Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Le Guin: İyi yazmanın reçetesi yok



Toplam oy: 411

ABD'li ünlü bilimkurgu yazarı Ursula Le Guin yeni bir roman yazmak için gereken şevk ve güce sahip olmadığını ama kurmaca metin yazmayı çok özlediğini söyleyerek internet üzerinden faaliyet gösteren bir kurmaca metin yazma atölyesi kurdu. Book View Cafe adlı platforma Le Guin hayranlarından binlerce soru yağıyor. Le Guin ise henüz bir soruya yanıt verdi: "Yazdığımız şeyin iyi olmasını nasıl sağlarız?"

 

Le Guin'in cevabı çarpıcı formüller ve özlü sözler içermiyor ancak yazarlar ve yazar adayları için ilham verici olduğuna şüphe yok: "Deneyimsiz yazarlar iyi yazabilmek için reçeteler arar dururlar. Yemek kitabını al, malzemeleri edin, söylenenleri yap ve bekle! İşte bir başyapıt! Hiç yıkılmayan bir sufle!" diyor Le Guin ve ekliyor: "Güzel olurdu elbette. Ama ne yazık ki böyle reçetelere sahip değiliz. Bizim bir Julia Child'ımız yok. Başarılı ve profesyonel yazarlar gizemli bazı yazma sırlarını yeni başlayanlardan saklıyor değiller. İyi yazmayı öğrenmenin tek yolu iyi yazmaya çalışmak. Bu da çoğunlukla başkalarının yazdığı iyi yazıları okumaktan ve uzun süre, yalnızca kendinin göreceği çok kötü yazılar yazmaktan geçiyor."

 

 

 

"Malzemelerinizin çok iyi olması elbette işe yarar," diyor Le Guin ve yemek metaforuyla devam ediyor: "Canlı bir anlatım ve büyüleyici karakterler elbette önemlidir ama asıl mesele malzemeleri nasıl kullandığınız. Gerçekten çok iyi bir metin çok sıradan malzemelerden de yapılmış olabilir. Herhangi bir çarpıcı özelliği olmayan bir dil ve sürprizsiz karakterlerle bile iyi bir hikaye yaratabilirsiniz, yeter ki ilginç, ikna edici fikirleriniz, olaylarınız, iyi bir ritminiz ve okuru bir şekilde memnun bırakacak bir anlatımınız olsun."

 

Le Guin sürekli çalışmayı öneriyor yazarlara ve ehil okurların görüşlerinin ciddiye alınması gerektiğini savunurken "bir dönemde moda olan yazma kurallarından" uzak durulmasını tavsiye ediyor: "Kendinize bir başyapıt ya da çoksatar yazmak amacında olmadığınızı hatırlatmalısınız. Amaç yazdığınız hikayeye bakıp 'Evet, işte elimden gelen budur' diyebilmek. Ve gün olacak, bütün bu terin, deneylerin, hataların, risklerin gereksiz olduğu bir an gelecek. Yazarken kaleminize dökülüverecek satırlar. Yazacaksınız ve sonra bakacaksınız ki yazılanlar zaten bu haliyle çok iyi. Gözlerinize inanamayarak bakacaksınız metne. Bunu ben mi yaptım? İşte bu tip bir an ancak denemekle, sabırla, ısrarla denemekle gelecektir."

 

 


 

 

EB

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.