Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Haftanın düşünce özgürlüğü bülteni



Toplam oy: 987

Gazeteci Berivan Eker tutuklandı

Renge Heviya Jine (Kadının Umudunun Rengi) Dergisi eski yazı işleri müdürü Berivan Eker yazıları nedeniyle tutuklandı. Kürtçe ve Türkçe yayın yapan tek kadın dergisi olma özelliği taşıyan derginin eski yetkilisi Eker’in,  "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla ve "örgüt adına suç işlemek" iddialarıyla yargılanması bekleniyor.

Aynı dergiden Gurbet Çakar, Azadiya Welat'tan Vedat Kurşun ve Ozan Kılınç, Hawar gazetesinden Bedri Adanır halen hapiste. Halen 25'i aşkın gazeteci de, terör örgütleriyle bağlantılı oldukları iddiasıyla cezaevinde tutuluyorlar.

 


 

Kürtçe oyuna izin verilmedi

Katledilen Kürt aydını Musa Anter (Apê Musa)’in hayatının anlatıldığı, 'Di Navbera Du Welatan De (Araf)' adlı Kürtçe tiyatro oyununu, Elazığ Devlet Tiyatrosu’nda sahnelemek için başvuruda bulunan üniversite öğrencilerine izin verilmedi. Dilekçe ile başvuruda bulunan üniversite öğrencilerine, ‘salonun hiç bir zaman müsait olmayacağını’ söyleyen tiyatro müdürünün, öğrencileri bu talepleri nedeniyle azarladığı da ileri sürüldü.

Öğrenciler, izin verilmeme gerekçesi olarak oyunun Kürtçe olmasından kaynaklandığını dile getirerek, "Eğer Türkçe bir oyun sunsaydık, hemen salon verilirdi. Fakat oyunun dilinin Kürtçe olması ve Musa Anter'in hayatının sahneleniyor oluşu bu hoşnutsuzluğu beraberinde getirdi" açıklamasında bulundu.

 


 

Cinsel kitaplar beraat etti

Sel Yayıncılık’a ait ‘cinsel kitaplar’ serisinden üç kitap, iki yıllık dava sürecinin ardından beraat etti.

İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin şikayeti üzerine  Sel Yayıncılık’ın 4 kitabı için soruşturma başlatılmıştı. Soruşturmanın ardından kitapların üçüne (Ben Mila'nın Perinin Sarkacı, Guillaume Apollinaire'in Genç Bir Don Juan'ın Maceraları, Fransız P.V.'nin yayına hazırladığı Görgülü ve Bilgili Bir Burjuva Kadınının Mektupları) Ocak 2009'da dava açıldı.

Mahkeme, Galatasaray Üniversitesi öğretim üyelerinin "edebi eserdir, müdahale edilemez" raporuna karşın Başbakanlık Çocukları Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu'ndan da görüş istedi. Kurul, "halkın ar ve haya duygularını incitir" şeklinde görüş bildirdi. Mahkeme, gönderilen raporları değerlendirerek, "bilimsel eserlere, çocuklara ulaşması engellenmek koşuluyla, sanatsal ve edebi değeri olan eserler hakkında uygulanmayacağı"na dair TCK'da bahsedilen 226/7 maddesine dayanarak Sancı ve Yerguz'u akladı. Ancak iki kişinin cezalandırılmasını isteyen Cumhuriyet savcısının kararı temyiz edip etmeyeceği henüz bilinmiyor.

 


 

Tutuklu yazar Akhanlı tahliye oldu

Almanya'dan Türkiye giriş yaptıktan sonra 21 yıl önce yaşanmış silahlı soygundan sorumlu tutulan yazar Erdoğan Akhanlı, İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı davanın ilk duruşmasında tahliye edildi. "Anayasal düzeni silahlı zoruyla yıkmaya teşebbüs etmek" ile suçlanan Akhanlı, 23 Ekim 1989'da Eminönü Tahtakale'deki bir döviz bürosunun soyulması olayının sorumlularından biri olarak gösteriliyor. İddianamede, olayda öldürülen büro sahibinin oğulları Ünay ve Mustafa Tutum ise mağdur olarak yer alıyor.

