Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Düşünce Özgürlüğü Bülteni (9 Aralık 2014)



Toplam oy: 537

Dink suikastında kamu görevlileri ifade veriyor

Hrant Dink suikastına ilişkin olarak “kamu görevlilerinin ihmali olup olmadığına" yönelik İstanbul Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcısı Yusuf Hakkı Doğan’ın yürüttüğü soruşturma kapsamında ifade alma işlemleri devam ediyor.

Yeniden ele alınan Dink suikastı soruşturması kapsamında Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi'nin eski başkanları Sabri Uzun ile Ramazan Akyürek,  İstanbul İstihbarat Şube eski Müdürleri Ali Fuat Yılmazer ile Ahmet İlhan Güler "şüpheli" sıfatıyla; suikastın tetikçisi Ogün Samast ise "tanık" sıfatıyla ifade verdi. Savcılık, İstanbul Emniyet eski Müdürü Celalettin Cerrah ve İstanbul Vali eski Yardımcısı Ergun Güngör’ü de “şüpheli” sıfatıyla ifade vermeye çağırmıştı.

Öte yandan Samast’ın 18 yaşından küçük olması nedeniyle İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi'nde “terör örgütüne üye olmak” suçlamasıyla yargılandığı dava İstanbul 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen “Hrant Dink'e suikast” ana davasıyla birleştirildi.

9 Aralık 2014 / antenna-tr.org

 

Türkiye AİHM’de bir kez daha mahkum oldu

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Metin ve Bahri Budak’ın 1994 yılında gözaltında kaybedilmesiyle ilgili Türkiye’nin “etkili bir soruşturma yapmadığına" ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin yaşam hakkını düzenleyen 2. maddesini ihlal ettiğine karar verdi.

60 yaşındaki Bahri Budak ve torunu 14 yaşındaki Metin Budak’ın kemikleri 2005 yılında Diyarbakır’ın Lice ilçesi Yalımlı köyündeki bir toplu mezarda bulunmuş ve yapılan otopside ölüm sebeplerinin ateşli silah yaralaması olduğu belirlenmişti. Olayla ilgili Lice Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada şüpheli ve şüphelilerin kimliği tespit edilememiş ve dosya zamanaşımından düşmüştü.

AİHM’e yapılan başvurunun neticesinde Türkiye, Budak ailesine 30 bin Euro manevi, 5 bin Euro maddi tazminat ödemeye mahkum oldu. 

9 Aralık 2014/ bianet.org


12 Eylül mağdurları AYM’ye gidiyor

78’liler Derneği Başkanı Gani Alkan, 12 Eylül 1980 askeri darbesinin sorumlularının yargılanması için yaptıkları suç duyuruları sonuçsuz kalan Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi’nde işkence gören yaklaşık bin 600 darbe mağdurunun Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuruda bulunacaklarını açıkladı.

Diyarbakır Cezaevi’nde işkence ve kötü muameleye maruz kalanların çeşitli tarihlerde Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptıkları suç duyurularına takipsizlik kararı verilmiş, kararlara yapılan itirazlar ise reddedilmişti. Alkan; AYM’den de sonuç alınamaması durumunda konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıyacaklarını belirtti.

9 Aralık 2014 / agos.com.tr



Başsavcılık, Sarısülük’ün katili polise verilen cezayı az buldu

Yargıtay Başsavcılığı, Ankara’daki Gezi eylemleri sırasında Ethem Sarısülük’ü başından silahla vurarak öldüren polis Ahmet Şahbaz’a verilen cezayı az bularak bozulmasını istedi.

Ethem Sarısülük’ün ölümü ile ilgili davanın 3 Eylül’de görülen karar duruşmasında, sanık polis memuru Ahmet Şahbaz’a yedi yıl dokuz ay 10 gün hapis cezası verilmişti. Başsavcılık, Şahbaz’ın karşısındaki grubu görerek ateş ettiği için “kasten adam öldürme” suçuyla yargılanması gerektiğini ve “olası kasıt” suçundan hüküm kurulmasının yasaya aykırı olduğunu belirtti.

9 Aralık 2014 / diken.com.tr


 

Akit gazetesi Berkin’i hedef aldı

Yeni Akit Gazetesi, nefret söylemi içeren haberlerine bir yenisini daha ekleyerek, Gezi Parkı eylemleri sırasında polisin kullandığı gaz kapsülü ile yaralanarak hayatını kaybeden Berkin Elvan’ı hedef aldı.

