Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Nobel Ödüllü yazar 19 yayıncı tarafından reddedildi!


Şahane
Toplam oy: 800

1985 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görülen Fransız yazar Claude Simon'un romanı tam 19 yayıncı tarafından reddedildi!

 

Claude Simon'un hayranı olan yazar ve ressam Serge Volle, adını açıklamak istemeyen bir yazar arkadaşıyla, "Claude Simon günümüzde yaşasa ve yazsaydı, yazdıklarını yayımlatabilir miydi?" sorusundan yola çıkarak bir deney gerçekleştirdi ve yazarın 1962 tarihli Le Palace romanının ilk 50 sayfasını Claude Simon'un adını kullanmadan 19 farklı yayıncıya gönderdi.

 

 

(Fotoğraf: Herve Merliac/AP)

 

Serge Volle'nin ünlü bir yazar olan arkadaşı günümüzde hiçbir yayıncının Claude Simon'un romanını yayımlamaya yanaşmayacağı görüşündeydi. Serge Volle de onun bu iddiasını ilginç bir yöntemle test etmek istemişti. Serge Volle'nin romanın ilk 50 sayfasını gönderdiği 12 yayıncı başvuruyu reddederken 7 yayıncı ise cevap vermeye dahi lüzum görmedi!

 

Volle'nin başvurduğu yayınevlerinden birinin editörü kaleme aldığı ret gerekçesinde, "bitmek bilmez uzunluktaki cümlelerin okuru tümüyle kaybettiğini" belirtiyor, "romanın gerçek bir konusu ve iyi çizilmiş karakterleri olmadığını" da ekliyordu. Serge Volle ise söz konusu olumsuz yanıtların "kolay okunamayan ve çok satılmayan edebiyat eserlerini reddeden" günümüz yayıncılığının materyalist anlayışını ortaya koyduğu görüşünde.

 

Claude Simon, Fransa'da ortaya çıkan ve geleneksel anlamda konu, figür ve tutarlılığa önem vermeyen "Nouveau Roman" (Yeni Roman) akımının öncülerinden sayılıyor ve çoğunlukla sayfalarca süren cümleler içeren Les Géorgiques romanı ile tanınıyor. Fakat bu Simon'un ilk reddedilişi değil. Yazarın Les Géorgiques romanı da Fransa'da birçok yayıncı tarafından reddedildikten sonra, ancak 1981'de basılabilmiş ve bu romanın yayımlanmasından dört yıl sonra da yazar Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görülmüştü.

 

Türkçede de Tramvay adlı bir romanı bulunan Claude Simon 6 Temmuz 2005'te hayatını kaybetti.

 

 

 


 

 

 

Kaynak: The Guardian, Le Monde

 


 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.