Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Harry Potter'ın politik bir mesajı var mı?



Toplam oy: 407

Aralarında Roger Waters, Brian Eno, Ken Loach, China Miéville gibi isimlerin bulunduğu 600 kadar sanatçı şubat ayında Filistin'e yönelik tutumu dolayısıyla İsrail'e kültürel bir boykot uygulayacaklarını, İsrail'den gelen hiçbir daveti kabul etmeyeceklerini açıklamıştı. Bunun üzerine ekim ayında bir mektup yayınlayan aralarında Hilary Mantel ve J.K Rowling'in de bulunduğu bir diğer grup, çözümün boykottan değil kültürel köprüler kurmaktan, yani diyalogdan geçtiğini belirtmişti. Fakat konu burada kapanmadı.

 

Rowling’in sol kanada yakın duran hayranlarına göre, Harry Potter serisi çatışmaları çözmek için diyaloğun her zaman yeterli olmayabileceğini öğretiyor. Örneğin Büyücüler Savaşı sırasında Harry, Lord Voldemort’u Cenevre’deki Birleşmiş Milletler zirvesine katılmaya ikna etmeye uğraşsaydı, herkes ölecekti. Rowling ise hayranlarından gelen bu tepkiye karşı çıkarak, kitabın altını çizdiği değerlerin Albus Dumbledore’nin tavrında yattığını belirtti. Dumbledore görüşmenin ölümüne yol açabileceğini bildiği halde, Severus Snape ile bir araya gelmişti. Rowling verdiği bu örneği, “Dumbledore bir akademisyen ve belli başlı iletişim kanallarının her zaman açık kalması gerektiğine inanıyor,” diyerek açıkladı.

 

 

Çocuk kitaplarının, modern dünyadaki çatışmalara ilişkin bir duruş benimsemesi pek çok kişiye garip gelebilir. Oysa Harry Potter serisi, çocuklara başta ırkçılık ve ayrımcılık olmak üzere haksızlıklara karşı çıkmak konusunda ilham veriyor.

 

Yeni bir çocuk kitabı geliyor

 

Öte yandan, J.K. Rowling’in yeni bir kitapla sevenlerinin karşısına çıkacağı haberi de yayıldı. Yetişkin okurları için Şeytanın Kariyeri adlı bir roman kaleme alan Rowling’den çocukları sevindirecek bir müjde de geldi. Bir çocuk kitabı da yazdığını duyuran Rowling, hikayeyi şimdiden çok sevdiğini söyledi.

 

 


 

 

* Kaynak: Guardian

 

* Rowling'in açıklamasının tam metni için tıklayınız.

 

 


 

 

>>> Harry Potter okuyan gençler daha adil ve önyargısız

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.