Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Kafka'nın el yazmalarına ne oldu?



Toplam oy: 877

20. yüzyıl edebiyatının önde gelen yazarları arasında gösterilen ve 1924 yılında 41 yaşında iken ölen Yahudi asıllı yazar Franz Kafka'nın bazı el yazmalarının, Tel Aviv'de mirasçılarının evinden çalındığı öne sürüldü.

''Soygun'' iddiasını, Kafka'dan kalan bazı belgeleri ''annelerinden kalan miras'' olarak ellerinde bulunduran 76 yaşındaki Eva Hoffe yaptı.

Eva Hoffe, Tel Aviv Bölge Mahkemesi'ne verdiği yeminli ifadede, evine girildiğini ve aralarında Kafka'nın el yazmaları da bulunan bazı belgelerin çalındığını iddia etti.

Kafka'nın yakın arkadaşı ve meslekdaşı, Yahudi asıllı Alman yazar Max Brod, Kafka'nın kendisine bıraktığı tüm el yazmalarını ''yakması'' yönündeki isteğine uymamış; bir bavul dolusu olduğu belirtilen bu belgeleri Naziler'in baskısı yüzünden 1939'da geldiği İsrail'e beraberinde getirmişti.

Max Brod, 1968 yılında ölünce, Kafka'nın ünlü romanı ''Dava''nın el yazması da dahil pek çok el yazması sekreteri Esther Hoffe'ye miras olarak kalmış, Hoffe de ''Dava'' dahil bazı el yazmalarının bir bölümünü elinden çıkarmıştı.

''Dava''nın el yazmaları, 1988 yılında Londra'da Sotheby's'de açık artırmayla 1.98 milyon dolara satılmış ve Stutgart yakınlarında Marbach'taki Alman Modern Edebiyat Müzesi'ne aktarılmıştı.

Esther Hoffe 2007 yılında öldüğünde geri kalan Kafka belgeleri kızları Ruth ve Eva'ya miras olarak geçmişti.

İsrail Milli Kütüphanesi, Kafka'ya ait eserlerin mirasçılarından alınarak kütüphane arşivine verilmesi için yıllardır bir hukuk mücadelesi yürütüyor ve dava halen sürüyor.

Haaretz gazetesinin haberine göre, 76 yaşındaki Eva Hoffe, oturdukları apartmana üç kez girildiğini bildirdi.

Hoffe, ilk kez geçen eylül ayında evine giren hırsızın bağırması üzerine kaçtığını, geçen hafta içinde de iki kez evine giren birilerinin, kilitli odanın kapısını kırıp Brod'dan kalan bazı kitaplar, mektuplar ve müzik notalarını çaldığını öne sürdü, yine de tam olarak çalınanların mahiyetini bilmediğini kaydetti.

Milli Kütüphane yetkilileri, Kafka'nın el yazmalarının kaybolduğundan duydukları endişeyi dile getirirken, Hoffe'nin avukatı Uri Zfat, sadece bazı önemsiz belgelerin kaybolduğunu belirtti.

Kafka'nın ünlü ''Dava'' romanının el yazmaları, İsrail ile Almanya arasında da polemik konusu. İsrail, el yazmalarının kendisine verilmesini talep ediyor.

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.