mayıs Dünya Vicdani Retçiler Günü kapsamında, Uluslararası Af Örgütü İstanbul Şubesi’nde bir panel düzenledi.

Panelde, “Halkı askerlikten soğutmak” suçlamasının yer aldığı  Türk Ceza Kanunu’nun 318. maddesinin uluslararası hukuka, Anayasa’ya ve ifade özgürlüğüne aykırılığı vurgulandı. Söz konusu suçlamanın 1926’dan beri anayasada yer aldığı hatırlatılırken, TCK 318’in ifade özgürlüğü önündeki en büyük engellerden biri olduğu belirtildi.

16 Mayıs 2015 / bianet.org


 
Kaynak: Antenna

Görsel: Güneş Engin

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.