Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

E-kitapta şaşırtan gelişme



Toplam oy: 767

Aralarında Orhan Pamuk’un da bulunduğu dünyaca ünlü pek çok yazar, bağlı bulundukları yayınevlerini devre dışı bırakıp e-kitaplarını doğrudan Amazon.com üzerinden satacağını açıkladı.

Dünyanın en büyüklerinden olan Wylie Telif Ajansı’nın birçok yazarı, kendi yayınevleri ile e-kitap telif yüzdesinde anlaşmazlığa düşünce, Wylie’nin yalnızca e-kitap satışı için kurduğu Odyssey Editions ile anlaştı. Bugün yayın hayatına başlayan Odyssey Editions'ın kurucusu, dünyanın en etkili telif ajanlarından biri olarak kabul edilen "Çakal" lakaplı Andrew Wylie. Odyssey Editions, 20 modern klasik yapıtı yalnızca e-kitap olarak, Amazon.com üzerinden $9.99’dan satışa sunacak.

LİSTE, ETKİN İSİMLERDEN OLUŞUYOR

Orhan Pamuk, Philip Roth, Vladimir Nabokov, VS Naipaul, Salman Rüşdi, Borges, Martin Amis ve John Updike gibi pek çok ismi barındıran, göz kamaştırıcı bir listeye sahip olan Wylie Telif Ajansı, böylece yazarlarına daha yüksek telif oranlarıyla doğrudan e-kitap pazarına açılma olanağı sunuyor. Hepsi Wylie ile çalışan yazarlar geçen günlerde yayıncılarının önerdiği %25 civarında gezen telif oranlarını az bulmuş, böylece yayınevini devre dışı bırakarak daha yüksek bir gelir elde etmeyi planlamışlardı.

Amazon.com ile Wylie arasında yapılan 2 yıllık bu özel anlaşmanın, yayınevleri ve kitabevlerini devreden çıkararak kitap sektöründe önemli bir değişimi başlatması bekleniyor. Wylie, Haziran ayında yaptığı açıklamada: “700 yazarımız için özel bir e-kitap yayınevi kuracağız ve Google, Amazon.com veya Apple gibi bir şirketle anlaşarak e-kitapların satışını kendimiz yapacağız” açıklamasını yapmıştı.

GERİLİM TIRMANIYOR

Bu anlaşmanın duyurulmasının ardından dünyanın en büyük yayın kuruluşu Random House Inc., bundan böyle Wylie Ajansı ile tüm iş ilişkilerini durduracağını açıklamış, Amerikan Yazarlar Birliği de Random House’un bu tepkisine karşılık yayınevlerinin e-kitap haklarını korumak istemeleri halinde yazarlara %25 değil, %50 yakınlarında bir telif önermesi gerektiğini açıklamıştı.

E-kitap konusunda yazarlarla yayıncılar arasında Ingiltere’de de benzer bir gerilim tırmanıyor. Bu ayın başlarında İngiliz Yazarlar Birliği başkanı, tarih bilimci, romancı Tom Holland yayınevlerinin yazarlara önerdikleri e-kitap sözleşmelerini “adil olmaktan çok uzak” olarak nitelemişti.

Odyssey Editions tarafından e-kitap olarak yayınlanan başlıklar:

London Fields - Martin Amis

The Adventures of Augie March - Saul Bellow

Ficciones (Spanish edition) - Jorge Luis Borges

Junky - William Burroughs

The Stories of John Cheever - John Cheever

Invisible Man - Ralph Ellison

Love Medicine - Louise Erdrich

The Naked and the Dead - Norman Mailer

Lolita - Vladimir Nabokov

The Enigma of Arrival - VS Naipaul

The White Castle - Orhan Pamuk

Portnoy's Complaint - Philip Roth

Midnight's Children - Salman Rüşdi

The Man Who Mistook His Wife for a Hat - Oliver Sacks

Fear and Loathing in Las Vegas - Hunter S Thompson

Rabbit Run - John Updike

Rabbit Redux - John Updike

Rabbit is Rich - John Updike

Rabbit at Rest - John Updike

Brideshead Revisited - Evelyn Waugh

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.