Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

En iyi Gatsby hangisi?


İyi
Toplam oy: 1099
F. Scott Fitzgerald
Everest Yayınları

F. Scott Fitzgerald'ın ünlü romanı (The Great Gatsby) Muhteşem Gatsby'nin İngiliz hayranları, Uluslararası Londra Tiyatro Festivali'nin parçası olan toplam sekiz saat süren üç perdelik oyunu ve ünlü oyuncu Leonardo DiCaprio'nun başrolünde olduğu filmi iple çekiyor.

 

 

 

Uzmanlar, 20. yüzyıl Amerikan edebiyatının tekrar canlanmasını, hikâyesel anlatımın güçlülüğüne bağlıyorlar. Kimileri de, kitap uyarlamalarının yarattığı "vurgunu", modern zamanlarla olan paralellikten kaynaklandığını düşünüyor.

 

 

 

 

Nebraska-Lincoln Üniversitesi'nde İngilizce profesörü olan Guy Reynolds: “Bunlar parayla olacak işler. Kitabın sayısız skandala sahip bir içeriği var. İnsanlar bu işten büyük paralar kazanıyor ama bu para etik değil. Romanlar sanki şu an yaptıkları işin şablonu gibi kalıyor.”

 




 

Yönetmen John Collins: “Muhteşem Gatsby, mücevher gibi işlenmiş bir yazının ürünü. Etkileyiciliğine ve lirikliğine bayıldım. Modern yansıması, kısa dönemli kültürel trendlerden daha derin. Dönemin tarzı heyecan verici ve güzel ama Jazz Çağı'nın tanımlayıcı hali, işin derinliğinde ve güzelliğinde saklı” diyor.

 

 

Gatz'in beyaz perde geçmişi

 

 

 

 

 

1926: Kitabın ilk uyarlaması, yayımlandıktan bir yıl sonra geldi. George Cukor tarafından yönetilen ve yılın ilk aylarında Broadway'de gösterime giren sessiz film, şu anda kayıp.

 

1949: Filmin ikinci uyarlamasında başrolde Alan Ladd ve Betty Field vardı. Başlarda Tyrone Power da projeye dahilken, stüdyonun Gene Tierney'le yola devam etmesi üzerine Daisy Buchanon'da oynamayı tercih etti.

 

1974: Francis Ford Coppola ve Vladimir Nabokov, Truman Capote'nin 1974 versiyonunda yeniden yer almasından sonra, bir film senaryosu yazdılar. Başrolde Gatsby rolüyle Robert Redford, Daisy rolüyle Mia Farrow yer aldı. Prodüksiyonun değerinden övgüyle söz edilirken, kritik resepsiyon çok zayıf kaldı.

 

2000: TV versiyonunun başrollerinde Toby Stephens, Mira Sorvino ve Paul Rudd olan yapımın beyaz perdeye aktarılması engellendi.

 

 

 

 

 

2012: Baz Luhrmann'ın uyarlamasında başrolleri Leonardo DiCaprio ve Carey Mulligan paylaşıyor. 120 milyon dolarlık yapımın Noel'de izleyicisiyle buluşması planlanıyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: Independent

 

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.