Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Lolita illüstrasyonları tartışma yaratmadı



Toplam oy: 594

Vladimir Nabokov’un Lolita’sının dokuz adet illüstrasyon içeren ilk resimli baskısı geçen hafta, The Folio Society etiketiyle piyasaya çıktı.

 

12 yaşındaki Dolores Haze’e karşı saplantılı bir cinsel istek duyan, orta yaşlı Humbert Humbert’ın kitabın başında hecelediği haliyle “Lolita” kelimesi yer alıyor kapakta: “Lo. Lee. Ta.” New York'ta yaşayan Şilili illüstratör Federico Infante’nin imzasını taşıyan çizimler, sanılanın aksine kitap yayınlandıktan sonra tartışma yaratmadı. Oysa Lolita’nın illüstrasyonlar eşliğinde basılması, konunun hassasiyeti dolayısıyla tartışma yaratacak gibi duruyordu.

 

Buna rağmen, çizmeye başlayan Infante, teklif geldiğinde şöyle hissetmiş: “Bu proje teklif edildiğinde, kabul etmek için ikinci kez bile düşünmedim. Nabokov karakter yaratmada öyle hünerli ki... Umarım çizimler, yazarın derinliğini, Lolita’yı okurken hissettiğim atmosferi, kitaptaki duyarlılık ve içe bakışları aktarabilir.”

 

Kitap, 1955 yılında yayımlandıktan sonra, kısa sürede bir klasiğe dönüşmştü. Lolita, Stanley Kubrick tarafından 1962 yılında aynı adla beyazperdeye aktarılmıştı. Filmin başrollerinde James Mason (Humbert Humbert), Shelley Winters (Charlotte Haze-Humbert), Peter Sellers (Clare Quilty) ve Sue Lyon (Lolita) bulunuyordu. Lolita rolünde oynayan Sue Lyon’un yaşı, tartışmaların önüne geçmek için 16 olarak duyrulmuştu, oysa oyuncu henüz 12 yaşındaydı. 1997 yılında İngiliz yönetmen Adrian Lyne filmi bir kez daha sinemaya uyarlamış, bu filmin başrollerini Jeremy Irons (Humbert Humbert), Melanie Griffith (Charlotte Haze-Humbert) ve Dominique Swain (Lolita) üstlenmişti.

 

Bakalım kitabın illüstrasyonlu kopyasını Türkçede ne zaman okuyacağız ya da okuyacak mıyız?

 

 


 

 

* Kaynak: Independent

 

MK

 


Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.