Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Folio Ödülü'nün kazananı belli oldu



Toplam oy: 907

Kısa listesi geçtiğimiz Nisan ayında açıklanan Folio Ödülü'nün kazananı belli oldu. Bu yıl kurgu dışı kitapların da kurgu kitaplar kadar kendine yer bulduğu listeden ödülü kucaklayan isim The Return adlı anı kitabıyla Hisham Matar oldu. Matar bu yıl bu kitabıyla biyografi-otobiyografi dalında Pulitzer Ödülü'ne de layık görülmüştü. The Return ayrıca Folio Ödülü'nü kazanan ilk kurgu dışı kitap oldu.

 

 

 

The Return, Hisham Matar'ın Kaddafi rejiminin yıkılmasının ardından kaybolan babası Jaballa'yı bulmak üzere memleketine yaptığı yolculuğu anlatıyor. Matar'ın babasının dikta rejimine muhalif bir işadamı olduğu ve 1979'da güvenlik güçleri tarafından kaçırıldığı biliniyor. Ailesi tarafından bir daha haber alınamayan Jaballa'nın, 1996 yılında 1270 mahkumun öldürülmesiyle kötü bir şöhret edinen Ebu Salim cezaevine götürüldüğü tahmin ediliyor.

 

 

 

Esasen romancılığıyla tanınan Hisham Matar New York'ta doğmuş, Trablus ve Kahire'de büyümüş bir yazar. Şimdilerde ise İngiltere'de yaşıyor. Türkçede Bir Kayboluşun Anatomisi adlı bir romanı bulunan Matar'ın ilk romanı In The Country of Men Man Booker Ödülü kısa listesine kalmayı başarmış ve 2006 yılında The Guardian tarafından "en iyi ilk kitap" seçilmişti.

 

 


Folio Ödülü 2017 kısa listesi için tıklayınız.

 


 


 

 

 

Kaynak: The Guardian

 

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.