Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

"Kayıp övgünün izinde": Proust, eleştiriler için para ödemiş!


Şahane
Toplam oy: 516

Kayıp Zamanın İzinde serisiyle dünya edebiyatının klasiklerinden olan Fransız yazar Marcel Proust’un, kendi kitabını öven eleştirilerin yayımlanması için gazetelere para verdiği ortaya çıktı.

 

Müzayede evi Sotheby’s’de gelecek ay yaklaşık 2 milyon liraya satılması beklenen Swann’ların Tarafı'nın nadir bir kopyasının içinde ortaya çıkan mektuplara göre, varlıklı bir yazar olan Proust, Swann’ların Tarafı'nın Le Figaro’nun kapağında yer alması karşılığında 300 frank ödemiş.

 


Fransız yazarın, bunun yanı sıra bir arkadaşının kitabı hakkında yazdığı övgü dolu eleştirinin Journal des Debats dergisinin kapağında yer alması için 660 frank ödediği belirtildi.



Proust, arkadaşının yazısını yayımlatmak için üç yayınla daha görüşmüş ancak yalnızca Gil Blas gazetesine para ödeme teklifinde bulunmuş.


Bütün bu süreçleri yatağından kontrol eden Proust’un yayıncısı Grasset’nin editörü Louis Brun’e “paranın tamamını ödeme” sözü verdiği de mektupta yer alan bilgiler arasında.

 

 



Aynı mektupta Proust’un “yanıltıcı reklam” ve seçici redaksiyon konusunda da epey bilgi sahibi olduğu görülüyor.


Swann’ların Tarafı'nı övdüğü yazısında kitabını “küçük bir şaheser” ve “uyku getiren buharları alıp götüren rüzgar esintileri gibi” diye niteleyen Proust, kendini Britanyalı yazar Charles Dickens’la da kıyaslıyor: “Bay Proust’un gördüğü ve hissettiği şey tamamen orijinal. Yazdıkları göz kamaştırıyor. Bu kitap, neredeyse Kübistlerin dördüncü boyutu olma iddiası taşıyor.”


Fransız yazarın, kendisi hakkında kullandığı “seçkin yazar Marcel Proust” ifadesini değiştirdiği için Le Figaro’ya öfke duyduğu da mektupta yer alıyor.


Uzmanlar, Proust’un kitaplarını para karşılığı övdürmesinin sebebinin yazarın Kayıp Zamanın İzinde serisini bastırmak için yayıncısına para ödemek zorunda kalmasına bağlıyor. Buna rağmen para karşılığı kitabı basmayı kabul eden Bernard Grasset, kitapla ilgili “Okunacak şey değil,” ifadelerini kullanmıştı.

 

 

CS

 

 


 

 

 

Kaynak: AFS, The Guardian

 


Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.