Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Düşünce Özgürlüğü Bülteni (6 Ekim)



Toplam oy: 554

Ahmet Hakan’a saldırı

 

Gazeteci Ahmet Hakan, evinin önünde dört kişinin saldırısına uğradı, saldırıda Hakan'ın burnu ve kaburgası kırıldı. Saldırıya karıştığı iddia edilen dört kişi gözaltına alındı. Hakan, "Bu tür saldırılardan hiçbir şekilde yılmayacağız. Korkmuyoruz. Bildiğimiz yolda yürümeye devam edeceğiz," dedi.

 

Son dönemde özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hedefi haline gelen Doğan Grubu’na bağlı CNNTürk’te bir program yapan Ahmet Hakan, Star Gazetesi yazarı Cem Küçük ve Ak Parti İstanbul Milletvekili Abdurrahim Boynukalın tarafından tehdit edilmişti. Gazeteci bu nedenle saldırıdan 17 gün önce koruma talep etmişti.

 

dusun-think.net

 

 


 

 

Eğitim Sisteminde Ayrımcılık raporu yayınlandı

 

Uluslararası Azınlık Hakları Grubu (MRG) ile Tarih Vakfı ortaklığında, Avrupa Birliği’nin mali desteğiyle yürütülen, Türkiye’de Eğitimde Eşitliğin İzlenmesi adlı projenin raporu açıklandı. Türkiye Eğitim Sisteminde Ayrımcılık başlığını taşıyan rapor, eğitim sisteminde var olan renk, etnik köken, dil, din ve inanç temelli ayrımcılıklara odaklanıyor.

 

Raporda, Eğitim sistemindeki merkeziyetçi ve tekçi yapıya son verilmesi ve ders kitaplarında yer alan, bazı gruplara karşı önyargı ve kalıpyargı oluşturan ifadelerin çıkarılması gibi öneriler yer alıyor.

 

bianet.org

 

 


 

 

Sabah Gazetesi yazarına ceza

 

Sabah Gazetesi Adana Bölge Temsilcisi Ali Ersin Ramoğlu, gazeteci Aytekin Gezici hakkında kaleme aldığı, “Makul değil, baş şüpheli” başlıklı yazıda kullandığı, “terbiyesiz haşhaşi” ifadeleri nedeniyle 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme hükmün açıklamasını geri bıraktı.

 

Meclis’ten "makul şüphe" ile ilgili yasal düzenleme henüz geçmeden polis tarafından evine baskın yapılan Gezici, Twitter hesabından cumhurbaşkanı, başbakan ve bazı bakanlara hakaret ettiği gerekçesiyle yargılanarak ceza almıştı.

 

dusun-think.net

 

 


 

 

Hasan Cemal’e ikinci soruşturma

 

T24 yazarı Hasan Cemal hakkında, 7 Eylül 2015 tarihli "Heyy Sen!" başlıklı yazısı nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesiyle soruşturma açıldı.

 

Cemal’in soruşturmaya konu olan yazısında, “Heyy sen! Bilmem farkında mısın? Bu kanlı istikrarsızlığın altında senin 400 milletvekili hayalin yatıyor. Başkan babalık hayalin yatıyor. Heyy sen! Bu ülkede kaosun adı da, istikrarsızlığın adı da senden başkası değil” ifadeleri yer alıyordu.

 

Dava dilekçesinde, Cemal’in bu ifadelerle Erdoğan’a "aşağılık bir şekilde iftira ettiği" belirtildi.

 

diken.com.tr

 

 


 

 

Üç dilli “Siirt’ten Öte” sitesine sansür

 

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB), Siirt’ten Öte gazetesinin internet sitesi olan siirttenote.com’dan sonra,siirttenote.net’i de “idari tedbir” kapsamında erişime kapattı.

