Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Düşünce Özgürlüğü Bülteni (6 Mayıs)



Toplam oy: 708

- 2015 yılının ikinci 6 ayına ait verileri kapsayan Küresel Hükümet Talepleri Raporu'nu yayınlayan Facebook, Türkiye'nin altı ayda 503 hesaptan 443 kullanıcı verisi talep ettiğini açıkladı, ayrıca Türkiye’nin talebiyle 2 bin 78 içeriğin de engellendiğini belirtti. (Ayrıntılı rapor için [sadece İngilizce]: https://govtrequests.facebook.com/ )

 

- Cumhuriyet gazetesi yazarlarından Işıl Özgentürk, “Çok nazik, çok hassas olanlar için Güneydoğu” başlıklı yazısı nedeniyle Cumhurbaşkanı’na hakaret suçundan İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde hâkim karşısına çıktı. 4 yıl 8 aya kadar hapsinin istendiği davada ifade veren Özgentürk, yazıdaki açıklamalarını fikir özgürlüğü çerçevesinde ileri sürdüğünü belirtti. Duruşma 11 Ekim 2016’ya ertelendi.

 

- Dicle Haber Ajansı (DİHA) Antep muhabiri Mehmet Hakkı Yılmaz örgüt üyeliği suçlamasıyla tutuklandı. Yılmaz’ın tutuklanmasıyla tutuklu DİHA muhabiri sayısı 10’a yükseldi. Ajansın Mardin muhabiri Abdulkadir Tugay ise gözaltına alındı, gözaltı gerekçesi bilinmiyor. 

 

- Doğuş Üniversitesi, “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisi imzacısı Yrd. Doç. Dr. Aslı Vatansever ile Prof. Dr. M. Serdar Değirmencioğlu'nun sözleşmelerini feshetti. Kararda bildirinin “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni Güneydoğu’da teröre karşı sürdürdüğü mücadeleyi, ‘katliam’, ‘kasıtlı ve planlı kıyım’ ve bilinçli sürgün olarak nitelendirdiği,” öne sürüldü. Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı da, Barış İçin Akademisyenler grubunun bildirisine imza atan akademisyenlere art arda dava açmaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde 3 akademisyene Cumhurbaşkanı’na hakaret suçundan dava açan Başsavcılık, daha önce haklarında dava açılan Yrd. Doç. Hakan Mertcan, Yrd. Doç. Mustafa Şener, Yrd. Doç. Selim Çakmaklı ile araştırma görevlisi Esin Gülsen hakkında yeni bir iddianame düzenledi. Akademisyenler, sosyal medya paylaşımlarıyla "terör örgütü propagandası yapmak", "halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek" ve "devletin kurum ve organlarını aşağılamak" ile suçlandı. Mersin 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin iddianameyi kabul etmesi durumunda istenilen cezalar toplamda 21 yıl 6 aya ulaşacak. 

 

- Taraf gazetesinde 12 Eylül 2015 tarihinde yayımlanan “Vermezsen 400’ü...” başlıklı yazısı nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret etmekle suçlanan Prof. Murat Belge, hakkında açılan davanın ilk duruşmasında hâkim karşısına çıktı. İstanbul Anadolu 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki davada Belge’nin 4 yıl 8 aya kadar hapsi isteniyor. Duruşma 20 Eylül 2016’ya ertelendi.

 

- Bağımsız İletişim Ağı (BİA) Medya Gözlem 2016 Ocak-Şubat-Mart dönemi raporunu yayımladı. İfade ve basın özgürlüğü şartlarının gittikçe ağırlaştığını ortaya koyan rapora göre, 28 gazeteci Nisan'a hapiste girdi. 15 gazeteci, 2 medya grubuna saldırıldı; 49 haberci gözaltına alındı. Beş gazeteci ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ten mahkum olurken 22’sine yeni davalar açıldı. Üç aylık dönemde  Cumhurbaşkanına hakaretten 53’ü gazeteci 86 kişi işlem gördü. Erdoğan’a hakaret ve Terörle Mücadele Kanunu kapsamında açılan davalarda toplamda 5 müebbet, 2 bin 229 yıl 6 ay hapis cezası isteniyor. Barış İçin Akademisyenler girişimi üyesi 1128 akademisyen ve üç gazeteci hakkında 301’den yeni soruşturmalar açılırken, söz konusu dönem içerisinde 15 site, sekiz medya organı, 200 Twitter hesabı, 312 URL temelli haber; 33 Youtube, 79 Instagram linki, 3 kitap, 1 panel sansüre uğradı. (Raporun tamamına erişim için tıklayınız.)

 

- Twitter’daki paylaşımları gerekçe gösterilerek "Örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla gözaltına alınan imc tv Haber Müdürü Hamza Aktan, tutuklama talebiyle sevk edildiği nöbetçi mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

 

 

 


 

 

* Kaynak: dusun-think.net, Evrensel, bianet

 

* Görsel: Esra Kalay

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.