Akit, Atina'da polisin tabancasından çıkan kurşunla hayatını kaybeden Aleksis Grigoropulos’un ölümünün 6’ncı yılında düzenlenen protestoda Berkin Elvan'ın da fotoğrafının taşınmasını "Berkin Elvan meğerse Yunanlı Yorgo'ların kardeşiymiş" şeklinde aktardı. Gazetede yer alan haberde Elvan’ın, "Bizans artığı grupların peşine takılarak eylem yaptığı ve çıkan kargaşada hayatını kaybettiği” söylendi.

9 Aralık 2014 / birgun.net



Avrupa Konseyi'nden hak ihlallerine karşı dijital platform

Avrupa Konseyi, ölüm, fiziksel saldırı ve sansür gibi basın özgürlüğü bakımından önemli hak ihlallerinin doğrudan bildirilmesini sağlayan bir online platform oluşturulması konusunda bu alanda mücadele eden uluslararası örgütlerle bir protokol imzaladı.

 Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EJF), Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (İFJ) Article 19, Avrupa Gazeteciler Derneği (AEJ), Uluslararası Haber Güvenliği Enstitüsü (INSI) ve Açık Toplum Enstitüsü (OSİ-Media) ile imzalanan protokol, medya özgürlüğü örgütlerinin bir ihlal söz konusu olduğunda merkezi bir uyarı sistemi altında bildirimde bulunmalarını sağlıyor.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Asamblesi(PACE) Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland; platformun, hak ihlalleri karşı etkili bir tepki geliştirmek ve gazetecilerin güvenliği için bir ilk adım olduğunu belirtti.

8 Aralık 2014 / bianet.org

 

 

12 Eylül soruşturmasında zamanaşımı kararı

Kahramanmaraş Savcılığı, 12 Eylül'de gerçekleşmiş suçlar bakımından açılan ilk soruşturma olan Ali Ekber Yürek, Mehmet Ceren ve Fehim Özarslan’ın işkencede öldürülmesi ve 91 kişinin yaralanması ile ilgili soruşturmayı dört yıl sonra zamanaşımından düşürdü.

Savcı Müge Zelda Hüner, dönemin Sıkıyönetim Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Yusuf Haznedaroğlu’nun talimatıyla çok sayıda kişinin gözaltına alındığını ve işkence uygulandığını kabul etti. Ancak zamanaşımı nedeniyle Haznedaroğlu ile asker ve polislerden oluşan 12 şüpheli hakkında dava açılamayacağına karar verdi.

Savcı Hüner, TCK’nın 77. maddesinde düzenlenmiş, “insanlığa karşı suçlarda zamanaşımı sınırının olmadığı” yönündeki hükmün geçmişe dönük olarak uygulanamayacağını belirtti ve eski TCK’na göre zamanaşımı sınırının en fazla 22,5 yıl olabileceği vurgulayarak kovuşturmaya yer olmadığına hükmetti.

8 Aralık 2014 / radikal.com.tr

 

Kartal Cemevi Vakfı’ndan sivil itaatsizlik eylemi

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Türkiye’de cemevlerine “ayrımcılık” yapıldığı yönündeki kararının ardından Kartal Cemevi Vakfı, bir sivil itaatsizlik eylemi başlatarak elektrik ve su faturası ödememe kararı aldı.

Tüm cemevlerini AİHM kararı doğrultusunda ödeme yapmamaya çağıran Kartal Cemevi Vakfı Başkanı İsmail Saçlı; “Faturaları ödememe kararı aldık. AİHM kararı bunu gerektiriyor. Cemevi’nin faturalarını Alevilerin ödediği vergilerden düşsünler” dedi.

8 Aralık 2014 / cumhuriyet.com.tr


AİHM, Türkiye’yi işkenceden suçlu buldu

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 5 Haziran 2001 tarihinde gözaltına alınarak 6 saat boyunca hiçbir hukuki işlem yapılmadan karakolda tutulan ve bu süre içerisinde polis tarafından darp edilen Mehmet Yerli'nin başvurusunda Türkiye’yi tazminat ödemeye mahkum etti.

