Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Kadınların dergi ve gazetelerde şekillendirdiği edebiyat geleneği



Toplam oy: 583

Yakın bir zaman önce yayımlanan Kadınlık Daima Bir Muamma isimli kitabı ekseninde Ayşegül Utku Günaydın, Tanzimat'tan itibaren kadınların dergi ve gazetelerde şekillendirdiği edebiyat geleneği üzerine konuşacak. Bugün saat 19.00'da SALT Galata'da.

 

 

Kitabında 30 dönem romanını çözümleyen Ayşegül Utku Günaydın, kadın yazarların yazarak var olmak için kolektif çabalarına ve zamanla hem bu çaba hem de eserlerinin unutturuluşuna dikkati çekiyor. Kitap ayrıca, geleneğin ürettiği kodlarla mücadele ettikçe yalnızlaşan "yeni kadın"ı; bireyleşmeye çalışan kadının annesizliğini, kimliğini tehdit eden baskı figürlerini ve "aşırı alafrangalaşmış" erkeğin bu alışılmadık profil karşısında bocalayışını romanlardan çeşitli örneklerle ayrıntılandırıyor.

 



Herkesin katılımına açık olan programla ilgili ayrıntılı bilgi için: SALT Galata

 

 

 


 

 

SabitFikir arşivinden; Seval Şahin'ın Kadınlık Bir Muamma kitabıyla ilgili yazısı:

"Kadın yazarların yazdığı kadın karakterler üzerine"

 

 

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.