Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Memet Fuat Ödülleri Sahiplerini Buldu



Toplam oy: 939

19 Aralık 2002 tarihinde yitirdiğimiz Memet Fuat'ın anısına düzenlenen "Memet Fuat Eleştiri/İnceleme, Deneme, Yayıncılık Ödülleri"nin altıncısı ve "Memet Fuat Genç Şiir Ödülü"nün ikincisi, sahiplerini buldu.

Cevat Çapan, Konur Ertop, Nurdan Gürbilek, Uğur Kökden, Hasan Kuruyazıcı, Nilüfer Kuyaş ve Mustafa Öneş'ten oluşan Seçici Kurul'un değerlendirmesi sonucunda; İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları'nın verdiği 5.000 TL'lik Eleştiri/İnceleme ödülü bu sene ilk kez iki yazar arasında paylaştırıldı. Yeşim Dinçer'in, Yordam Kitap'tan çıkan "Ecinniler'in Gölgesinde" ile İ. Erkan Irmak'ın "Kayıp Destan'ın İzinde ya da Manzaralar'da "Yiten": Kuvâyi Milliye ve Memleketimden İnsan Manzaraları'nda Milliyetçilik, Propaganda ve İdeoloji" adlı yüksek lisans teziyle Eleştiri/İnceleme ödülüne değer görüldü. Adam Yayınları'nın 5.000 TL'lik Deneme ödülünü, "Tepedeki Yabancı" adlı kitabıyla Şavkar Altınel kazandı. Yayıncılık Ödülü'ne Sel Yayıncılık öncü kitaplar yayımlamakta gösterdikleri süreklilik nedeniyle değer görüldü.

Memet Fuat Genç Şiir ödülünü ise, "Perdesiz" isimli dosyası ile Didem Gülçin Erdem kazandı...

2009 yılı için 45 dosyanın katıldığı yarışmada Nazmi Ağıl, Egemen Berköz, Haydar Ergülen, Turgay Fişekçi ve Mustafa Öneş'ten oluşan Seçici Kurul, ayrıca Özgür Asan, Mehmet Erikli, A. Emre Cengiz, Hakan Yirik, Mehmet Ersoy, Çağdaş Çetinkaya, Gökben Derviş, Onur Kerem Tever'in dosyalarını da "övgüye değer" buldu.

İlkeleriyle örnek bir edebiyat adamı olan Memet Fuat aynı zamanda şiir alanındaki eleştirileri ve genç şairleri değerlendirmeleri ile de önem kazanmıştır. Bu sebeple Memet Fuat Genç Şiir Ödülü, genç şairlerin çalışmalarını desteklemek, yüreklendirmek ve başarılarını ödüllendirmek amacını taşıyor.

5.000 TL tutarındaki Eleştiri/İnceleme Ödülü, Bilgi Üniversitesi Yayınları tarafından ve aynı tutardaki Deneme Ödülü de Adam Yayınları tarafından karşılanmaktadır. Genç Şiir Ödülü 2.000 TL tutarındadır. Yayıncılık Ödülü ise Bihrat Mavitan tarafından tasarlanan heykelcikle değerlendirilmektedir. Bütün ödüllerin heykelcikleri Bihrat Mavitan tarafından tasarlanmaktadır.

"Memet Fuat Ödülleri", 10 Nisan 2010 Cumartesi günü İstanbul Bilgi Üniversitesi'nin santralistanbul Kampüsü'nde gerçekleşecek törenle kazananlara verilecektir. 2009 Haziran'ında yitirdiğimiz arp sanatçısı Ceren Necipoğlu'nu öğrencisi Elif Güngör'ün dinletisiyle  anacağımız  Ödül Töreni'nde Selahattin Özpalabıyıklar ve Sevengül Sönmez "Usta Yayıncı Memet Fuat'ı" konuşacaklar.

Memet Fuat Ödülleri'nin kısa süreli sergisinde Memet Fuat Kitaplığı'ndan ve Pirâye Koleksiyonu'ndan derlenen belgeler, kitaplar ilgilisini bekleyecek. 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.