Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Elif Şafak geleceğin kütüphanesi için yazıyor


İyi
Toplam oy: 575

Dünya genelinde bir şöhrete sahip olan Elif Şafak şimdilerde Geleceğin Kütüphanesi adlı bir proje için yazıyor. İskoç sanatçı Katie Paterson tarafından tasarlanan bir sanat projesi olan Geleceğin Kütüphanesi'nde aralarında Margaret Atwood'un da bulunduğu 100 katılımcının kaleme aldığı metinler ancak metinlerin basılacağı kağıdı sağlayacak ağaçlar yeterince büyüdüğünde, 2114 yılında basılabilecek.

 

Projeyi 2014 yılında başlatan Katie Paterson projesi için Oslo'da bulunan Nordmarka ormanına ileride kağıda dönüştürülmek üzere 1000 adet ağaç fidesi dikti. Sanatçı, Elif Şafak'ın projeye dahil oluşunu ise şöyle anlatıyor: "Elif Şafak'ın yazdıkları sınırları ortadan kaldırıyor: Kültürel, coğrafik, politik, ideolojik, dini ve manevi ve birçok sesi kucaklıyor. Hikaye anlatımı büyülü ve çok derin, insanlar ve yerler arasındaki bağlantıyı yaratıyor. Zamanın özellikle ayrılmış bir anında bir umut ışığı."

 

 

 

Elif Şafak ise bu projeye katılmaktan onur duyduğunu söylüyor ve ekliyor: "Bu çok sıradışı bir proje; kendilerinden birçok şeyi ve kalplerini koydukları bir proje. Arkasında çok fazla inanç var. Umuyorum ki gelecekte okunacak bir metin yazma fikri bana bir mektup yazıp nehire bırakmak gibi geldi. Nereye gideceğini ya da onu kimin okuyacağını bilmiyorsunuz, zamanın akşına inanıyorsunuz."

 

Projeye dünyanın pek çok yerinden yazarların katıldığını belirten Şafak "Dünyada bu kadar çok ayrışmanın olduğu bir dönemde global bir proje bu. Projeyi organize edenlerden biri bunun bir aile ağacı gibi olduğunu söyledi, bu fikri çok sevdim," diyor. Yazacağı şey hakkında düşünmekte olduğunu, fakat henüz yazmaya başlamadığını söyleyen Elif Şafak "Asla karşılaşmayacağınız insanlar için yazıyorsunuz. Ama aynı zamanda kendiniz için de yazıyorsunuz. Bu anlamda çok özel, kişisel bir proje. Gelecek tepkileri düşünmüyorsunuz, sadece yaptığınız şeye inandığınız için yazıyorsunuz. Bu yüzden projenin çok saf bir temeli var," dedi.

 

Elif Şafak'ın kaleme alacağı metin, 2114 yılında, diğer katılımcıların metinleriyle beraber basılacak olan antolojide yer alacak.

 

 


 

 

Kaynak: The Guardian

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.