Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Edebiyat dünyasının en güçlü kadın karakterleri



Toplam oy: 1370

Her ne kadar kurgulanmış karakterler olduklarını bilsek de, pek çok roman kahramanı hayatımızda yer eder. Gündelik hayatımızda karşılaştığımız kimi kadın profilleri bizi umutsuzluğa itse dahi, teselliyi edebiyatta arayabiliriz. Bu yazıya konu olan 10 güçlü, kadın roman karakteri sayesinde belki ihtiyaç duyduğumuz gücü, kararlılığı ve derinliği bulabiliriz.

 

 

 

 

 

Jane Eyre, Jane Eyre

 

 

 

 


 

 

 

Kendi ayakları üzerinde durabilen, tutkulu ve karmaşık kadın karakterlerin en eski ve önemli temsilcilerinden olan Jane Eyre, gerçekten de ne olduğunu şaşırtıyor insana. Büyük bir acı çekiyor olsa da, ayağa kalkmak için en güvendiği kişi yine kendisi oluyor. China Miéville'in dediği gibi, “Charlotte Bronte'nin kadın kahramanı bir kulenin tepesinde durur gibidir; kültürlü, estetik, hayran olunası ve saygı uyandıran.”

 

 

 

 


 

 

 

Hermione Granger, Harry Potter serisinden

 

 

 

 

 

 

Harry Potter kitaplarında, Hermione çok bilmiş bir öğrenciden, güzelliğiyle dikkat çekmeye başlayan bir genç kadına dönüşür (ve Ron'un aklını başından alır), son olarak da Voldemort'a karşı başlatılan saldırıda herkesi bir arada tutan kişi olur. Hermione, kararlılığı ve engin bilgi dağarcığı (nereden baksanız Hogwarts Tarihi kitabını baştan sona bir tek o okumuştur) sayesinde arkadaşlarını bir çok zor durumdan kurtarır.

 

 

 

 


 

 

 

 

 

Bath'lı kadın, Canterbury Hikayeleri

 

 

 


 

 

Aslına bakarsanız, Chaucer, Bath'lı kadını bu kadar önemli bir karakter olarak öne çıkarmayı planlamamıştı. Romanın taslaklarına baktığınızda, karakterin oldukça ufak ve basit bir rolü olduğunu görebilirsiniz. Bath'lı kadın çapkın ve şehvet uyandıran biri, ancak tüm belaltı şakalarının altında, kadın üstünlüğüne ve bir kadının kendi bedeni üzerinde söz sahibi olması gerektiğine dair de bir mesaj vermekte. 14. yüzyıla göre oldukça iddialı olan feminist bakış açısı da üstüne eklenince, Bath'lı kadın da listede yerini alıyor.

 

 

 

 


 

 

 

Katniss Everdeen, Açlık Oyunları üçlemesi

 

 

 

 

 

 

Elbette Katniss, erkeklerle ilgili sızlanmaları ile bizi biraz sinir etmiş olabilir, ancak bu kadar başarılı bir kadının o kadar hakkı olabileceğini düşünüyoruz. Onu öldürmeye yönelik pek çok saldırıdan kurtulabilmiş olduğunu da hatırlatalım. O tam bir savaşçı.

 

 

 

 


 

 

 

Hester Prynne, Kızıl Damga

 

 

 

 

 

Evlilik dışı çocuk sahibi olduğu için komşuları tarafından dışlansa da, pek çok zaman mağduriyete uğrasa da, Hester her zaman inançlı bir şekilde ayağa kalkıp, hayatına devam edebilen bir karakter, bu da onu böylesine güçlü yapıyor. Amerikan edebiyatının en önemli kadın karakterlerinden biri kabul edilen Hester Prynne, pek çok zıtlığı içinde barındırır: güzel ve çirkin, kutsal ve günahkar, geleneksel ve radikal... Hester, Hawthrone'un edebiyat geçmişinde, bir kadının kabul edilen değer yargılarını hiçe saydığında önemli bir güç de kazandığını gösteren önemli bir karakter.

 

 

 

 


 

 

 

 

Eowyn, Yüzüklerin Efendisi üçlemesi

 

 

 

 

 

Tolkien'in romanlarında kadın karakterler 'ana karakter' olarak tanımlanamasa dahi, Angmar'ın cadı-kralını öldüren bir kadından daha güçlüsünü bulabilir misiniz? Onunla tanıştığımız ilk andan itibaren kendi halkını korumak için erkek kılığına giren ve arkadaşının peşinden savaşa giden bir kadın Eowyn.

 

 

 

 


 

 

 

Lyra Silvertongue, Altın Pusula serisi

 

 

 

 

 

 

Serinin ilk kitabında 12 yaşında olan Lyra, dikbaşlı ve kuralları hiç sayan karakterinin yanında, kimsenin sahip olmadığı bir özelliğe de sahipti: geçmiş ve gelecekle ilgili soruları cevaplayan bir makineyi okuyabilen tek kişiydi. Katı kurallarına rağmen pek çok insanın kalbini kazanan ve kandırılması imkansız insanları kandırabildiği için 'Silvertongue' (Gümüşdil) adını alan Lyra, sözcüklerin en önemli silahlar olduklarını da gösteriyor bize.

 

 

 

 


 

 

 

 

Janie Crawford, Tanrıya Bakıyorlardı

 

 

 

 

Özgürlüğüne düşkün bir kadın olan Janie Crawford'ın gücü, hayat ona ne sunarsa sunsun, devam edebilme kabiliyetinden geliyor. Kimin kimi sevmesi gerektiği, mutlu bir hayatın nasıl sağlanabileceği üzerine, kendi farkındalığını arttırarak sorular soran bir kadın o.

 

 

 


 

 

 

 
Hua Mulan, Mulan'ın Şarkısı

 

 

 

 

 

 

Mulan'ı pek çoğunuz Disney animasyonundan biliyorsunuz, ancak kendisi aslında 6. yüzyılda yazılmış Çince bir şiir olan Mulan'ın Şarkısı'ndan ilham almış bir karakter. Disney versiyonunun aksine, Mulan, 17 yaşında ve dövüş sanatlarında usta, savaşçı bir kız. Üstelik babasıyla savaşa gidiyor, pek çok zafer kazanıyor ve sonra evine dönüp, genç bir kız olarak hayatına devam ediyor. Buna ne diyorsunuz?

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Lisbeth Salander, Ejderha Dövmeli Kız

 

 

 

 

 

 

Listenin sonuna geldiğimizde, karşımıza kadın roman kahramanlarının en güçlülerinden biri çıkıyor. Son derece işinin piri bir bilgisayar korsanı olan Lisbeth, görsel hafızasının gücünden de yararlanarak, çocukluğunu cehenemme çevirenlerden intikam alıyor. 'Feminist intikam meleği' olarak da adlandırılan Lisbeth Salander'ın acımasızlığını örnek almanızı pek tavsiye etmeyiz, ancak onun işleri bu şekilde hallettiği de bir gerçek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


DDD

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.