 

Ekonomik şartlar nedeniyle bir yıldır sadece internet sitesi aracılığıyla yayınını sürdüren gazetenin imtiyaz sahibi ve genel yayın yönetmeni Zana Aksu, bugüne kadar kendilerine herhangi bir mahkeme kararı veya resmi bir evrak tebliğ edilmediğini, kararın TİB tarafından alındığını ve Ankara Gölbaşı Sulh Ceza Hakimliği kararıyla onandığını öğrendiklerini açıkladı.

 

Türkçe, Kürtçe ve Arapça olarak üç dilde yayın yapan gazetenin yetkilileri TİB hakkında Siirt 1. Sulh Ceza Hakimliği’ne suç duyurusunda bulundu.

 

bianet.org

 

 


 

 

Davutoğlu "Basın özgür" dedi DİHA’yı polis bastı

 

Başbakan Davutoğlu'nun, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'ndaki konuşmasında "Türkiye'de medyaya baskı yok," dediği dakikalarda, Diyarbakır'da polis, DİHA, Azadiya Welat, Kürdi-Der ve Aram Yayınları bürolarına baskın düzenledi ve 32’si basın çalışanı 60’a yakın kişiyi gözaltına aldı. 

 

Özgür Gündem editörü Sedat Yılmaz, gazetecilerin yanı sıra, Kürdi-Der eğitmenleri ve öğrencilerinin de gözaltında olduğunu belirtti. Yılmaz, baskına giden polislerin yakınlarda bir patlama olduğunu ve arama yapacaklarını söylediklerini, fakat o sırada arama kararının olmadığını ve sonradan alındığını aktardı.

 

Gözaltına alınan 32 basın çalışanından 31’i gece geç saatlerde serbest bırakıldı. Gözaltına alınan bir çocuk eski bir davadan araması olduğu gerekçesiyle Çocuk Şube’ye götürüldü.

 

dusun-think.net

 

 


 

 

UyduNet ve Tivibu’da sansür

 

UyduNet Twitter’a erişimi engelledi. UyduNet müşteri hizmetleri yetkilileri erişimin "mahkeme emri üzerine" engellendiğini belirtiyor ancak mahkeme emri yok. Tivibu ise Bugün TV, Samanyolu Haber ve Mehtap TV’yi gerekçesiz olarak platformdan çıkardı.

 

CHP’li Eren Erdem Twitter’da, “Korku dağları sarmış. Anlaşılan o ki, AKP tüm stratejisini ‘yok etme’ üzerine kurmuş. Bunun adı sansürdür. Gerçekleşmesi halinde siyasi tarihimize geçer” diye yazdı.

 

Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Twitter’a topyekün erişimi engellemeyi gerektirecek bir kararın olmadığını belirtti. Mahkeme kararı olması durumunda tüm erişim merkezlerini kapsayacağını söyledi, UyduNet’in hukuka aykırı bir engelleme yaptığına dikkat çekti. 

 

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu bir açıklama yaparak kamu dijital yayın platformu olan Tivibu'daki Bugün TV, Samanyolu Haber ve Mehtap TV'nin yayınlarına son verilmesini kınadı. 

 

dusun-think.net

 

 


 

 

Cumhuriyet’in haberine takipsizlik

 

Cumhuriyet Gazetesi’nin, Hatay Valisi Ercan Topaca’nın Kocaeli Valisi olduğu dönemde makam tuvaletinin tadilatında altın kaplama malzemeler kullanmasıyla ilgili haberine açılan soruşturma takipsizlikle sonuçlandı. 

 

Takipsizlik kararında, gazetecilerin yazılarında kullandıkları ifadelerin polemik niteliğinde olsa dahi, nesnel açıklamayla desteklendiklerinde, bu ifadelerin asılsız kişisel saldırı olarak görülemeyeceği belirtildi.

 

Savcı Umut Tepe tarafından verilen takipsizlik kararında içeriğin yayından çıkarılması veya erişimin engellenmesi yönünde talepte bulunulabileceği hatırlatıldı.

 

cumhuriyet.com.tr

 

 


 

 

* Görsel: Servet Kesmen

 


Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.