Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Kurt Wallander'in yaratıcısı Henning Mankell hayatını kaybetti



Toplam oy: 783

Dedektif Kurt Wallender'in maceralarını konu alan polisiye romanlarıyla ünlü İsveçli yazar Henning Mankell 67 yaşında yaşamını yitirdi. Geçen yıl bir gazetede yayımlanan yazısında kanser olduğunu açıklayan Mankell, son kitabı Bataklık: İnsan Olmanın Anlamı'nda da kanserle mücadelesini anlatmıştı.

 

1948'de doğan Mankell çok sayıda oyun, roman, çocuk kitabı ve senaryo yazdı. Kendisine en büyük ünü sağlayan ve 40 milyondan fazla satan polisiye romanlarının melankolik kahramanı Wallander'in adını, telefon rehberinden bulmuştu. Wallander ilk olarak 1989'da yayımlanan Ölümün Karanlık Yüzü'nde, yabancıların işlediği düşünülen bir cinayeti soruşturan dedektif olarak karşımıza çıktı.

 

Diyabetle daha da popüler olan kahraman

 

Yazar başlangıçta bu kadar uzun ömürlü olacak bir kahraman yarattığının farkında değildi. Mankell "İki üç roman daha yazdıktan sonra elimde yararlı olabileceğini düşündüğüm bir enstrüman olduğunu fark ettim," demişti. 2011 yılında Telegraph gazetesine verdiği mülakatta, "İyi bir polis olmanın ne kadar zor olduğunu göstermek istedim. Ama galiba üçüncü romandan sonra bir arkadaşıma sordum; Wallander'e nasıl bir hastalık verebilirim diye... Hiç duraksamaksızın diyabet dedi. Ben de diyabetli yaptım Wallender'i ve daha da poplüler hale geldi. James Bond'un kendisine insülin iğnesi vurması akla hayale sığmaz ama Wallender için pekala doğal bir şey gibi göründü," diyordu. Dedektif Kurt Wallander'in İsveç ve Mozambik'teki maceralarını anlatan polisiye romanları Kenneth Branagh'nın başrolünü oynadığı televizyon dizilerine de uyarlanmıştı.

 

Mankell hem İsveç'te hem de bir tiyatro grubu yönetip AIDS'le savaşım etkinlikleri yürüttüğü Mozambik'te yaşıyordu. HIV virüsü taşıyan ana babaların, yalnızca çocukları için değil, gelecek kuşaklara kalması için yaşadıklarını yazmalarını öngören "anı kitapları" projesinde faal olarak çalışıyordu. 2014 yılının hemen başında disk kayması kuşkusuyla Stokholm'de doktora gittiğinde, akciğerinde ve ensesinde tümör olduğunu, kanserin tüm vücuduna yayıldığını öğrendi.

 

Mankell geçen yıl NPR'a verdiği mülakatta "Benim için bir felaket oldu. O ana dek her şey normaldi. Birden her şey yok oldu. Benim ailemde kimse kanserden ölmemişti. Her zaman başka bir şeyden öleceğimi düşünürdüm," demişti.

 

 


 

 

* Kaynak: BBC Türkçe

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.