Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Eğitim politikaları çocukların vizyonunu mu daraltıyor?



Toplam oy: 665

Birleşik Krallık'ın kitaplara ilişkin son günlerdeki gündem maddelerinden ikisi İngiliz gençliğini ve eğitim politikalarını mercek altına alıyor, okulların çocukların yaratıcılığını ne derece pekiştirdiğini sorgulatıyor. Ayrıca akla şu soruyu getiriyor: "Eğitim sistemi çocukların vizyonunu genişletiyor mu, yoksa daraltıyor mu?"

 

Gelişmelerden biri mevcut sınav sistemiyle ilişkili. Çocuk kitapları kaleme alan bir grup yazar, çocukların İngilizce ve matematikteki başarısını ölçmek için 7 ve 11 yaşlarında yapılan SAT'ın ve okullardaki mevcut gramer/yazma öğretiminin genç dimağları körelttiğine ve çocukları potansiyellerini ortaya çıkarmaktan alıkoyduğuna dikkat çekerek, bu durumun geleceğin yazar ve şairlerini ciddi biçimde ve negatif yönde etkileyeceğini öne sürüyor. Eğitim Bakanlığı'nın sunduğu yeni terminoloji, dilbilgisi kurallarının sınırlarını daralttıkça daraltıyor ve yazarlara göre bu sıkı prosedürler çocukların yazarkenki özgürlüğüne darbe vuruyor; ayrıca anadillerine yabancılaşmasına ve edebiyattan soğumasına sebebiyet veriyor.

 

 

Gözleri çocuk edebiyatına ve pedagojiye çeviren ikinci gelişme ise bir İngiliz eğitimcinin bazı çocuk kitaplarının tehlikelerine ilişkin iddiası oldu. The Acorn School'un müdürü Graeme Whiting, okulun web sitesinde yayınlanan yazısında, aileleri çocuklarını Harry Potter, Taht Oyunları, Yüzüklerin Efendisi, Açlık Oyunları gibi fantastik ögeler içeren kitaplardan uzak tutmaları konusunda, bu kitapların akıl hastalığına yol açabileceğini öne sürerek uyardı ve ailelerden bu "uygunsuz" kitapları yasakalamalarını istedi. Whiting, bu içerikteki yapıtların "ruhsuz ve karanlık" yönüne atıfta bulunarak, çocuklara "sevgiyi ve pozitif duyguları" aşılayacak kitapların okutulması gerektiğini aktardı. Geleneksel ve klasik edebiyattan uzaklaşmanın çocukların duygusal dünyalarını bloke edebileceğini söyleyen eğitimci, modern dünyanın mekanik ve hissiz gerçekliğinin "yeni nesil" kitaplarda açıkça ortaya konulduğunu, bu kitapları almak için "lisans belgesi" aranması gerektiğini sözlerine ekledi.

 

 

 


 

 

* Çeviren: Özge Bölen

 

* Görsel: Onur Atay

 

* Kaynak: The Independent, The Guardian

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.