Yerli’nin şikayeti üzerine Adana 8’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde  açılan davada sanık polis komiseri beraat etmiş, yapılan itiraz sonucu Yargıtay ise zamanaşımı nedeniyle yargılamaya gerek olmadığına karar vermişti.

AİHM, başvuru ile ilgili Türkiye’nin “işkence yasağını” ihlal ettiğine ve 12 bin 500 Euro tazminat ödemesine karar verdi.

8 Aralık 2014 / cumhuriyet.com.tr

 

 

Freedom House İnternet Özgürlüğü Raporu‘nu yayımladı

ABD merkezli düşünce kuruluşu Freedom House 2014 yılı İnternet Özgürlüğü Raporu’nu yayımladı.

İnternet özgürlüklerinin dokuz kategoride değerlendirildiği raporda Türkiye, erişim yasakları, içerik engellemeleri, sansür uygulamalarını arttıran yasal düzenlemeler, gazetecilere yönelik saldırılar nedeniyle geçtiğimiz yıl 49 puanda yer aldığı listede 6 puan kaybetti, incelenen 65 ülke içinde 43. sırada yer aldı.

Freedom House, Türkiye’yi İnternet özgürlüğü konusunda “kısmen özgür ülkeler” kategorisinde tanımladı.

Raporun tam metnine erişim için;

https://freedomhouse.org/report/freedom-net/freedom-net-2014#.VIGcyPSsV04

5 Aralık 2014 / diken.com.tr

 

Savcı, Selek hakkında yine ağırlaştırılmış müebbet istedi

Mısır Çarşısı patlamasıyla ilgili davada savcılık sosyolog Pınar Selek hakkında bir kez daha ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istedi.

Söz konusu davada 16 yıldır yargılanan ve üç kez beraat eden Selek, 24 Ocak 2013 tarihli duruşmada ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmış, Yargıtay, verilen cezanın usulen bozulmasına karar vermişti.

İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava 19 Aralık 2014 Perşembe günü saat 10.00'da devam edecek.

5 Aralık 2014 / bianet.org



Alınak cezaevinden çıktı

Eylül ayında girdiği Kars açık cezaevinden Denetimli Serbestlik Yasası'na göre çıkan ancak yasanın insan onuruna aykırı olduğunu belirterek başlattığı sivil itaatsizlik eylemiyle kendi isteğiyle tekrar cezaevine giren avukat Mahmut Alınak serbest bırakıldı.

İşkenceci polisleri eleştirdiği için 14 ay 17 gün hapis cezası alan Alınak, bir başka dosya kapsamında daha önce Kandıra F tipi Cezaevi’nde tutuklu kaldığı sürenin aldığı mahkumiyetten düşürülmesiyle Susuz Kapalı Cezaevi’nden çıktı.

Oğlu Bişar Abdi Alınak, yaptığı açıklamada, “Babam düşünceleri nedeniyle kendisine verilen hapis cezasının bedelini özgürlüğüyle ödeyerek serbest kaldı. Onun düşünceleri cezaevinde de özgürdü. O şimdi alacaklı, devlet ise borçludur” dedi.

5 Aralık 2014 / antenna-tr.org

 

Gazeteciler ve akademisyenler yayın yasağını AYM’ye taşıdı

TBMM Soruşturma Komisyonu’nun talebi üzerine mahkemece konulan yayın yasağına bir tepki de gazeteci ve akademisyenlerden geldi.

Taraf Gazetesi muhabiri Adnan Keskin, İMC televizyonu haber spikeri gazeteci Banu Güven, İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim Üyesi Yaman Akdeniz ve Ankara üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak Meclis yolsuzluk soruşturma komisyonuna getirilen yayın yasağının kaldırılması için AYM'ye başvurdu.

Haber alma ve yayımlama haklarının ihlal edildiği ileri sürülen başvuruda yayın yasağına yönelik 24 saat içinde tedbir kararı alınması da talep edildi.

5 Aralık 2014/ medyatava.net



 “İç Güvenlik Paketi” hak ihlallerini artıracak”

Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi, “İç Güvenlik Paketi”nin toplantı ve gösteri yürüyüşü, düşünce ve ifade özgürlüğü, kişi özgürlüğü ve güvenliği hakları konusunda polis devleti uygulamalarını daha da arttıracağını vurguladı, reform paketine karşı sosyal medyada imza kampanyası başlattıklarını duyurdu.

