Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Edebiyatın "belleği" müzenin kapısına kilit



Toplam oy: 911

Nazım Hikmet’ten Cemal Süreya’ya, Aziz Nesin’den Melih Cevdet Anday’a pek çok yazar ve şaire ait şahsi belge, mektup, Kitap ve yazın takımlarının sergilendiği Edebiyat Müzesi ve Yazın Belgeliği, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca kapatılıyor.

 

Tarihi Yıldız Sarayı içindeki eski Arabacılar Dairesi’nde yer alan Edebiyat Müzesi, 2002 yılında dönemin Kültür Bakanı İstemihan Talay’ın onayıyla beş yılda bir yenilenmesine karar verilen bir protokolle kuruldu. TYS’nin o yıllardaki başkanı şair, aynı zamanda mimar olan Cengiz Bektaş, hali hazırda depo olarak kullanılan mekanı müzeye dönüştürdü. Protokol 2007’de yenilendi, ikinci yenileme için ise 21 Nisan 2011 tarihinde bakanlığa dilekçe gönderildi. Bu dilekçe de 6 Haziran 2011’de onaylandı. Ancak 19 Aralık 2011’de bakanlık protokolün iptal edildiğini belirterek, müzenin boşaltılmasını istedi. Bakanlık, müze alanını depo olarak kullanacaklarını belirtti.

 

İlk baskılar kolilerde

 

12 yılda aralarında Nâzım Hikmet, Şükran Kurdakul, Enver Gökçe, Aziz Nesin, Cemal Süreya, Asım Bezirci gibi Türk edebiyatının önemli isimlerinin kitaplarının ilk baskıları başta olmak üzere daktilo, gözlük, kalem gibi yazı gereçleri, roman ve öykülerin ilk taslakları, mektuplar ve çalışmalardan oluşan yazı belgelikleri kazandırılan müze, protokolün yenilenmemesi üzerine geçtiğimiz Şubat ayında kapılarını edebiyat severlere kapattı. Bakanlık, TYS‘ye "8 Mayıs’a kadar boşaltın" yazısı gönderirken, müzedeki yazar ve şairlere ait tarihi belge ve eşyalar kolilere konuldu.

 

"Yer gösterirler, dedik"

 

TYS Başkanı Mustafa Köz, “Bir yer gösterirler umuduyla hep sakin davrandık. Önce Ertuğrul Günay’dan, şimdi de Ömer Çelik’ten randevu istedik ama olumlu yanıt alamadık. Bu durumu, bütün kültür sanat kurumlarına yapılan saldırıların bir parçası olarak görüyoruz” dedi.

 

Protokoldeki şart

 

Bakanlık ile sendika arasında yapılan protokolde müzenin ancak şu koşulda kapanacağı yazıyor: “‘Sendika amaçlarının dışına çıkması halinde bakanlık, sendikaya uyarıda bulunarak taşınmazın adına uygun kullanılmasını isteyebilir. Sendika bu uyarının gereğini yapar, yapmazsa protokol iptal edilir.’”

 

(Kaynak: Arif Balkan / Milliyet)

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.