Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Gore Vidal, Kureishi ve Naipul geliyor



Toplam oy: 970

İngiltere merkezli kültür kurumu Liberatum, bu yıl aralarında mimar Zaha Hadid, yazar ve yapımcı Hanif Kureishi ve İngiliz piyanist, besteci ve müzikolog Michael Nyman’ın da bulunduğu pek çok sanatçıyı  “İstancool” festivalinde buluşturuyor. Çeşitli ülkelerin kültür sanat dünyalarının önde gelen isimlerini bir araya getirerek kültürel ilişkileri ve diyaloğu artırmaya yönelik etkinlikler düzenleyen Liberatum'un düzenlediği bu onuncu festival, 2- 4 Temmuz arasında İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı ve ülkemizde çeşitli kültürel etkinlikler düzenleyen “İstanbul 74” işbirliği ile yapılacak.

Moda, sanat, tasarım, edebiyat ve sinema dallarında öne çıkan isimleri bir araya getirecek olan “İstancool” kapsamında panel, söyleşi, performans, sempozyum, sergi gibi etkinlikler gerçekleştirilecek. Başkanlığını Demet Müftüoğlu’nun yaptığı festivalde yazı dünyasından, ABD’li yazar Gore Vidal, ID ve Another Magazine dergilerinin yayıncısı Jefferson Hack, Nobelli edebiyatçı Sir Vs Naipul, yazar Hanif Kureishi, Vogue İtalya genel yayın yönetmeni Franco Sozzani gibi isimler var. Bu isimlere Türkiye’den Elif Şafak, Leyla Umar, Taner Ceylan, Muammer Brav, Haluk Akakçe ve Özalp Birol gibi isimler eşlik edecek.

İSTANBUL MÜTHİŞ BİR KÜLTÜREL KARIŞIM
Önceki gün düzenlenen basın toplantısında konuşan Liberatum’un kurucusu, aynı zamanda bu festivalin yaratıcısı Pablo Ganguli, “İstanbul, festivalimizin ruhunu yansıtıyor” dedi ve şöyle ekledi: “Biz özellikle kültür zenginliği olan şehirlerde festival düzenliyoruz. İstanbul’da müthiş bir kültürel karışım var. Ağırlayacağımız isimlerin duruşları da İstanbul’un eklektik yapısı ile uyuşuyor.”

Festival kapsamında İstanbul’da bulunacak dünyaca ünlü isimlerden bazıları ise şöyle: Kanadalı fotoğraf, heykel ve performans sanatçısı Terence Koh, İngiliz yönetmen Stephen Frears, İngiliz model Lily Cole, Hint kökenli Amerikalı aktör ve mücevher tasarımcısı Waris Ahluwalia, aktör ve yönetmen Le Daniels, moda tasarımcısı Gareth Pugh ve modern sanatçı Kim Jones.

FESTİVAL PROGRAMI
2 Temmuz Cuma
Yer: Sabancı Müzesi - The Seed
13:00 Istancool Resmi Açılış Gösterisi - Çağdaş Türk kültürü performanslar
15:00 Sir Naipaul roman okuması
16:00 Medya Paneli – Financial Times Paneli: Dijital Medyanın Geleceği.
Konuşmacılar: FT.com editörü Robert Shrimsley, Dazed & Confused editörü
Jefferson Hack, Wallpaper editörü Tony Elliott, Time Out kurucusu Tony Chambers

3 Temmuz Cumartesi
Yer: İstanbul Modern
11:00 Hanif Kureishi ve Elif Şafak çocukluk dönemlerinin edebi kimliklerini nasıl şekillendirdiğini konuşacak.
12:00 Michael Nyman ile film ve fotoğraf çalışmaları üzerine söyleşi
14:00 Vogue, tasarımcı Kim Jones’un portfolyosunu genç Türk yeteneklerle paylaşacak.
14:00 ‘Precious’ filminin gosterimi ve yonetmeni Lee Daniels ile soru ve cevaplar.
17:00 Philip Treacy ve Daphne Guiness ile şapkacılık üzerine bir sohbet.
18:00 Leyla Umar-Gore Vidal sohbeti.

4 Temmuz Pazar
Yer: Pera Müzesi
13:00 Özalp Birol ile Pera Müzesi tarihi üzerine söyleşi. Suna ve İnan Kıraç Vakfı fotoğraf arşivinden eski İstanbul manzaraları gösterimi.
14:00 Stephen Frears, Vecdi Sayar ve Lee Daniels ile sanat filmleri ve bağımsız sinema üzerine söyleşi.
15:00: Shekhar Kapur ve Alphan Eşeli, dünya sinemasının Kapur filmleri üzerindeki etkisini konuşuyor.
16:00 Taner Ceylan ile çağdaş Türk kültürü üzerine kişisel bir söyleşi.

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.