Girişim adına konuşan Mahmut Konuk, paketle temel insan haklarının keyfi sınırlandırmalara tabii tutulduğunu ifade etti, güvenlik güçlerine verilen yetkilerin insan hakkı ihlalleri yaratacağını söyledi.

5 Aralık 2014/ evrensel.net


“Nişanyan’a yargı suikastı”

Aydın Yenipazar Cezaevi’nde tutulan yazar Sevan Nişanyan, Selçuk 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na muhalefet gerekçesiyle, toplamda 5 yıl 2 ay 15 gün hapis ve 12.600 TL para cezasına çarptırıldı.

Bu hapis cezalarının da eklenmesiyle Nişanyan’ın infaz süresinin, 11 yıl 8 aya ulaştığını belirten avukat Murat Akçı “Nişanyan, kapalı cezaevlerinde yıllarca hapis yatacak tek kişi olabilir. Zira bu suçtan dolayı kapalı cezaevinde bulunan başka bir kişi daha yok” dedi. Akçı, bu durumun, yazar Nişanyan’ı susturmak isteyenlerin “başarısı” olduğunu düşünüyor.

Kendisine ait araziye yaptırdığı inşaat nedeniyle “İmar Kanunu’na muhalefet suçlamasıyla 2 yıl hapis cezası alan Nişanyan 2 Ocak 2014’te hapse girmiş, bu süre içerisinde inşaat nedeniyle açılan ve sonuçlanan davalarla cezası 6 yıl 6 aya çıkmıştı.

4 Aralık 2014 / agos.com.tr

 

 

Failler 20 yıldır bulunamadı

Gazeteciler, 3 Aralık 1994 tarihinde İstanbul’daki teknik binası ve merkez bürosu ile Ankara bürosu eşzamanlı bombalı saldırıya uğrayan Özgür Ülke gazetesi ile ilgili anma toplantısı düzenledi, bir kez daha adalet istedi.

Devletin basına yönelik kirli politikalarını sürdürdüğünü belirten Özgür Gündem Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Eren Keskin saldırı ile ilgili bugüne kadar ne faillerin bulunduğunu ne de gerçek anlamda hukuksal bir sürecin başlatıldığını söyledi.

Keskin; “Özgür Ülke Gazetesi'nin susturulması dönemin Milli Güvenlik Kurulu (MGK) kararıydı. Dönemin başbakanı Tansu Çiller imzalı 'gizli' ibareli belgeyi, gazetemizin bombalanmasından 15 gün sonra sayfalarımıza taşımıştık” dedi.

4 Aralık 2014 / bianet.org



Yargıtay: “Kılıçdaroğlu’nun sözleri eleştiridir”

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lideri Kemal Kılıçdaroğlu aleyhine açtığı üç hakaret davasında verilen cezaları, “Eleştiri olmadan demokratik bir toplumdan söz edilemez” diyerek bozdu.

Kılıçdaroğlu, Davutoğlu hakkında Dışişleri Bakanı olduğu dönemde kullandığı, “Suriye ile Libya arasında farkı kavramayacak kadar çapsız” sözleri nedeniyle Ankara 13. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açılan davada tazminat cezasına mahkum olmuştu.

AİHS’nin 10. maddesini ve AİHM kararlarını hatırlatan Yargıtay “Davaya konu konuşmada, dış politikadaki başarısız sonuçlar eleştirilmektedir. Siyasetçi olan şikayetçinin siyasal eleştirilere katlanma yükümlülüğü bulunmaktadır” dedi.

 4 Aralık 2014 / bianet.org



Denizli’de “makul şüpheli” bildiriler toplatıldı

Denizli'de 2'nci Sulh Ceza Hakimliği, başsavcılığın talebi üzerine pazar günü Denizli'de yapılacak Birleşik Haziran Hareketi toplantısını duyuran bildiriler hakkında toplatma kararı verdi.

Sulh Ceza Hakimliği, hükümeti eleştiren ifadelere nedeniyle, “suçun işlendiği hakkında makul şüphe olduğu” ve “suç delili niteliği taşıdığı” gerekçesiyle bildiriye el konulmasına ve toplatılmasına karar verdi.

Böylelikle “kuvvetli şüphe” şartını “makul şüphe”ye dönüştüren ve TBMM'de kabul edilen Yargı Paketi'nin ilk uygulaması yapılmış oldu.