Mahkemede dinlenen Tutum kardeşler, olayı gerçekleştiren üç kişiden birinin kesinlikle Akhanlı olmadığını beyan ederek, şikayetçi olmadıklarını söylediler. Tanık Hamza Kopal ise Terörle Mücadele Şubesi polislerinin kendisine, "Akhanlı'nın adını ver yoksa bu suç üzerine kalır" dedikleri için Akhanlı aleyhine ifade verdiğini açıkladı. Müşteki avukatı Savaş Aktaş da ilk teşhis tutanağında yer alan fotoğrafın Akhanlı'ya ait olmadığını söyledi.

Duruşma boyunca yazar, davayı protesto etmek için konuşmama kararı aldı. Akhanlı, babası Mahmut Nedim'i görmek için Türkiye'ye gelmiş ancak tutuklandığı için Kasım sonunda yaşamını yitiren babasını görememişti.

 


 

Sözlükte Alevilere hakaret

İnkılap Kitabevi'nin yayınladığı sözlükte "ensest" kelimesinin anlamını "Kızılbaş" olarak vermesi Alevilerin tepkisini çekti. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Fevzi Gümüş, kitabevi yetkililerinin özür dilemelerini ve Alevilere hakaret içeren ifadenin de sözlükten çıkarılmasını istedi. Gümüş, bu hakaretin “mum söndü” iftiralarının bir yansıması olduğunu ifade etti.

Resuhi Akdikmen'in hazırladığı "Langenscheidt New Standard Dictionary: Turkish-English/English-Turkish" adlı sözlüğün 200. sayfasında "in-cest", "ensest" sözcüğünün Türkçe karşılığı "akraba ile zina, kızılbaşlık" olarak veriliyor.

 


 

19 yılda 140 kişi askerlikten soğutmaktan tutuklandı

BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata’nın, 1990-2010 yılları arasında vicdani reddini açıkladığı, halkı askerlikten soğuttuğu ve askerleri itaatsizliğe teşvik ettiği gerekçeleri nedeniyle TCK’nin “halkı askerlikten soğutma” başlıklı 318. maddesi gereğince hakkında soruşturma açılan ve tutuklanan kişi sayısına yönelik soru önergesini Adalet Bakanı Sadullah Ergin yanıtladı.

Bakan’ın verdiği yanıta göre; 1989-2008 yılları arasında 590 kişi hakkında halkı askerlikten soğuttuğu, askerleri itaatsizliğe sevk ettiği gerekçesiyle dava açılırken, 140 kişi hakkında mahkumiyet kararı verildi.

 


 

Kürtçe şiir yazılan mezar taşına takipsizlik

Diyarbakır'da 6 Aralık 2009 tarihinde Abdullah Öcalan'ın yeni cezaevine nakledilmesini protesto etmek amacıyla düzenlenen gösteride öldürülen üniversite öğrencisi Aydın Erdem'in, Mardin'in Ömerli ilçesinde yaptırdıkları mezar taşına Kürtçe şiir yazdırdıkları iddiasıyla haklarında soruşturma başlatılan Erdem'in babası, annesi ve amcasıyla ilgili takipsizlik kararı verildi.

 


 

Bu haftanın ifade özgürlüğü duruşmaları:


Davacı : Osman Şanal

Davalı : İsmail Saymaz, Kalkedon Yayıncılık

Mahkeme ve duruşma tarihi : Ankara 11. Sulh Hukuk Mahkemesi, Duruşma Tarihi: 13 Aralık 2010, saat: 09:15

Açıklama : 
Özel yetkileri kaldırıldıktan sonra 'Basın Savcısı' olarak atanan Erzurum Savcısı Osman Şanal, yazdığı "Postmodern Cihad" kitabında kendisini "Postmodern yanlısı" gösterdiğini ileri sürdüğü Saymaz hakkında 7 bin TL'lik manevi tazminat davası açtı.