4 Aralık 2014 / radikal.com.tr

 

Öğretmene uyarı cezası AYM’den döndü

Anayasa Mahkemesi (AYM), üyesi olduğu sendikanın ülke genelinde aldığı greve katılan öğretmene verilen uyarı cezasını, sendika hakkının ihlali saydı.

AYM, üyesi olduğu EĞİTİM-SEN’in 28-29 Mart 2012 tarihlerinde ülke genelinde iki gün işe gelmeme eylemine katılan öğretmen Tayfun Cengiz’e “mazeretsiz olarak göreve gelmediği’’ gerekçesiyle verilen uyarı cezasını Anayasa’nın 51. maddesinin ihlali olduğuna hükmetti. AYM, Cengiz gibi sendikal haklarını kullanan kişilerin disiplin soruşturması tehdidi altında kaldıklarını vurguladı ve verilen cezanın ‘’demokratik toplumda gerekli olmadığını’ belirtti.

4 Aralık 2014 / evrensel.net


 

“Yargı paketi” Meclis’ten geçti

Polisin yetkilerini genişleten, aramalarda kuvvetli şüphe yerine makul şüphe kriterini getiren iç güvenlik paketini de içeren kanun tasarısı Meclis Genel Kurulu'nda yasalaştı.

43 maddelik "Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” ile Hakimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi 211 kabul, 17 ret oyla kabul edildi.

Soruşturma dosyalarının içeriğini incelenmesi veya belgelerden örnek alınmasına da kısıtlama getiren kanunla birlikte avukatların yetkileri soruşturmanın amacını tehlikeye düşüreceği gerekçesiyle savcının isteğiyle engellenebilecek.

3 Aralık 2014 / antenna-tr.org



Yargıtay: “Cem evi için dernek kurmak anayasal haktır”


Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, Çankaya Cemevi Yaptırma Derneği hakkındaki kapatma davasını reddeden yerel mahkeme kararını onadı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, tüzüğündeki ''cem evlerini ibadet yeri olarak'' nitelendiren ifadeler nedeniyle dernek hakkında Ankara 16. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dava açmıştı.

Yargıtay, cem evlerinin ibadethane olup olmadığının yargının kararıyla belirlenemeyeceğine ancak cem evi yaptırmak üzere dernek kurulmasının anayasal bir hak olduğuna hükmetti.

3 Aralık 2014 / radikal.com.tr



Türkiye AİHM’de bir kez daha mahkum oldu

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), öldürülen PKK’li gerillalar için düzenlenen mevlide katıldıkları için “örgüt propagandasıyla” suçlanıp hapis cezası alan İhsan Güler ve Sinan Uğur’un başvurusunda Türkiye’yi mahkum etti.

Mahkeme Türkiye’nin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin “düşünce, vicdan ve din özgürlüğünü” düzenleyen 9. maddesinin ihlal ettiğine karar verdi. AİHM,  başvurucuların sadece törene katıldıkları için cezalandırıldıkları belirtti ve Türkiye’yi 7 bin 500’er Euro manevi tazminat ödemeye mahkum etti.

3 Aralık 2014 / bianet.org

 

 

 “Ak Saray’ın maliyeti açıklanırsa ekonomi zarar görür”

TOKİ, yeni inşa edilen Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın maliyetini soran Mimarlar Odası Ankara Şubesi’ne "Maliyetin açıklanması ülke ekonomi çıkarlarına zarar verir" şeklinde cevap verdi.

TOKİ; Bilgi Edinme Kanunu’nun “Ülkenin ekonomik çıkarlarına ilişkin bilgi veya belgeler” başlıklı 17. maddesi gereğince ülkenin ekonomik çıkarlarına zarar verecek bilgi veya belgelerin, bu kanunun kapsamı dışında olduğunu belirtti ve bilgi verilmesini uygun görmedi. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan inşaat için harcanan paranın gizlenmeye çalışıldığını söyledi, taleplerine verilen yanıtın maliyetin ekonomik kriz nedeni olacak boyutta olduğunu düşündürdüğünü belirtti.

Hükümetin şeffaf bir yönetimin gereği olarak yasalaştırdığı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu 2004 yılında yürürlüğe girmişti.

3 Aralık 2014 / antenna-tr.org

 

 

Kaynak: Antenna.org

Görsel: Burak Tüylek

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.