Sanıklar : Fehmi Korkmaz, Mustafa Kemal Çelik, Maşallah Dağ

Mahkeme ve duruşma tarihi : Batman 2. Sulh Ceza Mahkemesi, Duruşma Tarihi: 13 Aralık 2010, saat: 10:00

Açıklama :  İlgili dava, Mahsum Korkmaz'ın hayatı hakkında ailesi ile yapılan röportaj nedeniyle Batman Postası gazetesi sahibi M. Kemal Çelik , Mahsum Korkmaz'ın abisi Fehmi Korkmaz ve ablası Maşallah Dağ hakkında açıldı.

----------------------------------------------------------------------------------

Davacı : Dengir Mir Mehmet Fırat

Davalı :
Hacı Boğatekin

Mahkeme ve duruşma tarihi : Gerger (Adıyaman) Asliye Hukuk Mahkemesi, Duruşma Tarihi: 14 Aralık 2010, saat: 10:00

Açıklama :  Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Adana milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, Gerger Fırat gazetesinde yayınlanan "Aman Miro Aman Piro" başlıklı yazıda "kişilik haklarına saldırıda bulunduğu"nu ileri sürerek söz konusu davayı açtı.

Sanık : Aysel Tuğluk

Mahkeme ve duruşma tarihi : Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi, Duruşma Tarihi: 16 Aralık 2010, saat: 09:00

Açıklama :  Aysel Tuğluk hakkında hazırlanan iddianamede, 2005 ve 2009 yılları arasında Diyarbakır'daki bazı etkinliklerde yaptığı konuşmalar ile basında çıkan açıklamalarda yaptığı toplam 12 ayrı konuşmada suç unsuru tespit edildi.

----------------------------------------------------------------------------------

Davacı : Ali Suat Ertosun

Davalı : Bianet (Bağımsız İletişim Ağı) adına Ertuğrul Kürkçü, Taylan Tanay

Mahkeme ve duruşma tarihi : Ankara 25. Asliye Hukuk Mahkemesi, Duruşma Tarihi: 16 Aralık 2010, saat: 09:30

Açıklama : 
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyesi ve eski Ceza ve Tevkif evleri Genel Müdürü Ali Suat Ertosun, bianet'te çıkan "Ali Suat Ertosun'un Yeri HSYK Koltuğu Değil Sanık Sandalyesidir" başlıklı yazıda kişilik haklarına saldırıda bulunulduğunu iddia ederek Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) yetkilisi Taylan Tanay ve bianet sitesi koordinatörü Ertuğrul Kürkçü hakkında tazminat davası açtı.

Sanıklar : Ahmet Kılıç, Esmer Ece, İlyas Arzu, Mahmut İçlek, Osman Doğan

Mahkeme ve duruşma tarihi : Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesi, Duruşma Tarihi: 16 Aralık 2010, saat: 10:00

Açıklama :  İddianamede, 19 Ekim 2009'da Habur'dan Türkiye'ye gelen Barış ve Demokratik Çözüm Grubu'nun karşılanması ve bu vesile ile yapılan yürüyüşe katılan DTP Adana İl Başkanı Osman Doğan, BDP yöneticisi Ahmet Kılıç, BDP Seyhan Meclis Üyesi Mahmut İşlek, MKM Müzik Grubu Koma Pel Solistlerinden Mêrxas Viyan ve BDP Adana İl Kadın Meclisi Esmer Ece, 'örgüt üyesi olmak' ve 'örgüt propagandası yapmak' la suçlanıyor. İddianamede, defle tempo tutmak ve vatandaşların düzenli yürümelerini sağlamak da suç sayılıyor.

----------------------------------------------------------------------------------
 

Geçen haftanın ifade özgürlüğü duruşmaları:

    * Nedim Şener hakkında 'Dink Cinayeti ve İstihbarat Yalanları' isimli kitabın yazarı olduğu için açılan davaya İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Duruşma savcılık mütalaası için 23 Aralık 2010, saat:11.00’e bırakıldı.

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.